Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Αντ. Κοτσακάς: Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντ. Κοτσακάς: Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία πολιτική

Παρά τη δικτατορία, τον Εμφύλιο, τις πτωχεύσεις, στην Ελλάδα θα υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία, είναι στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να την μετεξελίξει σε πολιτική πλειοψηφία· εάν διαμορφωθεί το κοινωνικό μέτωπο, οι πολιτικές ηγεσίες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων σε συμπόρευση απέναντι στο «μαύρο κύμα» της ακροδεξιάς, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Αντώνης Κοτσακάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Τις περισσότερες φορές -αν όχι πάντα- είναι αποτέλεσμα συγκυριακών καταστάσεων» τα αποτελέσματα σε σταυρούς μίας εκλογικής διαδικασίας, «σημασία έχει το όργανο που αναδείχθηκε. Νομίζω, εκφράζει σε σημαντικό βαθμό ... όλα τα ρεύματα ιδεών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Κοτσακάς και ευχήθηκε «το μείγμα να αποδειχθεί επιτυχές και να έχει μία γόνιμη θητεία» η νέα Πολιτική Γραμματεία.

Τόνισε ότι δεν είναι ώρα για «δηλώσεις προγραμματικού χαρακτήρα, ακόμη δεν έχει συνεδριάσει το όργανο. Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία» προκειμένου να καθορίσει τα βασικά επίδικα της επόμενης περιόδου. Από την άλλη, οι γενικοί στόχοι «έχουν καθοριστεί από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που όλοι ψηφίσαμε ομόφωνα. Η Πολιτική Γραμματεία είναι εκτελεστικό όργανο, των αποφάσεων της ΚΕ. Διαμορφώθηκε επαρκές κείμενο που ψηφίστηκε ομόφωνα από την ΚΕ, εκεί υπάρχουν προτεραιότητες, δεν μπορεί να είναι άλλες από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας, μαζί με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, γιατί οι πολίτες χρειάζονται μία ανακούφιση».

Για την συνεχή συζήτηση περί διαμόρφωσης συμμαχιών, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων και όχι μόνο, ο κ. Κοτσακάς υπογράμμισε ότι «έχουμε λίγο αποπροσανατολιστεί, μιλάμε γενικώς και αορίστως για συμμαχίες, αλλά είναι άλλο πράγμα οι πολιτικές συμμαχίες και άλλο οι κοινωνικές. Προσωπική μου άποψη είναι ότι προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει η διαμόρφωση ευρέως κοινωνικού, προοδευτικού, αριστερού πόλου. Αυτό δεν γίνεται με συμφωνίες κορυφής, πέραν του ότι οι συμφωνίες κορυφής δεν αρέσουν στον λαό. Θεωρώ προτεραιότητα όχι το να διαπραγματευτεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ηγετικές ομάδες άλλων κομμάτων, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑίος, μέλος ή στέλεχος, σε έναν ακριτικό νομό, να συνομιλήσει, να διαμορφώσει ένα modus vivendi με το στέλεχος ενός αντίστοιχου κόμματος του μεσαίου χώρου, ή και με τους ανένταχτους αριστερούς».

Τόνισε την ανάγκη «να δούμε την μεγάλη εικόνα ... Στην Ευρώπη, έρχεται κατά πάνω μας ένα "μαύρο κύμα" (η "μαύρη", ακραία δεξιά, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, ο ρατσισμός), που φοβάμαι ότι θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Ευτυχώς, "εδώ είναι Βαλκάνια" με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η χώρα μας έχει περάσει επανειλημμένα περιπέτειες. Είχαμε δικτατορία, εμφύλιο, τέσσερις-πέντε πτωχεύσεις. Ευτυχώς, ακόμα -και για αρκετά χρόνια ακόμα- εδώ θα υπάρχει προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο κ. Κοτσακάς.

«Είναι υπόθεση των κομμάτων και στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσει αυτή την κοινωνική πλειοψηφία να την μετεξελίξει σε πολιτική πλειοψηφία. Όχι να γίνουν όλοι ΣΥΡΙΖΑίοι, όχι να ενταχθούν σε εμάς, αλλά να κατανοήσουν όλοι αυτοί πως ανεξάρτητα από τα παιχνίδια ηγετικών ομάδων του μεσαίου χώρου, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί αυτός ο πόλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον βασικό του πυλώνα, ή έναν από τους βασικούς πυλώνες. Εάν διαμορφωθεί κοινωνικό μέτωπο και αναπτύξει δυναμική, τότε να είστε βέβαιος ότι και οι ηγεσίες, κεντρικά ή περιφερειακά, θα αναγκαστούν, θα τους επιβληθεί εκ των πραγμάτων η ανάγκη συμπόρευσης σε μία προγραμματική συμφωνία», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL