Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δημήτρης Τζανακόπουλος: "Απολύτως θωρακισμένες οι τράπεζες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δημήτρης Τζανακόπουλος: "Απολύτως θωρακισμένες οι τράπεζες"

Το πολιτικό σπεκουλάρισμα πάνω στις διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο συνεχίζει η Ν.Δ. ποντάροντας για άλλη μια φορά στην καταστροφολογία, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για "limit up ανευθυνότητας".

"Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη" σχολιάζει σχετικά με τις νέες δηλώσεις Μητσοτάκη (αναλυτικά στη σελ. 5) το Μέγαρο Μαξίμου. Από την Άρτα, όπου περιοδεύει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ άλλων πως "πληρώνουμε βαρύ τίμημα και σήμερα από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία", επαναλαμβάνοντας τα περί "αποτυχίας του τρίτου προγράμματος".

"Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του δεν βάζουν μυαλό" ανέφερε σε σχόλιό του το Μαξίμου. "Για μία ακόμη φορά επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη" υπογραμμίζεται, ενώ από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν τις διαψεύσεις των καταστροφολογικών σεναρίων που κατά καιρούς επικαλέστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση:

"Διαψεύσθηκαν για τον κόφτη που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δεν θα έκλειναν, για τα Μνημόνια που δήθεν δεν θα τελείωναν και για το χρέος, που δήθεν δεν θα ρυθμιζόταν" τονίζουν στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που πετυχαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι "limit up ανευθυνότητας, και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Η αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch, που ήρθε χθες το απόγευμα, έβαλε φρένο στην προσδοκία των καταστροφολόγων.

Κάποιοι ανακάλυψαν ξαφνικά το χρηματιστήριο

"Είναι λογικό να υπάρχουν έντονες αυξομειώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο" υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real. Όπως εξήγησε, οι τζίροι που γίνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πολύ μικροί, κάτι που οδηγεί σε αυξομειώσεις του γενικού δείκτη, και δη των τραπεζών, με μικρά ποσά.

"Ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσεις τα τελευταία πέντε - έξι - επτά χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές προβλέψεις ανακάλυψαν το χρηματιστήριο" επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σημείωσε ακόμη ότι αυτές οι αυξομειώσεις δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. "Οι τράπεζες και τα θεμελιώδη μεγέθη τους είναι πολύ καλά, είναι απολύτως θωρακισμένες" είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον σημείωσε την υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων καλώντας τις τράπεζες να συνεχίσουν τη δουλειά.

"Η κυβέρνηση είναι εδώ", υπογράμμισε, "για να εγγυηθεί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται για τη μείωση των κόκκινων δανείων, με βάση τον βηματισμό που έχει καθοριστεί στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα". Απέκλεισε ακόμη το σενάριο δημιουργίας "κακής τράπεζας" (bad bank) τονίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά το "asset protection scheme". Πρόκειται για σχέδιο που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών.

Δ. Λιάκος: Οι τράπεζες έχουν την εμπειρία και τα μέσα

Την αναντιστοιχία της εικόνας του χρηματιστηρίου με τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε στο ΑΠΕ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε στις πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα.

"Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους, αλλά, έχουν τη γνώση και την εμπειρία, όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν" είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως απαιτείται πιο ενεργητική διαχείριση της κατάστασης. "Στον βαθμό που μας αναλογεί, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση" υπογράμμισε.

Αιχμές κατά Στουρνάρα

Τις αιχμές για τη στάση και την "αφωνία" του κεντρικού τραπεζίτη επανέλαβε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλάει και πολιτικολογεί, ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά. Όταν πρέπει να μιλήσει, φαίνεται ότι σιωπά" είπε χαρακτηριστικά.

"Η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα ήταν ευχής έργον αν και ο κεντρικός τραπεζίτης έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση" συμπλήρωσε.

Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από την κρίση στην Ιταλία

Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας από την κατάσταση στην Ιταλία και τον πόλεμο Ρώμης - Βρυξελλών. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένες τουλάχιστον για δύο χρόνια και δεν υπάρχει ανάγκη επίσπευσης της εξόδου στις αγορές.

"Το ελληνικό ομόλογο, και το δεκαετές και το επταετές, και κυρίως το πενταετές, κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα" εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κάλεσμα Τσακαλώτου στους Ασιάτες επενδυτές

Μήνυμα στους Ασιάτες επενδυτές να αξιοποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να αδράξουν το «πλεονέκτημα του πρώτου παίκτη», το οποίο τώρα απολαμβάνει η Κίνα, στέλνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για την ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι επενδυτές που θα κινηθούν έγκαιρα θα μπουν ακριβώς την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται οι τιμές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη "Nikkei Asian Review", προσθέτοντας ότι βλέπει "πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, από τα ακίνητα έως την αγορά αερίου, τα αγροτικά προϊόντα, τα χημικά και άλλα". Ο υπουργός σχεδιάζει να συναντηθεί με επενδυτές στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα, τους οποίους παρότρυνε να αποκτήσουν μια «δίκαιη εικόνα» για τη σημερινή Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL