Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Αναπάντητοι οι "τυχαίοι"... καφέδες της Σπυράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναπάντητοι οι "τυχαίοι"... καφέδες της Σπυράκη

Δύο ημέρες έχουν περάσει από τις αποκαλύψεις για τα μυστικά ραντεβού της Μαρίας Σπυράκη, ως απεσταλμένης του Κ. Μητσοτάκη, με τον Ζόραν Ζάεφ, με τη σιωπή της Ν.Δ., τα πρακτικά των συσκέψεων στα Σκόπια και τα περί τυχαίων συναντήσεων στα καφέ των Βρυξελλών, να εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

"Με την ελπίδα, στις 24 ώρες που πέρασαν, η κ. Σπυράκη να μην συνάντησε, ξανά, τυχαία, για καφέ τον κ. Ζάεφ, περιμένουμε, ακόμα, απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη", ανέφερε χθες το Μαξίμου επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα προς τον αρχηγό της Ν.Δ. "Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη, ως ειδική απεσταλμένη του, τον κ. Ζάεφ; Ισχύει ότι του μετέφερε το μήνυμα πως η Ν.Δ. θα συναινέσει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, αρκεί να συμφωνήσει και ο κ. Καμμένος; : Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων; Τι μήνυμα μετέφερε εξ ονόματος του Κ.Μητσοτάκη;".

Στρίβει διά του Ίλιντεν...

Μέσω... Ίλιντεν επιχειρεί να (μην) απαντήσει η Πειραιώς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως διαπραγματεύτηκε μυστικά και συμφώνησε στην ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν". Είναι γνωστό, προκύπτει και από τα πρακτικά των συσκέψεων στα Σκόπια, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε πέσει σειρά ονομασιών. Μία εξ αυτών ήταν η "Ιλιντέσκα Ματσεντόνια", όπως είχαν παραδεχθεί και οι δυο πλευρές, μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια. Την ίδια περίοδο, η ΠΓΔΜ αποδέχεται πως όποια συμφωνία θα έχει την προϋπόθεση του erga omnes, κάτι που μέχρι τότε ήταν για τα Σκόπια υπό συζήτηση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσίευσε η "Καθημερινή", κατά τον διάλογο του ηγέτη του VMRO Μιτκόφσκι με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν" δεν ήταν η μοναδική πρόταση. Αναφέρεται ακόμη πως είχε υπάρξει η πρόταση για αμετάφραστη ονομασία. "Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα στο πλαίσιο Νίμιτς. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως τακτικισμός από την ελληνική πλευρά. Απαιτούν οι Έλληνες το όνομα να αποτελείται από μία λέξη (Βόρειαμακεδονία) ή να γράφεται με διαχωριστική γραμμή (Βόρεια - Μακεδονία). Το άρθρο 5 του σχεδίου περί μεταφρασιμότητας του ονόματος δεν τους άρεσε. Θέλουν το όνομα να είναι ίδιο σε όλες τις γλώσσες, όπως και στα σλαβομακεδονικά. Θέλουν ένα μεγάλο εύρος χρήσης. Έκαναν λόγο για αλυτρωτισμό", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ενημέρωση Ζάεφ στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Σε άλλο σημείο των πρακτικών, αναφέρεται: "Ο Τσίπρας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του Νίμιτς, αλλά διαφωνεί με τη γραφή του ονόματος στα λατινικά. Πρότεινε το όνομα 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας' ή 'Άνω Μακεδονίας', κατά το πρότυπα του Μαυροβουνίου ή της Λευκορωσίας. Είπε ότι από αυτά που προτείνει ο Νίμιτς είναι όλα αποδεκτά, εκτός από το 'Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)', γιατί αυτό δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός". Τι ακριβώς λοιπόν καταγγέλλει η Ν.Δ.;

Ένα συλλαλητήριο δρόμος...

Αναπάντητο παραμένει όμως το βασικό ερώτημα: Γιατί η Ν.Δ., από υπερασπίστρια του Βουκουρεστίου, της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, μετατράπηκε σε ουρά των "νεομακεδονομάχων"; Και ως εκ τούτου, τι μηνύματα μετέφερε η Μ. Σπυράκη στον Ζ. Ζάεφ στην πρώτη συνάντηση, τον Δεκέμβριο, την περίοδο δηλαδή που ο Κ. Μητσοτάκης δημοσίως διατράνωνε τη θέση του υπέρ της "εθνικής γραμμής" του 2008, κατηγορώντας τον Π. Καμμένο; Και, όπως αποκαλύπτει ο Ζ. Ζάεφ, η Ν.Δ. θα στήριζε μια λύση "μόνο αν συνταχθεί κι ο Καμμένος με αυτήν";

Μα... η συμφωνία δεν υπήρχε

Σύμφωνα με την Μ. Σπυράκη, όταν "έπεσε πάνω" στον Ζ. Ζάεφ καθώς πήγαινε να πάρει καφέ ή το τρένο, του είπε: "Η Ν.Δ. εκτιμά ότι η πρόταση-συμφωνία αυτή δεν είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Θα ψηφίσουμε εναντίον του συμβιβασμού που προωθεί ο κ. Τσίπρας". Ωστόσο, εκείνη την στιγμή, συμφωνία δεν υπήρχε, η διαπραγμάτευση δεν είχε καν ξεκινήσει επίσημα. Επίσημα όμως ήταν τα όσα έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνεντεύξεις και δημόσιες παρεμβάσεις του, υπέρ της γραμμής του Βουκουρεστίου, εκτιμώντας μάλιστα ότι η πλευρά των Σκοπίων έρχεται πιο κοντά σε αυτήν, ενώ χαρακτήριζε ευνοϊκή τη συγκυρία για λύση. Αυτά μέχρι το συλλαλητήριο στις 21 Ιανουαρίου, οπότε η Ν.Δ. υιοθετεί πλήρως την ακροδεξιά γραμμή, "γύρω από τον Σαμαρά", όπως ανέφερε και ο Ν. Ντιμιτρόφ στη σύσκεψη του Μαίου. Ήταν η στιγμή που οι ανησυχίες του Κ. Μητσοτάκη για την αντίδραση μερίδας ψηφοφόρων του, ιδίως στη Μακεδονία, εντάθηκαν.

ΑΝ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ"

Βερναρδάκης: Πλειοψηφία και με βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ.

Να καταθέσει πρόταση μομφής πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κάλεσε τη Ν.Δ. ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης, μιλώντας στο "Νews247". "Και θα δούμε τι θα γίνει" συνέχισε. "Η στάση που θα κρατήσει κανείς στη Βουλή για το 'Μακεδονικό' δημιουργεί ένα πλαίσιο δεσμεύσεων για το κάθε κόμμα και θα επηρεάσει μακροχρόνια την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα".

Εκτίμησε ακόμη ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και δυνατότητες να δημιουργηθεί μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, "με βουλευτές και από τους ΑΝ.ΕΛΛ., αν τεθεί θέμα δυσπιστίας με άξονα το 'Μακεδονικό'". "Με την καταδίκη της συμφωνίας των Πρεσπών και του νόμου Κατρούγκαλου το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δείχνει ξεκάθαρα με ποιον θέλει να συνεργαστεί", ανέφερε, ενώ τόνισε ότι ο Π. Καμμένος έχει εγκλωβιστεί σε "μια αδιέξοδη θέση". "Δεν πιστεύω ότι θα ρίξει την κυβέρνηση", συμπλήρωσε.

"Η θέση που έχει από το 2000 και από το Βουκουρέστι διά της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Καραμανλή η χώρα μας είναι σταθερή", ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης, τονίζοντας πως σε αυτήν αντιτίθενται "τα ακροδεξιά υπόγεια της Ν.Δ. σήμερα, το πρώην ΛΑΟΣ, που της έχει επιβάλει τη δική του τερατογενή πολιτική".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL