Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Με ονομαστικές ψηφοφορίες θα κληθούν όλοι να ψηφίσουν τα μέτρα υπέρ της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ονομαστικές ψηφοφορίες θα κληθούν όλοι να ψηφίσουν τα μέτρα υπέρ της κοινωνίας

Τα επίδικα της επόμενης ημέρας, η υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ, το "Μακεδονικό", η ΕΡΤ, η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, η ανάγκη προοδευτικού αναχώματος στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη και η στρατηγική στον δρόμο για τις εκλογικές μάχες του 2019 απασχόλησαν μεταξύ άλλων τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής απόφασης και την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας. Το στίγμα της πολιτικής κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης το έδωσε με την εισήγησή του το Σάββατο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας την άμεση ψήφιση των μέτρων που είχε εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία.

"Σαν το μαρτύριο της σταγόνας"

"Εδώ και δύο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μας λένε ότι όχι μόνο δεν θα βγούμε από τα Μνημόνια, αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο" σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του 'τέταρτου Μνημονίου' που μας λένε ότι υπογράψαμε ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα" είπε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε μάλιστα, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα. "Όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, παρά μόνο μέτρα. Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με έναν προϋπολογισμό όπου δεν θα υπάρχουν μέτρα, παρά μόνο αντίμετρα" είπε χαρακτηριστικά.

"Να μετρήσουμε 'πόσα απίδια πιάνει ο σάκος'"

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019, με τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, ρίχνοντας το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία. Δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "εάν ο Κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας: στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του λαού. Ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, να μετρήσουμε 'πόσα απίδια πιάνει ο σάκος'".

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., σημείωσε ότι το "μεγάλο του δράμα" είναι ότι "έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα". "Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης, δεν του είναι εύκολο να αλλάξει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δεν κρύβεται και στους εταίρους μας. Που τη βλέπουν και μας ακούνε πια, γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις και την αξιοπιστία μας. Που την έχουμε αποδείξει" υπογράμμισε.

Πρόγραμμα ΔΝΤ το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Επανέλαβε ακόμη ότι το "ακραία νεοφιλελεύθερο" πρόγραμμα της Ν.Δ. , "είναι το πρόγραμμα των Μνημονίων και του ΔΝΤ, που κατέστρεψε την κοινωνική υποδομή σε αυτή τη χώρα". "Στο πεδίο του κοινωνικού κράτους διεξάγεται μια κρίσιμη ιδεολογική μάχη. Αυτό το κράμα νεοφιλελεύθερου ελιτισμού και ακροδεξιού μισανθρωπισμού που βρίσκεται απέναντί μας δίνει μια διαρκή μάχη για την παράδοση των πάντων στο πεδίο της αγοράς, στο όνομα, μάλιστα, της ελεύθερης οικονομίας και των ίσων ευκαιριών" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αιχμές για "κινδυνολογούντες εγχώριους θεσμικούς παράγοντες"

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με νόημα σε "κατ' εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες", οι οποίοι επιμένουν σε κινδυνολογικές παρεμβάσεις. "Για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία, να είναι λίγο προσεκτικοί πια" συνέστησε ο Αλ. Τσίπρας. "Τη μία μας είπαν ότι αν δεν κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, δεν θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία, αλλά τρεις φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο Μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς" συμπλήρωσε, "φωτογραφίζοντας" προφανώς τις παρεμβάσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

Το διακύβευμα των εκλογών

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας όρισε το πεδίο της αντιπαράθεσης στις επερχόμενες εκλογές, θέτοντας τα βασικά διλήμματα βάσει των οποίων οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες. "Οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν και να συγκρίνουν: Την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα βουτηγμένη στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στην αέναη λιτότητα; την Ελλάδα που, με ορίζοντα τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ή την Ελλάδα που γυρίζει πίσω στα ρουσφέτια, στην κλεπτοκρατία και στους ημέτερους;" επισήμανε και συνέχισε: "Την Ελλάδα της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων ή την Ελλάδα των off shore, της μίζας και των ολιγαρχών; Την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή ή την Ελλάδα που φοβάται και τη σκιά της και γίνεται ξανά παρίας και μαύρο πρόβατο;".

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παίξει τον ιστορικό του ρόλο

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει νέα ισχυρή εντολή τον Οκτώβριο του 2019. Μιλώντας για μια νέα εποχή που ανοίγει στη χώρα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παίξει ξανά τον ιστορικό του ρόλο. "Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να γίνει το κόμμα που οργανώνει και εκπροσωπεί τους φτωχούς και τους αδύναμους. Τους νέους και τις νέες. Τις δυνάμεις της ζωντανής εργασίας. Τον κόσμο της γνώσης και του πολιτισμού. Τους ανθρώπους της παραγωγής. Τον επιχειρηματικό κόσμο που δεν ζητά χάρες, αλλά ισονομία για όλους" υπογράμμισε.

Τόνισε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να γίνει η κινητήριος δύναμη προοδευτικών συγκλίσεων. "Να γίνει το ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά φρίκη και στον κοινωνικό κανιβαλισμό που νομιμοποιεί τα πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Που θέλει να διδάξει σε μαθητές όχι την αλληλεγγύη απέναντι στον συνάνθρωπο, αλλά το μίσος απέναντι σε κάποιον που τον ονομάζει λαθραίο. Που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής δολοφονικής βίας απέναντι σε αυτόν που είναι κάτω. Τον αδύναμο, τον διαφορετικό, τον άλλο" είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για "μεταμνημονιακό διπολισμό", επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. σε προγραμματικό επίπεδο είναι "προνομιακό πεδίο" για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, έκανε λόγο για μια ρεαλιστική πρόταση, "που βασίζεται στην ελπιδοφόρα πραγματικότητα", ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου.

ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

"Δεν υπάρχουν εναλλακτικές της συμφωνίας των Πρεσπών"

Πυλώνας σταθερότητας, όχι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης η Ελλάδα

"Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις από τη συμφωνία των Πρεσπών" σημείωσε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας. "Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δύο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα τόσο στα Σκόπια όσο και στον κυβερνητικό εταίρο. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

Με έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε και στα όσα συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τις προτάσεις του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ για νέες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. "Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας, δεν αναζητά, όμως, προστάτες" τόνισε ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή, μαζί με την Κύπρο, ως ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης" επισήμανε.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ. ΔΥΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

"Αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν"

Στήριξη αριστερών υποψηφίων και συμμαχίες με σχήματα του προοδευτικού χώρου στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης

Στη στήριξη συνδυασμών και υποψηφίων με αριστερή και ριζοσπαστική ταυτότητα αλλά και γειωμένους στις τοπικές κοινωνίες αλλά και συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων κατέληξε η Κεντρική Επιτροπή. Ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για μια ευκαιρία επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. "Δεν αρκεί να γίνεται λόγος για νικηφόρα συνεργατικά σχήματα, αλλά για σχήματα με σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα", σημείωσε, εκτιμώντας πως, αν και υπάρχουν καθυστερήσεις, ο χρόνος επαρκεί για την επικείμενη μάχη, ενώ έβαλε φραγμό σε σκέψεις για προσωπικές στρατηγικές. Σε κάθε περίπτωση, ο Νοέμβριος θα είναι ο καταληκτικός μήνας για το σύνολο των υποψηφιοτήτων για τις Περιφέρειες, οι οποίες θα κλειδώσουν και οριστικά έπειτα από νέα συνεδρίαση της Κ.Ε., που πιθανότατα θα είναι μονοθεματική.

Δύο βασικές προτεραιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποφάσισε η Κ.Ε., τις οποίες παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας. Η πρώτη αφορά τη συγκρότηση και τη στήριξη συνδυασμών και υποψηφίων με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο. "Συνδυασμούς και υποψηφίους που είναι γειωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, στα κινήματα και στους αγώνες" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερη κατεύθυνση στις κομματικές οργανώσεις είναι η αναζήτηση συμμαχιών και προγραμματικών συγκλίσεων με συνδυασμούς και υποψηφίους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. "Ανθρώπους έντιμους, με γνώση, έργο και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες" όπως τους περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράδειγμα η συνεργασία Σάντσεθ - Ιγκλέσιας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας αλλά και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο χαρακτήρισαν ως μάχη ταυτοτικού χαρακτήρα για την Ευρώπη. Υπογράμμισε δε ότι η ευρωπαϊκή Δεξιά δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις. "Ένα κομμάτι της επιμένει μονότονα να υπερασπίζεται πολιτικές που υπονόμευσαν και υπονομεύουν τη συνοχή και την πορεία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, ενώ ένα άλλο τμήμα της προσδένεται στο άρμα της Ακροδεξιάς" σημείωσε, κάνοντας λόγο για ανάγκη επαγρύπνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις, καλώντας τους σοσιαλιστές να πάρουν θέση φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία Σάντσεθ - Ιγκλέσιας στην Ισπανία.

Μιλώντας για τη Ν.Δ., τόνισε ότι επιθυμεί επιστροφή στην αέναη λιτότητα, κρατώντας παράλληλα ψηλά τη σημαία του νεοσυντηρητισμού και του ακροδεξιού φανατισμού. "Αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν. Δηλαδή η Ευρώπη του νεοφονταμενταλισμού, των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη φρούριο, που βαδίζει αργά, αλλά σταθερά προς τη διάλυσή της" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την επιστροφή στο εννιαίο ανώτατο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας αποφάσισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής καταλήγοντας σε ένα πολιτικά και οργανωτικά ενισχυμένο όργανο. Σε αυτό συμμετέχουν 21 μέλη, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Κ.Ε. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη περίοδο η Π.Γ. απαρτιζόταν από το Πολιτικό και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Το νέο όργανο συμμετέχουν οι εξής: Αναγνωστοπούλου Σία, Βίτσας Δημήτρης, Βούτσης Νίκος, Γεροβασίλη Όλγα, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Γιάννης, Δρίτσας Θοδωρής, Θεοδωρακοπούλου Νατάσα, Καλαμαρά Έφη, Κνήτου Κατερίνα, Κοτσακάς Αντώνης, Λάμπρου Πάνος, Μπαλάφας Γιάννης, Μπαλτάς Αριστείδης, Παππάς Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Σκορίνης Νίκος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος, Χριστοδουλοπούλου Τασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL