Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τη συνταγματική αναθεώρηση

Αποκαλυπτικά τα πρακτικά από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ - Σκληρή διαπραγμάτευση αποκαλύπτουν οι συζητήσεις των αρχηγών. Τα Σκόπια είχαν ξεκινήσει χωρίς erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, για να αποδεχτούν στην πορεία τις θέσεις της Αθήνας

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα εκτενή πρακτικά των συσκέψεων των ηγετών της ΠΓΔΜ που αποκάλυψε χθες η "Καθημερινή". Τόσο για την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων όσο όμως και για την υποκριτική και μικροπολιτική στάση της Ν.Δ., καθώς την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για "μυστική διπλωματία" πραγματοποιούσε κρυφές επαφές διά της εκπροσώπου της Μαρίας Σπυράκη.

Φως στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών των κρίσιμων συζητήσεων στα Σκόπια, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη από όλες τις πλευρές, προσφέρει υλικό για κρίσιμα συμπεράσματα. Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή και η συμφωνία προϊόν συμβιβασμού, που όμως απέχει κατά πολύ από το αφήγημα περί "παραχωρήσεων" εκ μέρους της Ελλάδας. Πόσο μάλλον από τις κατηγορίες περί "εθνικά επιζήμιας" συμφωνίας.

Γίνεται φανερό πως οι όροι της Αθήνας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, με ονομασία έναντι όλων υπήρξαν από την αρχή βασικές και απαρέγκλιτες θέσεις στη διαπραγμάτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι "κόκκινες γραμμές" της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο "έσβησαν" τον Μάιο ανοίγοντας τον δρόμο για τις Πρέσπες.

Ανάμειξη ανατολικών χωρών

Αποκαλύπτονται ακόμη οι πιέσεις και οι κίνδυνοι από "ανατολικές χώρες", όπως αναφέρει ο Ζάεφ, αλλά και ο ρόλος της Εκκλησίας. "Έχουν αναμειχθεί ανατολικές χώρες, όπως και σε εμάς, μάλιστα σε αυτούς περισσότερο απ’ ό,τι σε εμάς" λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Αυτό που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα είναι η στάση της Ν.Δ. Στις πρώτες συζητήσεις τον Ιανουάριο εμφανίζεται πιθανώς θετική, όμως τον Ιούνιο η προοπτική κυβέρνησης Ν.Δ. στην Ελλάδα παρουσιάζεται ως σενάριο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη συμφωνία.

Οι δυο μυστικές συναντήσεις της ("απεσταλμένης" του Κ. Μητσοτάκη), Μ. Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ αποτελούν ομολογία ότι η Ν.Δ. ντύθηκε "μακεδονομάχος" προκειμένου να μην απογοητεύσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της, αφού εξέφρασε την "αγωνία για ένα μέρος των ψηφοφόρων της".

Ξεκίνησαν χωρίς erga omnes

Η πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και του πρόεδρου της ΠΓΔΜ που αποκαλύπτεται γίνεται στις 27 Ιανουαρίου 2018, δυο σχεδόν εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Εκείνη τη στιγμή τα Σκόπια θέτουν ως "κόκκινη γραμμή" τη συνταγματική αλλαγή και το ζήτημα της ταυτότητας, ενώ ακόμη και το erga omnes, η χρήση δηλαδή του νέου ονόματος έναντι όλων, ήταν υπό συζήτηση.

Η άλλη σύσκεψη λαμβάνει χώρα στις 19 Μαΐου 2018, λίγο πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα δυο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, όπου Τσίπρας και Ζάεφ είχαν συναντηθεί ενώ είχε προηγηθεί μια εβδομαδα πριν η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στο Σούνιο. Σε αντίθεση με τον Ιανουάριο, τόσο το erga omnes όσο και η συνταγματική αναθεώρηση έχουν παραχωρηθεί από την ΠΓΔΜ.

Κόκκινη γραμμή η συνταγματική αναθέωρηση

Στην πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, σύμφωνα με τα πρακτικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ αναφέρει: "Απαιτούν οι Ελληνες το όνομα να αποτελείται από μία λέξη (Βορεια - Μακεδονία) ή να γράφεται με διαχωριστική γραμμή (Βόρεια - Μακεδονία). (...) Θέλουν το όνομα να είναι ίδιο σε όλες τις γλώσσες, όπως και στα σλαβομακεδονικά. Θέλουν ένα μεγάλο εύρος χρήσης. Έκαναν λόγο για αλυτρωτισμό".

Στη συνέχεια, ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει την ευνοϊκή συγκυρία της ύπαρξης μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα που δημιουργεί συνθήκες επίλυσης, αποκαλύπτοντας ότι στη συνάντηση που είχαν "ο Τσίπρας παρέμεινε πιστός στα σημεία". Μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει ότι οι προτάσεις Νίμιτς θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα εκτός από το "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)", καθώς δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό. "Ο Τσίπρας θα δεχόταν ένα όνομα με γεωγραφικό αλλά και χρονικό προσδιορισμό" αποκαλύπτει.

"Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων, αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας" προσθέτει υπογραμμίζοντας ότι "ο Τσίπρας θέλει λύση", κάτι που προϋποθέτει όμως αλλαγή του συντάγματος. Σε άλλο σημείο ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρει: "Θα προσπαθήσω να εξαντλήσω τα όρια της συναίνεσης. Όχι συνταγματική αλλαγή και ταυτότητα. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές. Αν υπάρξει συναίνεση στη μακεδονική πλευρά, είναι καλύτερο από μία συνταγματική αλλαγή", με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και ηγέτη του VMRO Χρ. Μίτσκοσκι να κάνει λόγο για "καμία αλλαγή συντάγματος με στόχο την αλλαγή ονόματος και προστασία των εθνικών συμφερόντων, ειδικά της ταυτότητας". Μάλιστα επιχειρεί να περάσει τα παραπάνω ως κοινή θέση των ηγετών.

Η διαπραγμάτευση που οδήγησε στη λύση

Στις 19 Μαΐου, μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ υπό τον Νίμιτς στη Σόφια και το τετ-α-τετ Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, η πολιτική ηγεσία της γείτονος κάθεται ξανά στο ίδιο τραπέζι. Όπως αποκαλύπτει η "Κ", ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημερώνει πως συζητήθηκε η λύση "Ίλιντεν Μακεδονία", με υπηκοότητα "μακεδονική" που θα διαφοροποεί επαρκώς την ελληνική Μακεδονία. Εν συνεχεία, ο Ντιμιτρόφ τονίζει ότι για την Ελλάδα το ζήτημα είναι το erga omnes να έχει χρήση διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Εκεί λοιπόν καθίσταται σαφής η προϋπόθεση συνταγματικής αλλαγής και της ονομασίας έναντι όλων. Στην ίδια γραμμή εμφανίζεται και ο Ζ. Ζάεφ στην ενημέρωση που παραχωρεί για τις συνομιλίες στη Σόφια επαναλαμβάνοντας τη -μέχρι πρότινος "κόκκινη γραμμή"- ανάγκη για αλλαγή του συντάγματος.

"Δεν πρόκειται για δίκαιη ή αξιοπρεπή λύση" υποστήριξε ο αρχηγός του VMRO λέγοντας ότι "ακυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης".

"Ο Τσίπρας είναι από τους πιο αποφασισμένους να λύσουν το πρόβλημα. Και σε αυτούς συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα. Πιστεύω ότι και σε αυτούς έχουν αναμειχθεί ανατολικές χώρες όπως και σε εμάς, μάλιστα σε αυτούς περισσότερο απ’ ό,τι σε εμάς. Μερικούς τους συμφέρει να μην υπάρχει λύση" αναφέρει ο Ζάεφ επιβεβαιώνοντας και την προσπάθεια ανάμειξης τρίτων χωρών -"ανατολικών"- στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

"Ο Τσίπρας έχει καθαρό ότι είναι για εμάς πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τη συνταγματική μας ονομασία. Αλλά, αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές, δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι. Αυτό θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές. Από τη Ν.Δ. δεν περιμένει καμία υποστήριξη καθώς δίνει στον Βορρά της χώρας μάχη ψήφο - ψήφο ενάντια στον Καμμένο" φέρεται να υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Οι κρυφές συναντήσεις της Σπυράκη και η υποκρισία της Ν.Δ.

Τη στάση Καμμένου επεκαλείτο η Ν.Δ. στον Ζάεφ!

"Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση, μόνο όμως αν συνταχθεί κι ο Καμμένος με αυτήν" αποκαλύφθηκε στη σύσκεψη

Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ρόλο που έπαιξε η Μαρία Σπυράκη εγείρουν οι αποκαλύψεις των πρακτικών. Συγκεκριμένα, στην πρώτη σύσκεψη, ο Ζόραν Ζάεφ ενημερώνει την πολιτική ηγεσία της χώρας του πως τον Δεκέμβριο του 2017 "είχε στείλει ο Μητσοτάκης την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για τη θέση τους".

Ποια ήταν η θέση; Ο ίδιος τη μεταφέρει: "Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση, μόνο όμως αν συνταχθεί κι ο Καμμένος με αυτήν". Σημειώνει μάλιστα ότι ο Κ. Μητσοτάκης "θέλει να εξασφαλίσει κέρδη στις εκλογές" εξηγώντας την εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα ότι η Ν.Δ. δεν θα είναι συνεργάσιμη.

Και στη σύσκεψη του Μαΐου ωστόσο ο Ζάεφ αναφέρεται σε συνάντηση με τη Μ. Σπυράκη στις Βρυξέλλες. "Μου έστειλε χαιρετισμούς από τον Μητσοτάκη. Μου είπε ότι έχει σημασία πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στη Μακεδονία (σ.σ.: ελληνική) και αυτό εξαρτάται από τον Καμμένο. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα" αναφέρουν τα πρακτικά.

Κυριαρχούν οι θέσεις γύρω από τον Σαμαρά

Και ο Ν. Ντιμιτρόφ όμως αναφέρεται στη Ν.Δ. τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει λύση τώρα, καθώς, αν έρθει η αξιωματική αντιπολίτευση στην εξουσία, "οι δυνατότητες συμβιβασμού και εξεύρεσης μιας λύσης θα περιοριστούν εξαιρετικά", καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά, "εκεί κυριαρχούν οι σκληρές θέσεις γύρω από τον Σαμαρά και όχι αυτές γύρω από την Μπακογιάννη". Τονίζει μάλιστα ότι στο τελευταίο πακέτο Μπακογιάννη - Μπάιντεν "η γλώσσα ήταν 'μακεντόνσκι' με λατινική γραφή, χωρίς μετάφραση".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διπλή μάχη

Τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τον Αλέξη Τσίπρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένας αγώνας που δίνεται...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο