Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
"Γαλάζια" αφωνία για τη μυστική συνομιλία Ζάεφ - Σπυράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια" αφωνία για τη μυστική συνομιλία Ζάεφ - Σπυράκη

Κάθε μέρα που περνάει οι αποκαλύψεις για τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας και τις μυστικές επαφές της Μ. Σπυράκη με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ καταδεικνύουν ότι το μόνο κριτήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα του "Μακεδονικού" είναι το μικροκομματικό συμφέρον.

Το μήνυμα στον Ζάεφ

Το χθεσινό δημοσίευμα της "Εφ.Συν.", που δεν διαψεύστηκε από την Πειραιώς ούτε από την "ειδική απεσταλμένη" εκπρόσωπο του κόμματος, ρίχνει φως στα όσα είπε στον Ζ. Ζάεφ η Μ. Σπυράκη τον Δεκέμβριο του 2017 σε μια συνάντηση που, όπως φαίνεται, μόνο "τυχαία" δεν ήταν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Δεκέμβριο του 2017, λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας - Σκοπίων υπό τον Μάθιου Νίμιτς, η Μ. Σπυράκη μετέφερε, κατ' εντολή Μητσοτάκη, στον Ζόραν Ζάεφ το μήνυμα να μην εμπιστευτεί τον Αλ. Τσίπρα και να μην προχωρήσει σε συμφωνία. Ζήτησε μάλιστα να περιμένει τον Κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός προκειμένου η συμφωνία να γίνει με κυβέρνηση Ν.Δ., τάζοντας ακόμη και "ευρύτατη συναίνεση", αφού θα διασφάλιζε και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, που ωστόσο επιβεβαιώνει τα πρακτικά των συσκέψεων της πολιτικής ηγεσίας στην ΠΓΔΜ, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και ειδική απεσταλμένη του προέδρου εξηγεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να αρνηθεί οπιαδήποτε συμφωνία φέρει ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να μην διακινδυνεύσει την ενότητα του κόμματός του.

Γελοιότητα και υποκρισία

"Τελικά δεν ξέρουμε τι είναι πιο γελοίο: Ο τυχαίος καφές της κ. Σπυράκη ή η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη;" σχολίαζε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι χρειάστηκαν μόλις δύο μέρες "ένοχης σιωπής του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκαλυφθεί γιατί έστειλε μυστικά τη Μαρία Σπυράκη να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ". Όπως σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι νέες αποκαλύψεις "όχι μόνο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο της Ν.Δ. για την εθνικά ανεύθυνη στάση του, αλλά δεν αφήνουν και κανένα περιθώριο για άλλες τραγελαφικές δικαιολογίες".

Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει συμφωνία

Τη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπασε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο News 24/7, μιλώντας μεταξύ άλλων για ακύρωση της συμφωνίας και διαπραγμάτευση "από μηδενική βάση", για μπλόφα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, ενώ σχετικά με τις μυστικές επαφές της Μ. Σπυράκη με τον Ζ. Ζάεφ διέψευσε ότι ήταν απεσταλμένη του Κ. Μητσοτάκη, αφού του "το είπαν και οι δυο τους" όταν τους ρώτησε...

Αφού πρώτα αρνήθηκε ότι η Μ. Σπυράκη ήταν απεσταλμένη του Κ. Μητσοτάκη, με το πολύ πειστικό επιχείρημα ότι... του το αρνήθηκε η ίδια, δήλωσε ξεκάθαρα ότι «αν δεν περάσει η παρούσα συμφωνία, περίπτωση να υπάρξει στα επόμενα πενήντα χρόνια δεν υπάρχει». Επανέλαβε, δηλαδή, ως αντιπρόεδρος της Ν.Δ., τη θέση που έχει ο ίδιος από τότε που ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ" σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για "νέο ρεσιτάλ ακροδεξιάς ρητορικής" από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.

"Τελικά, ποιο από τα δύο αληθεύει;" σημειώνει η Κουμουνδούρου, "όσα είπε η κ. Σπυράκη στον κ. Ζάεφ, ότι δηλαδή η Ν.Δ. είναι τώρα αντίθετη με τη συμφωνία των Πρεσπών επειδή τη φέρνει η σημερινή κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας, επιδιώκοντας πρόσκαιρα αντιπολιτευτικά οφέλη, αλλά με κυβέρνηση Μητσοτάκη θα τη δεχτεί, ή όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει;".

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η καλή γειτονία στα Βαλκάνια, στόχοι για τους οποίους εργάζεται η σημερινή κυβέρνηση και στους οποίους συμβάλλει και η συμφωνία των Πρεσπών, "δεν είναι μια κομματική επιδίωξη, αλλά η μόνη εθνικά συμφέρουσα στάση και δεν μπορεί να θυσιάζεται ή να παραγνωρίζεται για χάρη μιας αντιπολιτευτικής τακτικής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL