Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
"Φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του... τετάρτου Μνημονίου'"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του... τετάρτου Μνημονίου'"

"Ξεκινήσαμε να φέρνουμε ένα προς ένα στη Βουλή τα μέτρα του τετάρτου 'Μνημονίου', το οποίο το αφιερώνω στον Κ. Μητσοτάκη και στους βουλευτές της Ν.Δ.!" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια. "Ένα - ένα τα μέτρα αυτά θα έρθουν και θα ψηφιστούν και θα λέτε 'ναι σε όλα', όπως λέγατε πέντε χρόνια 'ναι σε όλα' στα πιο σκληρά μέτρα των Μνημονίων που πέρασαν ποτέ!", πρόσθεσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. "Ε, θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι!", είπε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας και τα επόμενα μέτρα του τετάρτου "Μνημονίου":

* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

* Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες.

* Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους.

* Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% έως 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά μέσα στο 2019 και μεσοσταθμικά 30% έως 50% μέσα στο 2020.

* Η μη περικοπή των συντάξεων.

Χωρίς στρατηγική για τον τόπο η Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε τον συμβολικό χαρακτήρα της συνεδρίασης, καθώς ήταν η πρώτη μιας σειράς από θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολουθούν. Υπογράμμισε όμως κυρίως την "αμηχανία" της Ν.Δ., που προκύπτει από την αποτυχία του αφηγήματός της και το στρατηγικό έλλειμμα στο οποίο έχει περιέλθει. "Θα ήταν καλύτερα απλώς να ψηφίζατε θετικά και να μην κουνάγατε και το δάχτυλο. Εμ κουτσουρέψατε τους μισθούς, εμ δεν συμμορφωθήκατε ποτέ με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εμείς είμαστε εδώ αυτοί οι οποίοι ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την αδικία, βγαίνετε και από πάνω! Δεν γίνεται! Στο σπίτι του κρεμασμένου, λένε, δεν μιλάνε για σκοινί", είπε χαρακτηριστικά.

"Το πολιτικό σας αφήγημα στερείται συνοχής, στερείται στρατηγικού στόχου για την πορεία της χώρας και αυτό είναι το σημαντικότερο" είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ. και συνέχισε: "Διότι το να αντιδικείς, το να θεωρείς ότι τα πάντα σε αυτήν τη χώρα ξεκίνησαν από τότε που φύγατε από τη διακυβέρνηση, δηλαδή εδώ και τριάμισι χρόνια, και ότι δεν υπήρχε προϊστορία, δεν υπήρχε τίποτα πριν, το να χρεώνεις τα πάντα στους πολιτικούς αντιπάλους, είναι το εύκολο. Το δύσκολο, όμως, είναι να έχεις όραμα, σχέδιο, προτάσεις, αφήγημα, όχι μονάχα για το σήμερα, αλλά και για το αύριο αυτής της χώρας. Και δεν έχετε".

Σταμάτησε η ρεμούλα και δίνονται αναδρομικά

Για πολλοστή φορά ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε τις βασικές διαψεύσεις της Ν.Δ.: δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος "κόφτης", θα κοπούν οι συντάξεις, έρχεται τέταρτο Μνημόνιο. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την 21η Αυγούστου η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα εποχή, σημείωσε.

"Εμείς καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη σφοδρή οικονομική κρίση, να ανακάμψει η οικονομία. Εσείς δεν πιάσατε σχεδόν ποτέ πλεονάσματα. Εμείς πιάσαμε τους στόχους του προγράμματος και η υπεραπόδοση της οικονομίας μάς έδωσε τη δυνατότητα για τρεις συνεχόμενες χρονιές να μπορούμε να δίνουμε κοινωνικό μέρισμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη", υπογράμμισε Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε πως "ο λόγος για τον οποίο έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προβούμε σε αυτή την πολιτική επιλογή και να αποκαταστήσουμε αδικίες είναι ακριβώς διότι αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που δημιούργησαν τη δυνατότητα να επανεκκινηθεί η οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, σταματήσαμε τη ρεμούλα, τη διαφθορά, τη φοροαποφυγή, τη φοροασυλία, νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, είχαμε χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων και καταφέραμε αυτό που όλοι στην Ευρώπη ονομάζουν 'ένα μικρό θαύμα'".

Η στήριξη στην κοινωνία δεν είναι σπατάλη

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επεσήμανε και την πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης λέγοντας ότι "κάποιοι στην Ευρώπη έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να στηρίξουμε τους συνταξιούχους -γιατί περνάνε καλά αυτοί!- και πρέπει να δώσουμε αλλού την προσοχή μας και να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, για να είναι περισσότερο φιλικό προς τις επενδύσεις!". "Εμείς, όμως, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι για να μπορέσεις να σηκώσεις την οικονομία ψηλά, πρέπει να μπορείς να κρατήσεις και την κοινωνία όρθια", τόνισε.

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και στην κριτική "έγκριτων ΜΜΕ" που ισχυρίζονται ότι "μοιράζουμε λεφτά, κάνουμε σπατάλες, κάνουμε παροχές, σπαταλάμε δεξιά και αριστερά και θέτουμε σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία".

"Καμία σπατάλη δεν κάνουμε, καμία σπατάλη! Σπατάλη ήταν το όργιο διαφθοράς που έγινε στην υγεία, στο φάρμακο, στις εξοπλιστικές δαπάνες και μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Εμείς αυτό που κάνουμε τώρα είναι να μετράμε, μέτρο προς μέτρο, ευρώ, προς ευρώ τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να δίνουμε με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν ανάγκες. Έχοντας, όμως, εξασφαλίσει ότι πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους", απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι την αξιοπιστία που αποκτήθηκε "δεν πρόκειται να τη χαλάσουμε και να τη διαρρήξουμε, διότι τη χτίσαμε με κόπο".

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δοθούν τα αναδρομικά, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν δημιουργεί καμία κανονιστική υποχρέωση. "Η ηθική μας υποχρέωση, στον βαθμό που έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα, είναι να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τις πληγές και τις μεγάλες αδικίες που εσείς δημιουργήσατε στον τόπο τα πέντε πρώτα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας", τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL