Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αντιφασιστικό μέτωπο κόντρα στη "μαύρη διεθνή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιφασιστικό μέτωπο κόντρα στη "μαύρη διεθνή"

"Καμπανάκι" για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αποτελεί ο αντιευρωπαϊκός και ακροδεξιός συνασπισμός Σαλβίνι - Λεπέν. "Είναι ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία και την Ευρώπη και επιβάλλει ως αριστερές δυνάμεις να επιταχύνουμε για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης δυνατής προοδευτικής συμμαχίας, προκειμένου η Ευρώπη να προχωρήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, μακριά από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και το δόγμα Σόιμπλε", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ο οποίος κάνει λόγο για "μαύρη διεθνή".

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει τον κίνδυνο του φασισμού, υπογραμμίζοντας το παράδειγμα της Βραζιλίας. "Θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε το ευρύτερο δυνατό δημοκρατικό και αντιφασιστικό μέτωπο", είπε χαρακτηριστικά. Όπως έκανε γνωστό, μάλιστα, ο Στ. Κούλογλου, ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον είναι στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμβάλει στη συγκρότηση μιας "ακροδεξιάς διεθνούς".

Καμία σχέση η Ελλάδα με την Ιταλία

"Η κόντρα Βρυξελλών - Ρώμης δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, αλλά και πολιτική", επισημαίνει ο Δ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως κάνουν τεράστιο λάθος όσοι παρομοιάζουν το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα, με τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους δανειστές, με τις κινήσεις Σαλβίνι - Ντι Μάιο. "Εμείς προσπαθούσαμε να αντιδράσουμε σε μια πολιτική λιτότητας για να βοηθήσουμε τους πολλούς", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαλβίνι - Ντι Μάιο έχει ενιαίο συντελεστή φορολόγησης10%, "που σημαίνει ότι διεκδικεί φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και τους πλούσιους, εν ολίγοις γραμμή Τραμπ εις το τετράγωνο".

Εκτίμησε ακόμη την ανάγκη να βρεθεί ένα modus vivendi μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης σύντομα. "Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και εμάς, σε μια περίοδο που προσπαθούμε να κάνουμε τα πρώτα μεταμνημονιακά μας βήματα", ανέφερε. Συμπλήρωσε δε πως η Ιταλία γίνεται "η σημαία της αντιευρωπαϊκής λαϊκίστικης Άκρας Δεξιάς, η οποία το παίζει αντισυστημική, ενώ είναι φανατικά εναντίον της δημοκρατίας, αλλά και υπέρ των πλουσιότερων κοινωνικών στρωμάτων".

Ο Σαμαράς φέρενει τη Ν.Δ. στην Ακροδεξιά Διεθνή

Από την πλευρά του ο Στ. Κούλογλου επισήμανε Στο Κόκκκινο, ότι ο Αντ. Σαμαράς, μετά την "ομιλία - μανιφέστο" στην Καβάλα, δείχνει πως θέλει να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε αυτή την ακροδεξιά διεθνή. "Αγνοώντας πλήρως", τόνισε, "τις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, με τις οποίες προσπάθησε να κάνει άνοιγμα προς το Κέντρο".

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με τη φράση "ο πατριωτισμός γίνεται ξανά επίκαιρος παντού", που χρησιμοποίησε ο Αντ. Σαμαράς, εννοεί την άνοδο της πατριδοκάπηλης Ακροδεξιάς. "Μίλησε με ακραίο και ρατσιστικό τρόπο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υιοθετώντας πλήρως τη φρασεολογία του Όρμπαν, της ομάδας του Βίσεγκραντ και του Τραμπ", σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι η αποτυχία της Γερμανίας να παίξει ηγετικό ρόλο έφερε ως αποτελέσματα τον Σαλβίνι και τον Όρμπαν, υπογραμμίζοντας ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ιταλία είναι πολύ χλιαρή. "Είναι διχασμένη αφενός γιατί υπάρχουν και άλλες χώρες που ακολουθούν την ίδια γραμμή, όπως η χώρες του Βίσεγκραντ και η Αυστρία, αφετέρου γιατί η ηγεσία της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είναι αποδυναμωμένη ακριβώς εξαιτίας του προσφυγικού", υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL