Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Παρεμβάσεις υπουργών για τα αναδρομικά / "Αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρεμβάσεις υπουργών για τα αναδρομικά / "Αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο"

Τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τα αναδρομικά των ενστόλων ανέδειξε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Βουλή. Ο υπουργός παρουσίασε το tweet του τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, που χαρακτηρίζει "κοροϊδία" τα αναδρομικά, φέρνοντάς το σε αντιπαράθεση με όσα είπε στη Βουλή ο εισηγητής και τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Το tweet του Β. Κικίλια, σύμφωνα με τον Π. Καμμένο, γράφει: "Μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης, 'κουτσουρεμένα' στη Βουλή. Η Ν.Δ. είχε δώσει το 50% και είχε εγγράψει τα υπόλοιπα στον προϋπολογισμό του 2015. Κοροϊδεύετε τους στρατιωτικούς στα μούτρα τους". Ο Π. Καμμένος ρώτησε τον Χρ. Σταϊκούρα αν υιοθετεί τη θέση Κικίλια. "Όχι. Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Μάλιστα, είπα ότι την υπερψηφίζουμε", απάντησε ο Χρ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι "έχουμε συνέπεια". "Πολύ χαίρομαι. Άρα, η άποψη του Β. Κικίλια ως τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. είναι διαφορετική απ’ αυτήν του εκπροσώπου. Πραγματικά χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό, γιατί έτσι αποκαθίσταται η αλήθεια", σχολίασε ο Π. Καμμένος.

Π. Ρήγας: Τέλος στις γυψοσανίδες

"Το τίμημα της μνημονιακής περιόδου ήταν πολύ βαρύ και ίσως όχι αναγκαίο. Εγώ θα έλεγα καθόλου αναγκαίο. Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο χθες. Είναι στο χέρι όλων να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, να βάλουμε οριστικό τέλος σε όλες αυτές τις παθογένειες που ταλαιπώρησαν τη χώρα για δεκαετίες. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουμε γυψοσανίδες και πίσω απ’ αυτές, όλα αυτά τα αμαρτωλά τα οποία συνέβαιναν. Την ευθύνη την είχατε εσείς που κυβερνούσατε τα προηγούμενα χρόνια τη χώρα", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας.

Π. Πολάκης: Αναδρομικά 26 μηνών σε όλους τους γιατρούς

"Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε. Το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο δεν είναι το δικό σας συμβόλαιο, που χρεοκόπησε τη χώρα. Εσείς επιλέξατε κοινωνικό συμβόλαιο με τους ισχυρούς αυτής της χώρας μέσα από κρατικές προμήθειες, μέσα από υπερτιμολόγηση, το οποίο οδήγησε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και χρεοκοπία. Πετάγατε ένα κοκκαλάκι στους πληβείους για να μην μιλάνε", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. "Επειδή δεν κλέβαμε, γι’ αυτό περισσεύουν", είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τα αναδρομικά όλων των γιατρών, αλλά μόνο όσων είχαν προσφύγει. Όμως η κυβέρνηση, "για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας", αποφάσισε να επιστρέψει την περικοπή από τότε που κατατέθηκε, δηλαδή τον Οκτώβριο - Νοέμβριο 2014 μέχρι 31-12-2016. Πρακτικά θα δοθούν αναδρομικά 26 μηνών στο σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ, περίπου από 60 έως 560 ευρώ τον μήνα. Οι δε συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 19 μηνών.

Ολγ. Γεροβασίλη: 70.000 ένστολοι και συνταξιούχοι παίρνουν αναδρομικά

Αποκαθίσταται μια αδικία σε βάρος 53.000 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., 9.600 στελεχών της Πυροσβεστικής, και 5.000 συνταξιούχων και των οικογενειών τους, τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. "Είμαστε αποφασισμένοι, το αποδεικνύουμε, να αποκαταστήσουμε βήμα - βήμα όλες τις αδικίες που επέβαλαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα Μνημόνια στη χώρα μας, ανεξάρτητα εάν αυτοί που έφεραν τα Μνημόνια στη χώρα κουνούν και σήμερα το δάχτυλο", υπογράμμισε.

Η υπουργός υπενθύμισε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, "αφού ψήφισαν τις μειώσεις, ψήφισαν και αναδρομικές μειώσεις και περικοπές, ώστε να αναγκαστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν και μέρος από τις προηγούμενες αποδοχές τους".

Μ. Καλογήρου: Τον Δεκέμβριο η υπουργική απόφαση για δικαστές και ΝΣΚ

"Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα και μια πάγια διεκδίκηση των δικαστών της χώρας και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους", επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου αναφερόμενος στην επιστροφή του υπόλοιπου ημίσεος των αποδοχών τους για το διάστημα από 1-8-2012 μέχρι 30-6-2014. Η υλοποίηση της διάταξης αυτής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

"Υπάρχει και μια θεσμική αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης εν όψει και σωρείας δικαστικών αποφάσεων", σημείωσε. "Κοινωνικές ομάδες και ομάδες εργαζομένων απομονώθηκαν και εμφανίστηκαν ως προνομιούχοι", υπενθύμισε ο Μ. Καλογήρου διευκρινίζοντας ότι μιλά για "το σύνολο των δικαστών της χώρας, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως προνομιούχοι, προκειμένου να δικαιολογηθούν πολιτικά αποφάσεις περικοπών των αποδοχών τους".

Κ. Γαβρόγλου: Μετά τα αναδρομικά, 15.000 προσλήψεις στην Παιδεία

Αναδρομικά και 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή. Μέσα σε χειροκροτήματα, καθώς γίνονται προσλήψεις στην εκπαίδευση μετά από 10 χρόνια, ο υπουργός είπε ότι το 2019 θα γίνουν προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών για την ειδική εκπαίδευση, το 2020 άλλες 5.250 προσλήψεις και το 2021 άλλες 5.250 προσλήψεις. Η καταβολή των αναδρομικών αφορά τους καθηγητές των πανεπιστημίων και στους καθηγητές των ΤΕΙ, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και το εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό.

Φ. Κουβέλης: Και νόμιμο και ηθικό

"Δεν είναι μόνο νόμιμο αυτό που γίνεται, είναι και ηθικό", υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης. Μάλιστα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση "θα μπορούσε, παρά την ύπαρξη των συγκεκριμένων αποφάσεων, να παρατείνει τον χρόνο καταβολής του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο καταβάλλεται", όμως επέλεξε την εφάπαξ καταβολή του ποσού.

Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι στο Λιμενικό, που λειτουργεί με 1.500 κενές οργανικές θέσεις, "αποκαθίσταται η αδικία, βεβαίως εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και βεβαίως υπηρετεί τη νομιμότητα. Ταυτόχρονα όμως, υπηρετεί και αναδεικνύει η συγκεκριμένη επιλογή την απόφαση της κυβέρνησης να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες οι οποίες υπήρξαν στο παρελθόν".

Ν. Σαντορινιός: Ας απολογηθούν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

"Αν ήμουν στη θέση σας, θα στεκόμουν απολογιστικά απέναντι στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις πολιτικές που εφαρμόσατε στα χρόνια της διακυβέρνησής σας. Τους κόψατε τους μισθούς, τους παγώσατε τη μισθολογική τους εξέλιξη, τους φέρατε στα όριά τους και τώρα εμείς αποκαθιστούμε τις αδικίες αυτών των χρόνων", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Και το μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής λαμβάνει αναδρομικά, επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL