Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Χιλιάδες επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του φεστιβάλ στου Γουδή / Η πιο πετυχημένη πτήση του "Σπούτνικ" ολοκληρώθηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλιάδες επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του φεστιβάλ στου Γουδή / Η πιο πετυχημένη πτήση του "Σπούτνικ" ολοκληρώθηκε

Στου Γουδή βρέθηκε και ο Αλ. Τσίπρας με τη σύντροφο του Μπ. Μπαζιάνα, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του φεστιβάλ από τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός από τη στάση του στο περίπτερο της "Αυγής", με την εφημερίδα ανα χείρας μαζί με τη συνάδελφο Κατερίνα Μπρέγιαννη. Φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Το "Σπούτνικ" πια ωρίμασε, πάτησε γερά στα πόδια του, ρίζωσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, διαμόρφωσε πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική αντιπρόταση και με αυτές τις αποσκευές πραγματοποίησε το περασμένο τριήμερο την πιο επιτυχημένη του εκτόξευση. Στο γνώριμο πια "κοσμοδρόμιο" του Πάρκου Στρατού στου Γουδή, το τρίτο φεστιβάλ του "Σπούτνικ" απέδειξε ότι όταν ξεκινούσε τις δοκιμαστικές πτήσεις του, ήρθε για να μείνει.

Από τον Νταλάρα και τον Δεληβοριά στον... Εισβολέα

Χιλιάδες νέοι και νέες -και όχι μόνο φυσικά- πέρασαν από την Παρασκευή έως την Κυριακή τις πύλες του φεστιβάλ. Χρώματα, μουσικές για όλα τα γούστα, από την -"αιρετική" για πολλούς- εμφάνιση του Γιώργου Νταλάρα την Παρασκευή, τον εκρηκτικό Εισβολέα το Σάββατο και φυσικά τον αγαπημένο Φοίβο Δεληβοριά την Κυριακή, που με μια μεγάλη παρέα καλλιτεχνών έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο μια πολύχρωμη γιορτή. Όπως πάντα βέβαια, στην άλλη άκρη του πάρκου, οι μυρωδιές από τα πατροπαράδοτα σουβλάκια έμπλεκαν με τις κουζίνες από όλο τον κόσμο, υπό τους ήχους των ρεμπέτικων πενιών της ορχήστρας του Φέρρη, τα κιθαριστικά ταξίμια του Δ. Μυστακίδη, του ικαριώτικου σκοπού και τους "πιστούς" στο ραντεβού με ένα κοινό που κάθε χρόνο αδημονεί Χειμερινούς Κολυμβητές.

Φόρο τιμής στον Ζακ Κωστόπουλο

Ιδιαίτερο ρόλο στο φετινό φεστιβάλ έπαιξαν και οι μεταναστευτικές κοινότητες, που έπαιξαν μουσική, μαγείρεψαν, συζήτησαν, ενώ ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των δύο μεταναστών ψαράδων που έσωσαν δεκάδες ζωές εκείνο το εφιαλτικό απόγευμα στο Μάτι. Φόρο τιμής στον Ζακ Κωστόπουλο ή αλλιώς στην Zackie Oh απέτισε η παράσταση Drag Show της Gingerela, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε πολιτικό φεστιβάλ. Άλλωστε το Σπούτνικ Festival, έχοντας διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα, σπάει κατά πολύ τα στεγανά ενός τυπικού φεστιβάλ πολιτικής οργάνωσης.

Δεν χάνει όμως την πολιτική του τοποθέτηση. Οι πλούσιες συζητήσεις και τα workshops άλλωστε έδωσαν το στίγμα. Από τον Καρλ Μάρξ έως το Αirbnb, από τον αθλητισμό ως τις φυλακές, από την Ευρώπη ενάντια στον φασισμό, από τα fake news έως την καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πολλά ακόμα απέδειξαν ότι ο πολιτισμός, η πολιτική και η Αριστερά μπορούν και σήμερα να παρεμβαίνουν, να "συναντιούνται" και να γεννούν θεωρία που αποτυπώνεται στην πρακτική.

"Αυγή", Κόκκινο, Left.gr

Φυσικά εκεί ήταν και τα μέσα μας. "Αυγή", Κόκκινο, Left.gr υποδέχτηκαν τους φίλους αναγνώστες και ακροατές στο κοινό περίπτερο. Μάλιστα, η "Αυγή" είχε την τιμητική της, αφού το φεστιβάλ φιλοξενούσε έκθεση με τα ιστορικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το φύλλο του Σαββάτου με την ένθετη έκδοση του βιβλίου του Κ. Φιλίνη "ξεπούλησε". Στου Γουδή βρέθηκε και ο Αλ. Τσίπρας με την σύντροφο του Μπ. Μπαζιάνα, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του φεστιβάλ από τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Αλεξίου, χαμογελαστοί και με πολύ καλή διάθεση. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε χαλαρό κλίμα με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσές του, κάτι που αποτελεί πολυτέλεια όταν είσαι... ένοικος στο Μαξίμου.

Ο Αλ. Τσίπρας σταμάτησε για αρκετή ώρα και στο περίπτερο της "Αυγής". Πολλοί ήταν και οι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν τη βόλτα τους στο Σπούτνικ Festival. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα, ιδίως οι παλιοί γνώριμοι των φεστιβάλ, έκαναν τις... βάρδιές τους σε διάφορα πόστα. Πρώτα βγαίνει η ψυχή, μετά το χούι λέει ο λαός...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL