Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νέα δεδομένα στην Κεντροαριστερά

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές

Τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στον “κεντρώο” χώρο και την “Κεντροαριστερά” έφερε στην επιφάνεια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη γειτονική ΠΓΔΜ την προηγούμενη Κυριακή. Οι εξελίξεις επανέφεραν το τραυματικό για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, που είχε αποτελέσει τη θρυαλλίδα η οποία οδήγησε στη διάσπαση του φορέα με την αποχώρηση του Ποταμιού.

Η θέση που διατήρησε ο Στ. Θεοδωράκης σταθερά υπέρ της συμφωνίας, και αυτό με το πολύ μεγάλο ρίσκο που θα συνόδευε την απόφαση της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού, μετατόπισε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε μια συντηρητική γωνία στο πολιτικό φάσμα, σε μια θέση απομόνωσης μαζί με την υπερσυντηρητική Ν.Δ. Επιπλέον, από την Κυριακή και μετά, οι αποκαλύψεις για την εκπρόσωπο της Ν.Δ. και η επιβεβαίωση των ακραιφνώς μικροπολιτικών και ψηφοθηρικών κινήτρων που καθόρισαν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο ζήτημα υπενθύμισαν το γεγονός της μονομερούς απόφασης που είχε λάβει η ηγεσία στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η Φ. Γεννηματά είχε επιβάλει στον φορέα το “όχι” στη συμφωνία, παρ' ότι είχε μειοψηφήσει 1-5, εγείροντας αιτιάσεις για απόφαση που έλαβε υπό πιέσεις με βάση τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους. Απόφαση βέβαια που αποδέχτηκαν, παρά τις αντιδράσεις τους, όλες οι υπόλοιπες πλευρές.

Αφωνία Γεννηματά, αμηχανία στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι περιπλοκές που συναντά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο “Μακεδονικό” σε εσωτερικό επίπεδο εκφράστηκαν εκ νέου, με αφορμή την ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η Φ. Γεννηματά δέχτηκε κριτική από όλες τις πλευρές του ομόσπονδου σχήματος. Νωρίτερα μάλιστα ο Ν. Ανδρουλάκης ασκούσε πρώτος κριτική με αποδέκτη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι “όποιοι στην Ελλάδα χαίρονται με την ενίσχυση των απόψεων Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ δεν βοηθούν τη χώρα. Ο μόνος που δικαιούται να χαίρεται είναι ο κ. Καμμένος που έχει τις ίδιες αντιλήψεις”. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα, διότι “ενισχύονται ξανά πολιτικά πρόσωπα όπως ο Γκρούεφσκι και ο Ιβάνοφ” και “δεν μπορεί να είμαι χαρούμενος όταν βλέπω να ενισχύονται αυτές οι επικίνδυνες φωνές στα βόρεια σύνορα της χώρας μας”.

Η αμηχανία της ηγεσίας αλλά και η αδυναμία ενδεχομένως για συμπαγή και ένθερμη στήριξη της γραμμής που χάραξε μονομερώς η Φ. Γεννηματά εκφράστηκε ως απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις εξελίξεις γύρω από το “Μακεδονικό” στην κατά τα άλλα εκτενή απόφαση που έλαβε το Όργανο. Επιπλέον, απουσίαζε κάθε αναφορά από την τοποθέτησή της, που δημοσιοποιήθηκε, κατά τη συνεδρίαση.

Ο Βενιζέλος στο στρατόπεδο του “όχι”

Ο Ευ. Βενιζέλος προσέτρεξε τελικά στο πλευρό της Φ. Γεννηματά, ανακοινώνοντας ότι κι εκείνος θα καταψηφίσει. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Εξωτερικών διατηρούσε όλο αυτό το διάστημα μια προσεκτικότερη στάση από την “πατριωτική” προσέγγιση της ηγεσίας, έχοντας αφήσει να εννοηθεί ότι θα πράξει όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, κρίνοντας τότε με βάση τη διεθνή συγκυρία, εάν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας να κυρωθεί ή όχι. Το άφηνε ανοιχτό δηλαδή. “Θωρούμε δεδομένο ότι ούτε εσείς ούτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ψηφίσει”, ρωτήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, για να περιοριστεί να απαντήσει: “Το έχουμε πει”.

"Ναι" στη Συμφωνία το 73,6% του Ποταμιού

Σε πλήρη αντιδιαστολή με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τη Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι έχουν ανακοινώσει την απόφαση να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου που είχε αποστείλει τον Ιούλιο η Σεβαστουπόλεως σε 300 κεντρικά στελέχη και περίπου 6.000 φίλους από όλη την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικά ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Το συντριπτικό ποσοστό των συμμετεχόντων, κατά 73,61%, συμφωνούν με τη θέση που κράτησε και έχει το Ποτάμι αναφορικά με το “Μακεδονικό”. Δεδομένου και του συμβουλευτικού χαρακτήρα που είχε η πρωτοβουλία του ερωτηματολογίου, όλα δείχνουν ότι η σχετική απόφαση θα συγκεντρώσει πολύ μεγάλη πλειοψηφία και στο συνέδριο.

Όπως έχει διαμηνύσει η ηγεσία του Ποταμιού, οι αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές για όλους τους βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι όποιος παραμείνει στο κόμμα θα υποχρεούται να υλοποιήσει και την απόφαση για υπερψήφιση της συμφωνίας. Από αυτήν θα δεσμεύεται και ο Γρ. Ψαριανός, που έχει ανακοινώσει ότι καταψηφίζει, αλλά και ο Γ. Αμυράς, που έχει τοποθετηθεί αρνητικά στο παρελθόν η τελική στάση του οποίου ωστόσο παραμένει ερώτημα.

Δανέλλης: Ψήφος εμπιστοσύνης εάν χρειαστεί

Σε κάθε περίπτωση, παρ' ότι το Ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Στ. Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει πως η θετική ψήφος δεν σηματοδοτεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη από τη στάση των ΑΝ.ΕΛΛ.

Από την πλευρά του, με πολύ σαφή επιχειρηματολογία, ο Σπ. Δανέλλης υποστήριξε ότι εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών συνδεθεί με κάποιο “τερτίπι” με διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης θα πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση. Διότι, όπως τόνισε, εάν τελικά η συμφωνία κυρωθεί στην ΠΓΔΜ και δεν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η χώρα θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλους κινδύνους από τη διεθνή απομόνωση που θα υποστεί. Προανήγγειλε μάλιστα ότι αυτή θα είναι και η πρότασή του προς το Ποτάμι και αυτό θα είναι το επιχείρημά του για να μεταπείσει τον Στ. Θεοδωράκη και τους συναδέλφους του.

Σε αυτό αντέδρασε προκαταβολικά ο Γ. Αμυράς, δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει βουλευτής του Ποταμιού που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Συριζανέλ συνδεόμενη με τη συμφωνία των Πρεσπών για το 'Μακεδονικό'” και θυμίζοντας ότι πριν από τέσσερις μήνες το Ποτάμι είχε υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης.

Υπέρ της επίλυσης ο Χ. Θεοχάρης

Έπειτα από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης δήλωσε ότι, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να ψηφίσει τη συμφωνία και σημείωσε ότι το ζήτημα “πρέπει να λυθεί, δεν πρέπει να το παραδώσουμε στα παιδιά μας, είναι ένα ζήτημα που δεν μας τιμάει στο εξωτερικό, είναι καλή η συγκυρία, να μη χάσουμε τη στιγμή σήμερα που όλοι θέλουν να το λύσουν, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία, πρέπει να παίξουμε ως χώρα ένα διεθνή γεωστρατηγικό ρόλο και να δούμε πώς θα επωφεληθούμε από το ζήτημα”.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο