Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Δ. Τζανακόπουλος: Μπαίνουμε σε μια νέα ιστορική φάση στα Βαλκάνια. Αφήνουνε πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Μπαίνουμε σε μια νέα ιστορική φάση στα Βαλκάνια. Αφήνουνε πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος

«Η εκκίνηση των διαδικασιών της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ αποτελεί ένα ιστορικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην τελική θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία δημιουργεί θετικές προοπτικές τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και σε ολόκληρο το πεδίο της Βαλκανικής» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.https://www.youtube.com/embed/fzyUtMkxECo

Όπως σημείωσε μιλώντας στον Real Fm, «μπαίνουμε πια σε μια νέα ιστορική φάση αφήνοντας πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη χερσόνησο».

«Αφού ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, που δεν προβλέπεται να γίνει πριν τα τέλη του Ιανουαρίου, η ελληνική πλευρά οφείλει να καταθέσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση και τελικά να την κυρώσει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προβλέπεται. Νομίζω ότι υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για να συμβούν όλα αυτά χωρίς να προκληθούν οποιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με αυτή καθεαυτή τη Συμφωνία» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε:

«Ο πρωθυπουργός και ο κος Καμμένος είπαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τους απασχολήσει στις αρχές του Μαρτίου επομένως νομίζω ότι αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πάμε σε εκλογές το Μάιο. Μπορεί ο κος Καμμένος να είπε ότι εφόσον η Συμφωνία έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο θα αποχωρήσει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ. Εξάλλου στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας ο κος Καμμένος δήλωσε με καθαρότητα ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ή οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να ρίξει την κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Ν. Κοτζιάς «είναι ένας πρακτικός πολιτικός αλλά και διανοούμενος τον οποίον ο πρωθυπουργός σέβεται και ακούει και με τον οποίο είχε και θα έχει πολύ στενή συνεργασία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης και πως οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Νίκου Κοτζιά όπως η Συμφωνία των Πρεσπών προχωρούν. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την πολιτική συμβολή του κου Κοτζιά στην ελληνική κυβέρνηση»..

«Πρέπει να συνεχιστεί η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάθαρση»

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάθαρση και τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Ο κος Πολάκης έχει δώσει μια τεράστια μάχη για να δημιουργήσει καλύτερους όρους ελέγχου και διαφάνειας στον χώρο της Υγείας τον οποίον λυμαίνονταν παραθεσμικά και εξωθεσμικά δίκτυα εξουσίας και διαφθοράς» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε όσοι έχουν παρανομήσει να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι εκείνη που βάζει στη φυλακή και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχουν διοικητικές ενέργειες, έλεγχοι και εξεταστικές επιτροπές τις οποίες η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία για να εκκινήσει και να ολοκληρώσει που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το οποίο είναι στόχος όλων μας σε αυτήν κυβέρνηση δηλαδή στη θεσμική θωράκιση και την απόδοση δικαιοσύνης. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευθούν και οι δηλώσεις του κου Πολάκη. Έχουμε κάνει πάρα πολλά στα δύο αυτά πεδία και θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο:

1. Απόδοση Δικαιοσύνης

Έχουμε ανοίξει μια σειρά από υποθέσεις που αποτέλεσαν τις κύριες περιοχές διασπάθισης δημοσίου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας όπως η υπόθεση ΚΕΛΠΝΟ, η υπόθεση NOVARTIS, μια σειρά από υποθέσεις σε υπουργεία, η υπόθεση Παπαντωνίου. Υποθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης ακριβώς επειδή η ελληνική κυβέρνηση πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και έκανε τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για να προχωρήσουν. Από εκεί και πέρα βεβαίως είναι η ελληνική δικαιοσύνη αυτή που θα αποφασίσει για την πορεία των υποθέσεων αυτών.

2. Πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση

Διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε τους όρους λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου: με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, με ένα νέο ηλεκτρονικό ψηφιακό πλαίσιο για το ΕΣΠΑ, με μια σειρά από πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου που στην πραγματικότητα παρέχουν όλες τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις για να περιορίζονται οι εστίες διαφθοράς στο εσωτερικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

/documents/10179/0/TZAN221018/163da610-e81a-48c1-a241-b26d7a3a1e39https://www.youtube.com/embed/Q5cb7q-YcWY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL