Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Βαθιά υποκριτική η στάση του ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαθιά υποκριτική η στάση του ΠΑΣΟΚ

Με έκδηλη αμηχανία και εμφανή πολιτικό καιροσκοπισμό στέκεται το Κίνημα Αλλαγής μπροστά στην πολιτική σημασία που συνοδεύει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και των εξελίξεων που αυτή σηματοδοτεί τόσο ως προς την απόπειρα που γίνεται για πρώτη φορά για εξορθολογισμό στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας όσο και ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Για μια ακόμη φορά, η Χαρ. Τρικούπη και η ηγεσία της εκδηλώνονται μέσα από τις εκκωφαντικές αντιφάσεις τους. Αφενός, επιδίδονται σε μια εύκολη αντιπολιτευτική κριτική από αριστερά στη συμφωνία, δίχως να στέκονται στο γεγονός ότι αυτή αποτελεί συμβιβασμό και μάλιστα συμβιβασμό που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά από σύστασης του ελληνικού κράτους. Παράλληλα όμως, με την τάχα εξ αριστερών κριτική, προσπαθούν να αντλήσουν εκλογικά οφέλη με δραματικές επικλήσεις στον “απλό παπά” (σ.σ.: αυτή είναι η ακριβής φράση του ΠΑΣΟΚ) και τις “δικαιολογημένες ανασφάλειες” του απλού κλήρου, ώστε να καρπωθούν πολιτικό μέρισμα από τις αντιδράσεις που ήδη προετοιμάζονται από αυτή την πλευρά και που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του εν μέρει τροφοδοτεί. Την ίδια στιγμή που επιχειρούν μικροκομματικά αυτό ακριβώς που επιχειρεί από χτες και η Ν.Δ., επικαλούνται την πρώτη θετική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς επίρρωσιν δήθεν αυτής της εξ “αριστερών” κριτικής τους στην κυβέρνηση.

Έτσι, η Φ. Γεννηματά μίλησε χθες για “προεκλογικούς χειρισμούς που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν. Ήδη το πρώτο θύμα είναι ο λαϊκός κλήρος”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το θέμα Τσίπρας, Μητσοτάκης και Καμμένος πάνε μαζί”. Στην ανακοίνωση που εξέδιδε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την είδηση για το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας - Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέφερε ότι “το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων” και ότι “ο απλός παπάς που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού”. Ο δε διευθυντής του Γραφείου της Φ. Γεννηματά Μ. Όθωνας προσπάθησε να απαξιώσει τη συμφωνία και να “βγει από αριστερά” με ευφυολογήματα όπως “ο αρχιεπίσκοπος μετά τους εταίρους, τον κ. Ζάεφ κ.ά., είχε την τύχη να προλάβει λίγο πριν το τέλος να διαπραγματευτεί κι αυτός με τον κ. Τσίπρα” και πως απόρησε “γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν σε ένα τρίτο πόντιουμ μαζί με τον αρχιεπίσκοπο και τον κ. Τσίπρα”.

Από την άλλη, ο Ανδ. Λοβέρδος, με διαφορετικό πλην κουτοπόνηρο τρόπο, θέλησε να κάνει κριτική στον πρωθυπουργό, αλλά ταυτόχρονα να υποβάλει και τα σέβη του προς τον αρχιεπίσκοπο. Ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία με τον ίδιο να του παραδίδει φανέλα του μπάσκετ με το όνομα “Ιερώνυμος”, την οποία συνόδευσε με το σχόλιο “με τρίποντα χθες ο αρχιεπίσκοπος έβαλε τον Τσίπρα στα καλάθια”.

Τον Μάρτιο ξέχασε...

Η πρόσκαιρη αυτή τακτική και αντιπολιτευτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν κόπτεται για τον διαχωρισμό Πολιτείας - Εκκλησίας και από αυτή τη θέση επικρίνει την κυβέρνηση, αυτοακυρώνεται από τις ίδιες τις πρόσφατες κεντρικές επιλογές της Φ. Γεννηματά. Δεν πάει πολύς καιρός από τις 26 Μαρτίου του 2018, όταν απέστειλε τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη συνταγματική αναθεώρηση στους αρχηγούς των κομμάτων. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το θέμα του διαχωρισμού Πολιτείας - Εκκλησίας ούτε “οι διακριτοί ρόλοι” τους.

Ηπιότερη διατύπωση χωρίς ψηφοφορία στο συνέδριο

Όπως δεν πάει και πολύς καιρός από το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το χαρακτηριστικό περιστατικό που τότε είχε σημειωθεί: Η επιτροπή που είχε αναλάβει τη σύνταξη της διακήρυξης παρέδωσε κείμενο με αναφορά στον χωρισμό Πολιτείας - Εκκλησίας, ωστόσο έκπληκτοι οι σύνεδροι κλήθηκαν να επικυρώσουν με την ψήφο τους ένα κείμενο απ' όπου έλειπε η εν λόγω διατύπωση και είχε αντικατασταθεί με την ηπιότερη: “υποστηρίζουμε τους διακριτούς ρόλους στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας”. Στο ζήτημα είχαν αντιδράσει περίπου 100 σύνεδροι, ζητώντας να λυθεί με δύο ψηφοφορίες, κάτι που ποτέ δεν έγινε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL