Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
"Παράθυρο" Σεντένο για μη εφαρμογή της περικοπής συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παράθυρο" Σεντένο για μη εφαρμογή της περικοπής συντάξεων

“Παράθυρο” για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων άφησε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για “δημοσιονομικό” και “όχι διαρθρωτικό” μέτρο που επί της ουσίας δεν έχει ανάγκη η Ελλάδα. Ερωτηθείς χθες μετά το Eurogroup στο Λουξεμβούργο σχετικά με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων σε συνέχεια και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Μ. Σεντένο απάντησε πως “δεν είναι μέτρο διαρθρωτικής πολιτικής”, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει “ήδη μεταρρυθμιστεί”.

“Είναι δημοσιονομικό μέτρο. Όλοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος και τις επόμενες χρονιές και όλοι ξέρουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι 18 μήνες νωρίτερα, όταν λήφθηκε αυτή η δημοσιονομική απόφαση”, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως αυτό που είναι "σημαντικό" είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ' αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

"Σε καλό δρόμο η Ελλάδα"

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε, από την πλευρά του, ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει ως "κανονική χώρα" στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ότι αυτά είναι "καλά νέα". Συμπλήρωσε επίσης ότι η επίσημη αξιολόγηση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης εφαρμογής ή όχι του προνομοθετημένου μέτρου περικοπής συντάξεων, θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου. "Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους αυτής και της επόμενης χρονιάς. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και θα υπάρξει διαβούλευση για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό με τα άλλα κράτη - μέλη και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές", ανέφερε ο ίδιος.

Χαιρετίζει τα δυο σενάρια ο Ρέγκλινγκ

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την κατάθεση των δύο σεναρίων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι για το συγκεκριμένο σημείο οι θεσμοί δεν έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL