Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία: Ο Δ. Λιντζέρης υπερασπίστηκε Γεωργιάδη, "έδειξε" Βορίδη

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ υποστήριξε ότι επί υπουργίας Βορίδη η τιμή του Lucentis προσδιορίστηκε αρκετά πιο πάνω από την εισήγηση του ΕΟΦ

Τα πεπραγμένα του ως προέδρου του ΕΟΦ, αλλά και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη υπερασπίστηκε ο Δημήτρης Λιντζέρης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Ο Δ. Λιντζέρης, που ήταν και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε αρκετές φορές ότι ο Άδ. Γεωργιάδης δεν έκανε ποτέ παρέμβαση στις τιμές φαρμάκων που πρότεινε ο ΕΟΦ επί της θητείας του, σε αντίθεση με τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη. Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis.

Ο Δ. Λιντζέρης αναφέρθηκε στο φάρμακο Lucentis για την ωχρά κηλίδα και σημείωσε ότι ο ΕΟΦ επί ημερών του είχε κάνει αναγωγή κατά την αλλαγή της συσκευασίας προτείνοντας τιμή 509,07 ευρώ. Επί υπουργίας Μ. Βορίδη όμως η τιμή του Lucentis προσδιορίστηκε στα 769,45 ευρώ με τη μέθοδο της σύγκρισης με τις τρεις χαμηλότερες τιμές σε χώρες της Ε.Ε. Ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να επιβάλει το πολύ φθηνότερο φάρμακο Avastin αντί του Lucentis, όμως «σκόνταψε» στους νομικούς περιορισμούς, καθώς δεν είχε ένδειξη για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας.

«Η απάντηση της νομικής υπηρεσίας ήταν ότι, από τη στιγμή που δεν έχει ένδειξη, έτσι και το κάνετε θα μας πάνε όλους μέσα. Δεν μπορείς να δώσεις ένδειξη με πολιτική απόφαση» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ο Δ. Λιντζέρης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Άδ. Γεωργιάδη και γιατί απέλυσε από σύμβουλό του τον κ. Πιτσιλίδη μετά από επίθεση που έκανε στον ΕΟΦ την περίοδο των ανατιμολογήσεων.

Η Novartis έκανε ό,τι όλες

Σε σχέση με τη Novartis ο Δ. Λιντζέρης υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ όλες τις άλλες». Για το ζήτημα των γιατρών που χρηματίζονταν από την εταιρεία για να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας, έσπευσε να βγάλει «πόρισμα» ότι «δεν μπορεί να το αποδείξει και κανένας. Αν ο συγκεκριμένος καθηγητής έγραφε αυτό το φάρμακο κι όχι αυτό, και δόλος να υπήρχε, δεν μπορείτε να το καταλάβετε γιατί θα σας το τεκμηριώσει επιστημονικά».

Δείτε όλα τα σχόλια