Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Με ένα... καφέ η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει τις επαφές με Ζάεφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ένα... καφέ η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει τις επαφές με Ζάεφ

Να συμμαζέψει τα... ασυμμάζευτα επιχειρεί η Μαρία Σπυράκη μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "FAZ" (αλλά και τα πρακτικά που δημοσίευσε η "Καθημερινή", σύμφωνα με το οποίο η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. είχε πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις (μία “μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας”) με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ πριν καν ξεκινήσουν οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του "Μακεδονικού" ζητήματος! Η εκπρόσωπος της Ν.Δ., φανερά αμήχανα, ισχυρίστηκε ότι συνάντησε τον Ζόραν Ζάεφ πηγαίνοντας για... καφέ. “Ο κ. Μητσοτάκης και η 'ειδική απεσταλμένη' του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές” τονίζει το Μαξίμου, που θέτει σειρά ερωτημάτων για το περιεχόμενο των συναντήσεων. Ενημέρωση ζητάει και το Κίνημα Αλλαγής.

"Η συνάντηση έγινε σε καφέ"!

Η εκπρόσωπος και ευρωβουλευτής της Ν.Δ., σε ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις (ΣΚΑΪ, Alpha), υποστήριξε ότι “η συνάντηση με τον κ. Ζάεφ ήταν τυχαία και σε κοινή θέα, έγινε σε ένα καφέ δίπλα στο Συμβούλιο”! Παράλληλα, επιδιώκοντας να διαψεύσει το δημοσίευμα της "FAZ", επισήμανε πως “δεν ήμουν απεσταλμένη του κ. Μητσοτάκη. Πέρα από αυτή την τυχαία συνάντηση δεν υπήρξε δεύτερη”. Στο ερώτημα δε γιατί δεν γνωστοποίησε αυτή τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, η κ. Σπυράκη περιορίστηκε να επισημάνει ότι «δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί στο Ευρωκοινοβούλιο διαρκώς».

Η Μαρία Σπυράκη, επιχειρώντας να δώσει τη δική της εκδοχή για το αντικείμενο της συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ τον Δεκέμβριο του 2017, υποστήριξε ότι “δεν υπήρχε ενημέρωση, υπήρχαν μόνο δημοσιεύματα. Του είπα ότι ο συμβιβασμός του Τσίπρα δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και θα ψηφίσουμε εναντίον της συμφωνίας. Του εξήγησα ότι υπάρχει ζήτημα μεγάλης ευαισθησίας". Επιχείρησε δε να δώσει την εικόνα ότι “ο κ. Ζάεφ φάνηκε ότι το έλαβε σοβαρά υπόψη γιατί στο τέλος του μήνα είπε 'ό,τι προλαβαίνουμε με τον Τσίπρα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα καταψηφίσει'».

Μαξίμου: “Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;"

Την άποψη ότι οι απoκαλύψεις της "FAZ" “αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης” κατέθεσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Πρόσθεσε δε πως, “την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας. Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του” υποστηρίζει το Μαξίμου.

Έθεσε δε προς τη Ν.Δ. σειρά ερωτημάτων, όπως: “Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική; Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ; Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη; Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος, που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;”

"Τίποτε για την ταμπακιέρα"

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη διγλωσσία της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό" ζήτημα, η Οδός Πειραιώς ανήρτησε βίντεο από την πρόσφατη ομιλία της Μαρίας Σπυράκη στη Βουλή των Σκοπίων, στην οποία τονίζει ότι “η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη 'μακεδονικής' εθνικότητας και γλώσσας». Η αξιωματική αντιπολίτευση -με βάση το σχετικό βίντεο- υποστήριξε ότι, “δυστυχώς για το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο που παριστάνουν στα λόγια ότι διαφωνούν, αλλά υπέγραψαν και υλοποιούν μαζί την εθνικά επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα μας».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ότι “η Ν.Δ. δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα” κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι "συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα" και ότι "πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα". Παράλληλα, επανέλαβε τα ερωτήματα που αφορούν τις συναντήσεις της κυρίας Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ.

Και ο Μητσοτάκης ζητάει... εκλογές!

Συν τοις άλλοις ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά την περιοδεία του στη Σάμο, απέφυγε να αναφερθεί στις αποκαλύψεις και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι "η συμφωνία των Πρεσπών εκχωρεί για πρώτη φορά 'μακεδονική' γλώσσα και εθνότητα. Εμείς αυτή τη συμφωνία δε θα την ψηφίσουμε, ούτε τώρα ούτε αν τη βρούμε μπροστά μας στην επόμενη Βουλή"... Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε ξανά εκλογές κατηγορώντας τον Πάνο Καμμένο ότι "κρύφτηκε πίσω από κυβέρνηση που έδωσε το στυλό να υπογράψουν Τσίπρας και Κοτζιάς τη συμφωνία των Πρεσπών»...

Εξηγήσεις ζητάει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Παράλληλα, και το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη “να απαντήσει άμεσα και καθαρά” αν “ισχύουν οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου ότι η κ. Σπυράκη ενημέρωσε τον κ. Ζάεφ" και ότι "η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση (για το Σκοπιανό), μόνο όμως αν συνταχθεί ο κ. Καμμένος με αυτήν".

"Καρφί" Ν. Κακλαμάνη

Δεν πέρασε απαρατήρητη η αιχμή που άφησε για τη Μαρία Σπυράκη ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, που υπογράμμισε με νόημα (Νews 24/7) πως το “ότι συναντήθηκε η κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ δεν είναι κακό. Όταν μιλάμε για αντιπολίτευση, δεν υπάρχει θέμα μυστικής διπλωματίας. Εγώ θα το είχα δημοσιοποιήσει. Από άποψη τακτικής θα ήταν προτιμότερο»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL