Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Χρηματοδότηση δράσεων νεολαίας 210.000 ευρώ ανακοίνωσαν Αλ.Χαρίτσης και Κ.Νοτοπούλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρηματοδότηση δράσεων νεολαίας 210.000 ευρώ ανακοίνωσαν Αλ.Χαρίτσης και Κ.Νοτοπούλου

Την πρόταση του υφυπουργείου Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) για τη χρηματοδότηση δράσεων νεολαίας με έναν προϋπολογισμό 210.000 ευρώ, στηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον ίδιο και την υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν, σήμερα το απόγευμα, στον Α' προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

"Η χρηματοδότηση είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς θα δώσει την ευκαιρία σε νεολαιίστικες ομάδες, κινήσεις, εγχειρήματα να εκφραστούν και να αγκαλιάσουν τη δημιουργία τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Νομίζω όμως, ότι επίσης πολύ σημαντικό, ίσως το πιο σημαντικό είναι αυτό που βλέπουμε εδώ, την παραχώρηση δηλαδή της προβλήτας 1 (Α') στον λαό της Θεσσαλονίκης, στους δημότες της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες που μάλιστα αυτές τις μέρες είναι και πάρα πολλοί χάρη στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και αποτελεί για εμάς κεντρική κυβερνητική στόχευση η απόδοση τέτοιων δημόσιων χώρων στις τοπικές κοινωνίες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Υπογράμμισε, δε, ότι "είναι μία πολιτική επιλογή την οποία κάνουμε σε όλη τη χώρα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά για παράδειγμα την προσπάθεια που γίνεται με τη αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων από τους δήμους σε όλη τη χώρα και, αν θέλετε και αυτή ειναι και μια από τις - μιας και μπαίνουμε σιγά - σιγά στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές - βασικές στοχεύσεις μας και για το επόμενο διάστημα. Το να μπορέσει, δηλαδή, ο δημόσιος χώρος να αποδοθεί και να αξιοποιηθεί από τους ίδιους τους πολίτες".

"Εδώ, βλέπουμε γύρω μας σ' αυτήν την προβλήτα ένα από τα πιο ζωντανά παραδείγματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας", τόνισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι, "χαίρομαι, γιατί βλέπω ότι και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και βεβαίως η διεξαγωγή του φεστιβάλ αλλά και η παρουσία, εδώ στον χώρο, του Μουσείου Φωτογραφίας, δίνουν έναν άλλον τόνο σε μια προσπάθεια η οποία δεν μένει απλώς βεβαίως στο πέρασμα στην Αυτοδιοίκηση μιας συγκεκριμένης έκτασης, μιας συγκεκριμένης υποδομής, όπως είναι η προβλήτα εδώ (σ.σ. η Α'), αλλά της αξιοποίησής της με δημιουργικό τρόπο έτσι ώστε να εκφραστούν, πραγματικά δυνάμεις της πόλης, οι οποίες βρίσκουν μέσο έκφρασης, μέσα από τέτοιες δημόσιες παρεμβάσεις".

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης και υπογράμμισε ότι, "για τον πρωθυπουργό και για την κυβέρνησή μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αναβάθμιση μιας περιοχής η οποία για πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπιζόταν ως μία ακόμη ελληνική επαρχία. Θεωρούμε ότι η Μακεδονία και η Θράκη, με το βλέμμα πλέον στραμμένο προς το βορρά, προς τα Βαλκάνια, προς την Ευρώπη, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν στην ευρύτερη περιοχή πριν από πολλές δεκαετίες. Και, αυτή ειναι η στόχευσή μας και αυτό θα κάνουμε πράξη".

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι "καταφέραμε η Α' προβλήτα να παραμείνει στην κοινωνία τής πόλης, οι χώροι της να αποδοθούν για δημόσιες και πολιτιστικές χρήσεις στα μουσεία, στο Φεστιβάλ, στον δήμο Θεσσαλονίκης και τούτο είναι μία από τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να αποδώσει ελεύθερους χώρους καί να δώσει χώρο στις δράσεις των ανθρώπων κυρίως των νέων τής περιοχής".

"Είχαμε μία συζήτηση με τον υπουργό Εσωτερικών τον κ. Χαρίτση που δέχθηκε να υποστηρίξει μία πρόταση τού ΥΜΑΘ να χρηματοδοτήσουμε δράσεις νεολαίας, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 210.000 ευρώ. Θα αφορά δράσεις πού εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΜΑΘ, δηλαδή σε συλλόγους καί οργανώσεις πολιτών, κυρίως νέων, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής καί κοινωνικής πολιτικής", σημείωσε.

"Ελπίζουμε" - τόνισε η κ. Νοτοπούλου - "πως ο κόσμος της πόλης κυρίως η νεολαία θα αγκαλιάσει μία τέτοια πρωτοβουλία και μέσα από workshops και διάφορες παρουσιάσεις που θά γίνουν σέ όλη τη Βόρεια Ελλάδα θα δοθεί ο χώρος και ένα πρώτο βήμα στους νέους νά φέρουν μία πιο καινοτόμα προσέγγιση στα πράγματα. Αυτό ικανοποιεί καί μια δικιά μας μας ανάγκη νά υπάρξει καί περισσότερη διαφάνεια στο ΥΜΑΘ, αλλά κυρίως μία πιο στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική".

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Α' προβλήτα, ο κ. Χαρίτσης και η κ. Νοτοπούλου είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ελίζ Ζαλαντό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL