Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Αλέξης Τσίπρας - Ζόραν Ζάεφ / Αλέξης Τσίπρας - Ζόραν Ζάεφ: Αποφασισμένοι να προχωρήσουν και να πετύχουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας - Ζόραν Ζάεφ / Αλέξης Τσίπρας - Ζόραν Ζάεφ: Αποφασισμένοι να προχωρήσουν και να πετύχουν

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό έστειλε πολλαπλά μηνύματα, εντός και εκτός της χώρας. Κυρίως όμως σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου η συμφωνία των Πρεσπών να ολοκληρωθεί με επιτυχία και να μπει τέλος στο πρόβλημα που ταλανίζει τις δυο χώρες εδώ και 25 χρόνια. Άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας υπήρξε ο αρχιτέκτονας και ο πιο θερμός υποστηρικτής της συμφωνίας. Έτσι, στο εξωτερικό, πρώτος αποδέκτης του μηνύματος που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν η ΠΓΔΜ και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

"Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια" ανέφερε στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα κάνουν "αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις" ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση της γείτονος να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και θάρρος.

Ωστόσο κατά τις λίγες ώρες που μεσολάβησαν από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά -έτερου πρωταγωνιστή στην επίτευξη της συμφωνίας- έως την ανάληψη του κρίσιμου χαρτοφυλακίου από τον Αλ. Τσίπρα υπήρξε "μούδιασμα", τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια. Εξάλλου και ο Ζόραν Ζάεφ περνάει δύσκολες και κρίσιμες στιγμές στην προσπάθεια που καταβάλλει ώστε το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές - προϋποθέσεις για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι στην ιδιαιτέρως σκληρή στάση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Αυτό το "μούδιασμα" έδωσε τη θέση του στην επιβεβαίωση της κοινής αποφασιστικότητας για ολοκλήρωση της συμφωνίας μετά από συνομιλία που είχαν οι δυο ηγέτες. Είναι γνωστό ότι Τσίπρας και Ζάεφ διατηρούν την κοινή πεποίθηση και τη βούληση αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί και να συμβάλουν τα μέγιστα σε μια ιστορική στιγμη για την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά και για την αρμονική γειτονία των δυο λαών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "ΑΥΓΗΣ" ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του Αλ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτή τη διαδρομή, κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Για τους δυο ηγέτες όμως, που πέρα από την πολιτική τους συμμαχία μοιράζονται και εξαιρετικά φιλικές σχέσεις, είναι κοινός τόπος το ότι, εάν η επίτευξη της επιτυχίας ήταν ένα εύκολο μονοπάτι, τότε το αποτέλεσμα δεν θα ήταν εξαιρετικό. Άλλωστε για τον Έλληνα πρωθυπουργό η συμφωνία συνιστά "πολιτικό του παιδί" και γι' αυτόν τον λόγο είναι αποφασισμένος να διανύσει τον δύσκολο δρόμο μέχρι την τελική επιτυχία μαζί με τον Ζ. Ζάεφ.

Η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις, φέρεται να θύμισε ο Ζ. Ζάεφ στον Αλ. Τσίπρα, καθώς κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα, με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς, που παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL