Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Αφωνία Γεννηματά για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφωνία Γεννηματά για το "Μακεδονικό"

Από τη χθεσινή Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιβεβαιώθηκαν οι κορυφαίες αντιφάσεις της στρατηγικής του φορέα προς τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσει τα εκλογικά ποσοστά του κλείνοντας την ίδια ώρα το μάτι σε νέα συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Παράλληλα προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ το ζήτημα του “Μακεδονικού” βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η επικεφαλής του φορέα δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ ουδεμία αναφορά υπήρξε και στην απόφαση του οργάνου, δείχνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που δημιουργεί αμηχανία στο εσωτερικό του.

Η Φ. Γεννηματά, ενώ έχει δηλώσει από το πιο επίσημο βήμα, αυτό της ΔΕΘ, ότι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη, είπε χθες ότι “το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει σε κυβέρνηση μόνο και μόνο για να βγει δεδηλωμένη”. Παράλληλα είπε ότι διεκδικεί “ισχυρή εντολή για να εγγυηθεί κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας”. Επανέλαβε τη θέση της για “εθνική συνεννόηση” προκαλώντας τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν για το “προοδευτικό” σχέδιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Όμως, από τη μια έχει σταματήσει να θέτει ως όρο συμμετοχής της σε κυβέρνηση συνεργασίας τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε αρχικά. Από την άλλη χθες δεν επανέλαβε καν τον στόχο της κατάκτησης της “τρίτης εντολής”, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον πρώτο ανεξαρτήτως ποσοστού που θα λάβει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Δεδομένου ότι δεν “θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη”. Όμως, με την αναφορά της ότι “είναι αδιανόητο λύση να είναι η αυτοδυναμία της Ν.Δ., που έχει ευθύνες για τα Μνημόνια και μέχρι σήμερα δεν τις έχει αναλάβει”, δεν έκρυψε ότι προεξοφλεί νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

Θεωρώντας “συντηρητική” τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. και όχι τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που είχε προηγηθεί, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητάει ισχυρή εντολή για να επηρεάσει σε προοδευτική κατεύθυνση την επόμενη διακυβέρνηση με στόχο “να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες για το μέλλον της χώρας προοδευτικές αλλαγές και να αλλάξει τους δυσβάστακτους όρους της μεταμνημονιακής εποχής που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας”, με ειδική αναφορά στους στόχους 3,5% για πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Φ. Γεννηματά εμφανίζεται για μια ακόμη φορά να εκτιμά ότι σε συνεργασία με τη Ν.Δ. -που σε αυτή την περίπτωση θα έχει τον πρώτο ρόλο και το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο ελάσσων εταίρος- όχι μόνο θα ασκήσουν μια προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά και θα επιτύχουν αλλαγή των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα ανακοπούν “οι θυσίες και δεσμεύσεις" που έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ' ότι γνωρίζει τις θέσεις της Ν.Δ. για ιδιωτικό ασφαλιστικό "α λα Πινοσέτ”, εμφανίζεται να εκτιμά ότι θα επηρεάσει την ασφαλιστική πολιτική προς το καλύτερο. Όμως το ΠΑΣΟΚ αφενός ζητά κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αφετέρου αναφέρεται εντελώς γενικόλογα στο μοντέλο που το ίδιο προτείνει, έχοντας αφιερώσει μόλις μισή φράση για να αποστασιοποιηθεί από τις ακρότητες των “γαλάζιων” στελεχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL