Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η JP Morgan και η Bank of America Merryl Lynch αλλά και η Morgan Stanley διοργάνωσαν συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με την ελληνική αντιπροσωπεία, στις οποίες συμμετείχαν κυρίως στελέχη επενδυτικών funds. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο και CEO της JP Morgan Jamie Dimon, κάτι που, όπως υπογράμμιζαν υψηλόβαθμοι οικονομικοί παράγοντες, δεν συνηθίζεται.

Και μπορεί ο Dimοn να έχει ελληνική καταγωγή, ωστόσο ο λόγος τής κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που τον συνόδευσαν στις ΗΠΑ, δεν έχει να κάνει με αυτό. Το βασικό μήνυμα της συνάντησης ήταν η εκτίμηση που κάνει ο τραπεζικός κολοσσός για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομία. Και ακριβώς επειδή οι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι βασίζονται κατά κανόνα στο κλίμα και το momentum που διαμορφώνεται για μια χώρα, η ψήφος εμπιστοσύνης της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, που διαθέτει assets ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην επενδυτική δυναμική της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για την Bank of America και τη Morgan Stanley, με περιουσιακά στοιχεία κοντά στα 2,5 τρισ. για την πρώτη και 860 δισ. για τη δεύτερη.

Σε όλες τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού υπογραμμίστηκε το ζήτημα της αναγκαίας σταθερότητας. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη κινείται σε συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός, αφενός. Αφετέρου, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη σταθεροποίηση και την οικονομική αναβάθμιση που θα φέρει στα Βαλκάνια η συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπόλοιπων κρατών. Πρόκειται άλλωστε για περιοχή ύψιστου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, αλλά και πεδίο ανταγωνισμού για τις ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη.

Ψήφος εμπιστοσύνης από μεγάλους παίκτες του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου

Αυτό αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, που υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομική ανάκαμψη και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας είναι δομικά στοιχεία της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Όπως έλεγαν άλλωστε συμμετέχοντες στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ουίλμπορ Ρος και 25 εκπροσώπους κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων, απόδειξη της εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι έπεσαν στο τραπέζι μερικές δεκάδες δισ. δολάρια, καθώς μιλάμε για κορυφαίες εταιρείες στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Μπορεί λοιπόν εύκολα κανείς να καταλάβει ότι είναι εκτός πραγματικότητας και καταδεικνύει μονάχα εμμονές η επιλογή ορισμένων στη χώρα να επαναλαμβάνουν διαρκώς το σαθρό επιχείρημα ότι συνιστά μονόδρομο για την προσέλκυση επενδύσεων η συρρίκνωση των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η συμπίεση του εργατικού κόστους και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL