Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Δ. Βίτσας: Παρά τις αθλιότητες η ΝΔ θα πιει το πικρό ποτήρι στις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: Παρά τις αθλιότητες η ΝΔ θα πιει το πικρό ποτήρι στις εκλογές

Η ΝΔ προσπαθεί με όλους τους τρόπους και αδιαφορώντας για το καλό της χώρας να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά το "πικρό ποτήρι" θα το πιει, και θα το πιει και στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Για τις αιτιάσεις που αφορούν το υπουργείο του, είπε χαρακτηριστικά «οποιοσδήποτε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος, εδώ δεν θα βρείτε τόπο 'να πατήσετε', θα βρείτε τόπο για να ζητάτε συγγνώμη"».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ, ο κ. Βίτσας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «ακούω μέχρι αθλιότητες, όπως αυτές για τα απόρρητα ή τα ειδικά κονδύλια, ακούω έναν αντιπολιτευτικό λόγο χωρίς αρχές, με μόνη λογική ότι αυτοί είναι οι "νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας" και κακώς υπάρχει εδώ και τριάμιση χρόνια η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό θυσιάζονται τα πάντα, οι εθνικές γραμμές, η πολιτική ζωή, κτλ.».

Όπως επανέλαβε και αυτός, «δεν πρόκειται για διένεξη δύο υπουργών. Στο Μακεδονικό υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στην άποψη των κομμάτων που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση ... έχει ειπωθεί και δεν ήταν στα στοιχεία της συμφωνίας του 2015 το ζήτημα. Δεν συμφωνώ με κανέναν, να προδικάζει το τι θα κάνει. Σε αυτή τη λογική, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα ότι κανείς δεν θα συμπλεύσει με αυτή την προσπάθεια της ΝΔ να εξαχρειώσει τα πολιτικά ήθη και να βρει τρόπους να ρίξει την κυβέρνηση, π.χ. με μία πρόταση δυσπιστίας. Οι ΑΝΕΛ είπαν διά του προέδρου τους ότι ταυτίζονται με αυτή την θέση (σ.τ.σ. του πρωθυπουργού)».

Μάλιστα, για τις αντίστοιχες επιθέσεις που αφορούν το δικό του χαρτοφυλάκιο, ο κ. Βίτσας είπε για «τα ζητήματα που "σήκωσε" η ΝΔ για την οικονομική διαχείριση του προσφυγικού, εγώ απάντησα "οποιοσδήποτε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος, εδώ δεν θα βρείτε τόπο 'να πατήσετε', θα βρείτε τόπο για να ζητάτε συγγνώμη"».

«Η ΝΔ προσπαθεί με όλους τους τρόπους, ακόμη και αδιαφορώντας για το καλό της χώρας, να πετύχει να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά το "πικρό ποτήρι" θα το πιει, και θα το πιει και στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Όλο και περισσότερες χώρες καταλαβαίνουν την ανάγκη ανακατανομής βαρών

Νωρίτερα και αναφερόμενος στην νέα αποτυχία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να προχωρήσει σε αλλαγές των κανόνων και διαδικασιών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι «δεν είναι υπόθεση μίας χώρας, αλλά πολλών χωρών της ΕΕ ... το γεγονός ότι δεν καταλήγουμε σε λύση δεν είναι στα θετικά», ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει πρόοδος, γιατί όλο και περισσότερες χώρες καταλαβαίνουν ότι διαδικασίες που δεν έμπεριέχουν ανακατανομή του βάρους δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η επιμονή της αυστριακής προεδρίας και των "χωρών του Βίζεγκραντ" ότι όλο το ζήτημα συνίσταται σε θωράκιση συνόρων, οι χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος) να φέρουν όλο το βάρος, νομίζω ότι έχει χάσει έδαφος, από τις περισσότερες χώρες στην ΕΕ».

Από την άλλη πλευρά, «οι αποφάσεις του προηγούμενου Ιουνίου, για έναρξη των "τριλόγων" ανάμεσα σε Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή και Σύνοδο θα πρέπει να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν, έστω και με σειρά συμβιβασμών, μέχρι το τέλος του 2018. Δεν είναι θετικό ότι λέει "στον γρηγορότερο χρόνο". Ποιος είναι; Όταν θα πάρει την προεδρία η Ρουμανία; Η επόμενη χώρα;», αναρωτήθηκε.

Περισσότερες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καλύτερη η κατάσταση στη Μόρια

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα συναρμόδια υπουργεία «δεν μπορούν να δουλεύουν με βάση την επικαιρότητα, αλλά την πραγματικότητα, την δουλειά που πρέπει να κάνουμε», είπε ο κ. Βίτσας.

Σημείωσε ότι «στα νησιά υπάρχει αύξηση ροών 24% σε σχέση με το 2017, αλλά κυρίως υπερδιπλασιασμός στις αφίξεις στον Έβρο, που δημιούργησε δύσκολη κατάσταση στους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, πληρώθηκαν και οι θέσεις που υπήρχαν ως αποθεματικό, άρα βρεθήκαμε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε καινούργιες. Έχουμε δημιουργήσει, θα δημιουργήσουμε και άλλες».

Στα νησιά, προκλήθηκε «υπερπληθυσμός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στη Σάμο. Στη Μόρια η κατάσταση δεν είναι πια αυτή που υπήρχε στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουμε πάρει 3.000 από εκεί. Σήμερα πρέπει να είναι κάτι λιγότερο από 6.500 άτομα εκεί, χωρίς να λέω ότι η κατάσταση εκεί είναι καλή, ή στη Χίο», όπως είπε.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «στόχος παραμένει η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ή της ευαλωτότητας, η δημιουργία θέσεων στην ενδοχώρα (που γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ώστε μέσα στο Νοέμβριο να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο) και η γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών της επιτροπής προσφυγών, ώστε να ξέρουν οι αιτούντες αν θα πάρουν άσυλο, διεθνή προστασία, ή θα επιστραφούν».

Παράλληλα, «με τα συναρμόδια υπουργεία γίνεται ταχεία εργασία για το "ξεχειμώνιασμα". Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να είναι ασφαλής η διαμονή, ιδιαίτερα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Στην ενδοχώρα έχουμε 30 δομές, μαζί με την Βόλβη και την ενοικίαση ξενοδοχείων με πολύ μικρό κόστος στα Γρεβενά. Είναι από πολύ καλές έως άριστες, δύο είναι προβληματικές: Η δομή στο Βαγιοχώρι που αυτή την στιγμή εκκενώνεται ώστε να ξαναστηθεί από την αρχή και η δομή στη Μαλακάσα όπου κατ' αρχήν φεύγουν οι λίγες σκηνές και στη συνέχεια θα μπουν ISOBOX, ενώ θα υπάρχει μία εθνότητα, μόνο άτομα από το Αφγανιστάν».

«Ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει σταλεί στην Επιτροπή, ο στόχος είναι του χρόνου να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα 5.000 θέσεων γι' αυτούς που έχουν πάρει άσυλο και είναι στις ενταξιακές διαδικασίες, αλλά και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για φιλοξενία σε σπίτια και διαμερίσματα. Αυτή την στιγμή φιλοξενούνται περίπου 26.000 άνθρωποι, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα είναι 27.000, προσπαθούμε το 2019 να φτάσουμε τις 30.000», ανέφερε ο κ. Βίτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL