Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Μέσω καταγραφής φτάσαμε στη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέσω καταγραφής φτάσαμε στη συμφωνία

Κεντρικός ο ρόλος του υπ. Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση στην υλοποίηση της συμφωνίας

Οι βάσεις για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά προϊόν συνεργασίας επί ένα χρόνο μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα, που θα περιλαμβάνει τη σύσταση του ταμείου με εκπροσώπους των δυο πλευρών.

Πρόκειται για το βήμα που δεν έχει γίνει στα χρονικά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αφορά 22 μητροπόλεις και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόπειρα επί κυβερνήσεως Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014, η οποία και περιορισμένης κλίμακας ήταν και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Στη νέα σελίδα που γράφουν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, η προσέγγιση της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ολιστική και ξεκινά από την πλήρη καταγραφή της. Σε αυτό το έργο καθοριστικής σημασίας ήταν η συμβολή του νυν υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, γιατί, όπως εξηγούν στενοί του συνεργάτες, “δουλέψαμε από κοινού ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα που θα αναλάβει την ολοκληρωμένη καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ανοίγοντας το δρόμο για την αποτελεσματική αξιοποίησή της”.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι στην καταγραφή θα στηριχθεί η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, από τα έσοδα του οποίου αναμένεται να υπερκαλυφθεί η ετήσια επιδότηση που θα καταβάλλει το κράτος στην Εκκλησία.

Σε αυτό το πνεύμα διευκρινίζουν πως “αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η Ν.Δ., το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, στη δημιουργία του οποίου συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος, δεν έχει καμία σχέση με την Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. που είχε συσταθεί, χωρίς αποτέλεσμα, τον Απρίλιο του 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά”.

Συνεργάτες του Αλ. Χαρίτση υπενθυμίζουν ότι η πρωτοβουλία επί κυβέρνησης Σαμαρά “είχε πολύ περιορισμένο αντικείμενο”, αφού “αφορούσε τη διαχείριση μη αμφισβητούμενων ακινήτων υψηλής αξίας, αποκλειστικά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως αυτά που υπάρχουν στην Πεντέλη, στη Βουλιαγμένη και στην περιοχή της Φασκομηλιάς από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα”.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα καταγραφής και αξιολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης με την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου καταρτίστηκε ερωτηματολόγιο για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για τις ανάγκες της καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας και της ψηφιοποίησης του σχετικού αρχειακού υλικού.

Το επόμενο διάστημα θα εκτιμηθούν τυχόν πρόσθετες εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως ο εντοπισμός και η τοπογράφηση ανεντόπιστων ακινήτων, ο νομικός έλεγχος σε υποθηκοφυλακεία για την ανεύρεση εμπράγματων δικαιωμάτων, η νομική διερεύνηση διεκδικούμενων ακινήτων κ.λπ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι σχετικές εργασίες αναμένεται να τελειώσουν σύντομα και στις αρχές του 2019 θα ακολουθήσει ανοικτή προκήρυξη και διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

Σύσκεψη με Γαβρόγλου - Συμεών

Ο Αλ. Χαρίτσης θα έχει κεντρικό ρόλο και στην υλοποίηση της συμφωνίας. Ήδη χθες το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών είχε σύσκεψη στο γραφείο του με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον Πρωτοσύγκελο Συμεών για την εκκίνηση της διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL