Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ν. Βούτσης: Καμία κακοδιαχείριση στο ΥΠΕΞ από τον Ν. Κοτζιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Καμία κακοδιαχείριση στο ΥΠΕΞ από τον Ν. Κοτζιά

Πλήρη κάλυψη στον τρόπο που διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών τις απόρρητες δαπάνες έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2017 η Βουλή έχει ενημέρωση για τα μυστικά κονδύλια του Υπ.Εξ. – κάτι που έχει γίνει ήδη 6 φορές και εκκρεμεί άλλη μία ενημέρωση. Παράλληλα ο Ν. Βούτσης διευκρίνισε πως εξ όσων γνωρίζει μόνο το υπουργείο Εξωτερικών έχει απόρρητες δαπάνες. «Δεν υπάρχει καθεστώς απορρήτων δαπανών που δίνονται για εθνικούς λόγους σε άλλα υπουργεία πλην του ΥΠΕΞ», ανέφερε.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση. «Δεν έχει υπάρξει, και είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα διότι ο Κοτζιάς είναι πρωταγωνιστής στην εξωτερική πολιτική και την γενικότερη συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής» ανέφερε ο Ν. Βούτσης.

Μάλιστα σχολίασε και την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «μπορεί να προκαλέσει, και έχει ήδη προκαλέσει, μία ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον εξαντληθεί ο οδικός χάρτης στην γείτονα χώρα. Αν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει κάτι καλό σε αυτή την υπόθεση – γιατί δεν υπάρχει καλό, όλα κακά είναι – είναι πως διευκρινίσθηκε σε όλους τους τόνους, σε ανώτατο επίπεδο ότι με μεγάλη προσοχή και συνέπεια θα προχωρήσουμε».

Όσον αφορά τα μυστικά κονδύλια ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι «με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ διαβιβάζονται στη Βουλή τα στοιχεία που υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ και ο πρόεδρος της Βουλής καλεί τους αντιπροέδρους αυθημερόν και τους ενημερώνει προφορικά. Μετά ο φάκελος επιστρέφεται στη Βουλή. Η διαδικασία τον τελευταίο ένα χρόνο έχει ακολουθηθεί 6 φορές και εκκρεμεί ένα αίτημα από 15 Οκτωβρίου». Συγκεκριμένα είπε ότι επιμελητής φέρνει από το υπουργείο Εξωτερικών σε κλειστό φάκελο τα δαπάνες και στη συνέχεια «αναγιγνώσκω στους αντιπροέδρους κρατάνε σημειώσεις και αν θέλουν ενημερώνουν τον πρόεδρο του κόμματός τους και εκεί τελειώνει η διαδικασία. Ο φάκελος δίνεται στον υπάλληλο του ΥΠΕΞ που περιμένει απέξω». «Δεν έχει ονόματα και επίθετα. Δεν αφορά παρελθούσες καταστάσεις που είχαν ακουστεί για λίστες Ελλήνων ή ξένων δημοσιογράφων» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα όμως μπορούν να κρατήσουν όλοι σημειώσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής για την διαδικασία που ακολουθείται μαζί με τους αντιπροέδρους. Ακόμη εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι οι αντιπρόεδροι ενημερώνουν τους προέδρους των κομμάτων.

«Είμαστε ευτυχείς που υπάρχει μία αρμοδιότητα που διαλαμβάνει χώρα στη Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ανάλυση ούτε συζήτηση επί της ουσίας ούτε έγκριση και δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αναφέρεται η δαπάνη και ο γενικός σκοπός της δαπάνης. Είναι σαφές ότι το ζήτημα που ανέκυψε σε ότι αφορά την Βουλή και κατά την γνώμη μου και την κυβέρνηση θεωρείται απολύτως αποσαφηνισμένο» τόνισε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε ότι τα 25.000 ευρώ «είναι το ελάχιστο ποσό που μπορούν να προβαίνουν από κάθε υπουργείο. Είναι πιθανόν να μικρότερα ποσά να είναι ελάχιστα ή να μην υπάρχουν καθόλου. Το ποσό είναι πολύ μικρό για να λέμε ότι γίνεται διασπάθιση».

Για τις αναφορές Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι «κατά την γνώμη μου και όσο γνωρίζω από τη Βουλή το θέμα είναι απολύτως διευκρινισμένο όσον αφορά το ΥΠΕΞ. Δεν γνωρίζω. Να ρωτηθεί ο Καμμένος. Δεν παίρνω θέση ούτε αν έχουν απόρρητες δαπάνες άλλα υπουργεία». Μάλιστα απέρριψε τις αναφορές Καμμένου για κακοδιαχείριση λέγοντας «εγώ δεν έχω καμία τέτοια εκτίμηση. Από εκεί και πέρα τι να σας πω».

Η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια για πρώτη φορά έχει μπει εμμέσως πλην  σαφώς στην διαδικασία των απορρήτων του ΥΠΕΞ, είπε ο Ν. Βούτσης και υπενθύμισε ότι «επί χρόνια είχε προκαλέσει εντάσεις το θέμα. Πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2013 – 2014, με πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, είχε τεθεί το ζήτημα να έχει η Βουλή μία γνώση των απορρήτων. Δεν μιλώ για άλλες απόρρητες δαπάνες άλλων υπουργείων που δεν γνωρίζω αν υπάρχουν. Ίσως υπάρχουν για τις προμήθειες του ΥΕΘΑ, αλλά δεν είναι απόρρητες δαπάνες. Δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του Κοτζιά συζητήθηκε και εγκρίθηκε το νομοθετικό πλαίσιο και εναρμονίσθηκε ο Κανονισμός της Βουλής».

Συντάκτης avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL