Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Όπως είχε αποκαλύψει η "Α" από το 2011 - Παρέκαμπταν τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν λογοδοτούσαν. Ο Αλ. Τσίπρας είχε καταγγείλει την αδιαφανή διαχείριση ήδη από τότε / Μιλάνε αυτοί που είχαν "φουσκώσει" κατά 240 εκατ. τα μυστικά κονδύλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όπως είχε αποκαλύψει η "Α" από το 2011 - Παρέκαμπταν τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν λογοδοτούσαν. Ο Αλ. Τσίπρας είχε καταγγείλει την αδιαφανή διαχείριση ήδη από τότε / Μιλάνε αυτοί που είχαν "φουσκώσει" κατά 240 εκατ. τα μυστικά κονδύλια

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την παραίτηση Κοτζιά και τις διαρροές περί "μυστικών κονδυλίων" του υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ρεσιτάλ υποκρισίας και κυνισμού. Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΠΑΣΟΚ μοιάζουν να μην κυβέρνησαν ποτέ τη χώρα και σαν αμόλυντοι κήρυκες ηθικής καταγγέλλουν την κυβέρνηση και ζητούν να απαντήσει για τα "μυστικά κονδύλια", ενώ παίζουν ακόμη και με την εξωτερική πολιτική της χώρας μέσω διαρροών και δήθεν αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων.

Αν ανατρέξουμε πίσω στο -όχι και τόσο μακρινό- 2011, αποκαλύπτεται η υποκριτική και εθνικά επικίνδυνη στάση των... "νόμιμων ιδιοκτητών", των πολιτικων δυνάμεων που βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση. Τότε λοιπόν αποκαλύφθηκε, με παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Δεκέμβριο του 2009 αύξησε τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών κατά 15 εκατ. ευρώ, από 48,2 εκ. στα 57,2. Ακολούθησε και δεύτερη αύξηση το 2010, στα 68 εκατ. ευρώ. Με εντολή μάλιστα του πρωθυπουργικου γραφείου, παρακάμπτοντας την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ, όπως είχε αποκαλύψει η "Α" στις 6 Σεπτεμβρίου 2011.

Μια ημέρα πριν, στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, ο Αλ.Τσίπρας καταθέτει ερώτηση/αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών με θέμα τη «Διαχείριση απορρήτων δαπανών». Συγκεκριμένα, ζήτησε ενημέρωση για το ύψος των εν λόγω δαπανών για τα έτη 2009 έως 2011. Αν υπήρξαν αυξήσεις σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες, πότε έγιναν αυτές, αν μεταφέρθηκαν δαπάνες από άλλους κωδικούς, την προέλευση των αιτημάτων αύξησης των δαπανών και αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επιχειρωντας καταφανώς να συγκαλύψουν το θέμα, η τότε κυβέρνηση υποστήριζε ότι τα τα στοιχεία που ζητούνταν δεν μπορούσαν να είναι σε γνώση βουλευτών και κομμάτων. Επίσημα το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει αναρμόδιο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται το απόρρητο του προορισμού των δαπανών και δεν δίνει απάντηση.

Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν απαντούν ποτέ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κι έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάζονται δεκάδες έγγραφα - αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη σχετικά με την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών για μυστικά κονδύλια, τα οποία, όπως φαίνεται, δίνονταν "όχι μόνο καθ' υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση".

Αύξηση 210% και 270%

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, για ένα ζήτημα νομιμότητας. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών. Με βάση τα τότε έγγραφα του ΥΠΕΞ, το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου αυξήθηκαν κατά 210% (από 18,5 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατ. ευρώ). Το 2010 η αύξηση έφθασε το 270% (από τα 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατ.). Το 2011 οι απόρρητες δαπάνες αυξήθηκαν -μέχρι την ημέρα της συνέντευξης Τύπου- κατά 90% (από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί, είχαν εκταμιευτεί 43 εκατ.). Η απόλυτη αδιαφάνεια και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΞΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Από την ένοχη μυστικοπάθεια στη διαφάνεια

Η σημερινή κυβέρνηση, που εγκαλείται για αδιαφάνεια και απόκρυψη των στοιχείων, το 2017 φέρνει τον Νόμο 4451. Στο άρθρο 4 ρυθμίζονται θέματα ειδικών δαπανών. Όπως αναφέρεται: "Προκειμένου για δαπάνη που υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ, τα δικαιολογητικά έγγραφα της δαπάνης και κάθε άλλο στοιχείο που κατέχει η Επιτροπή Ειδικών Δαπανών ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του υπουργείου και αναφέρεται στην αναγνώριση και εκτέλεση της δαπάνης με συνοδευτική έκθεση διαβιβάζονται μέσω του υπουργού Εξωτερικών προς τη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί περί της διάθεσης αυτής αυθημερόν, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον πρόεδρο της Βουλής.

Για τα ανωτέρω έγγραφα και τη διαχείριση αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απορρήτων απαγορευόμενης της αναπαραγωγής, διατήρησης ή δημοσιοποίησης αυτών. Ο σχετικός φάκελος επιστρέφεται εν συνεχεία στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας ή ο αναπληρωτής υπηρεσιακός γενικός γραμματέας βεβαιώνει την ορθή διάθεση του ποσού και τηρείται η διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου περί καταστροφής". Θεωρούν, άραγε, στην Πειραιώς και στη Χ. Τρικούπη ότι απευθύνονται σε... χρυσόψαρα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL