Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αμερικανική παρέμβαση και συστάσεις στους εθνικιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμερικανική παρέμβαση και συστάσεις στους εθνικιστές

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ουάσιγκτον για την αρνητική στάση του εθνικιστικού VMRO - DPMNE απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών προτρέποντας τον ηγέτη του κόμματος Κρίστιαν Μίτσκοσκι "να δημιουργήσει χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου από τον συνασπισμό του, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού".

Η αμερικανική παρέμβαση εκδηλώθηκε με επιστολή που έστειλε χθες ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ στον Μίτσκοσκι, καθώς συνεχιζόταν η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του συντάγματος και χωρίς να έχει σημειωθεί μετακίνηση από τις κομματικές γραμμές. Στην επιστολή Μίτσελ δηλώνεται ρητά η απογοήτευση των ΗΠΑ, ενώ διατυπώνεται η εκτίμηση πως η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές, αποτελεί "μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, εάν όχι για δεκαετίες".

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε τον Μίτσκοσκι να επιδείξει "θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα", να βάλει στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσει τα "κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα", ενώ σημειώνει ότι "δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του συντάγματος. Οι πολίτες της 'Μακεδονίας' από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και η δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αυτό ήταν ο βασικός στόχος από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα".

Μέχρι και δέκα ημέρες

Σημειώνεται ότι ο Μίτσκοσκι είναι μεν αρχηγός κόμματος, αλλά δεν είναι βουλευτής, οπότε δεν μπορεί να μιλήσει στη Βουλή. Ο πρόεδρος του σώματος Ταλάτ Τζαφέρι απέρριψε χθες σχετικό αίτημα του VMRO - DPMNE που ελέγχει 48 έδρες. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες (σε αυτή τη φάση) και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του συντάγματος υπολογίζονταν χθες σε 72, χωρίς να έχουν υπάρξει μετατοπίσεις βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL