Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: / Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Καταγγέλλουμε τις εθνικιστικές τάσεις και τις ιστορικές ανακρίβειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: / Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Καταγγέλλουμε τις εθνικιστικές τάσεις και τις ιστορικές ανακρίβειες

Έχουμε ηθικό χρέος να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τα παραπτώματα του παρελθόντος» υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Ιερώνυμος επέκρινε τις «τάσεις διχόνοιας» και την έλλειψη «εθνικής ομοψυχίας» που αποτρέπουν τη χώρα από το να καταρτίσει κοινό σχέδιο για βασικά ζητήματα όπως η Παιδεία, η Υγεία και η εξωτερική πολιτική. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να μιλά για τα κρίσιμα ζητήματα της πατρίδας μας.

«Η Εκκλησία είχε, έχει και δεν θα πάψει ποτέ, όσο και αν κάποιοι διακαώς το επιθυμούν, να έχει λόγο και άποψη για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πατρίδος μας» σημείωσε προσθέτοντας: «Πολλώ δε μάλλον όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα». Ο Ιερώνυμος σχολίασε ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι «πληγωμένη, κοινωνικά ασταθής, χωρίς ξεκάθαρη πλοήγηση και όραμα» και επέκρινε τις επί δεκαετίες κυρίαρχες πελατειακές σχέσεις μιλώντας για «κομματικούς μηχανισμούς αποξενωμένους από τη σκληρή καθημερινότητα του πολίτη και τα όνειρα των νέων μας».

Σχετικά με τις «γεωπολιτικές προκλήσεις και στρατηγικές αλλαγές» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «οφείλει να περιφρουρήσει τη μακραίωνη πολιτιστική και ελληνοχριστιανική κληρονομιά, να αγωνιστεί για την επικράτηση της ειρήνης», καθώς και «να καταγγείλει τις εθνικιστικές τάσεις, τις ηγετικές επιδιώξεις και τις ιστορικές ανακρίβειες, οι οποίες δεν έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία». Κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στις διενέξεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας καταφέρθηκε εναντίον της «δαιμονικής πρόκλησης της εκκοσμικεύσεως».

Η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με δύο σοβαρά ζητήματα, τη θέση της Εκκλησίας για τις μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές και την «εκκλησιαστικοκοινωνική» προσέγγιση για το χθες, το σήμερα και το αύριο της χώρας μας. Τέλος, θα πληρώσει την κενή θέση του μητροπολίτη Λάρισας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL