Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ευρωοικογενειακή... απομόνωση Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωοικογενειακή... απομόνωση Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

"Αγκαζέ" με την εθνικιστική αντιπολίτευση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας βαδίζει η Ν.Δ. στον δρόμο της άρνησης για την επίλυση του "Μακεδονικού". Την παραμονή του ιστορικού δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, η Ν.Δ. και το VMRO βρίσκονται απομονωμένοι στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Χθες, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντόουλ "τουίταρε" ότι το κόμμα "υποστήριζε πάντα την ευρωατλαντική πορεία της περιοχής". Πίσω από την άρνηση της Ν.Δ. να στηρίξει τη συμφωνία "στοιχίζεται" και το Κίνημα Αλλαγής παρά τις πιέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προς τη Φώφη Γεννηματά να αλλάξει στάση.

Ν.Δ.: Κατά της συμφωνίας, αλλά δημιουργούνται τετελεσμένα...

Τα "γαλάζια" στελέχη, σε καθημερινή βάση, δηλώνουν ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και οχυρώνονται πίσω από τα ζητήματα της "μακεδονικής γλώσσας" και της "μακεδονικής ταυτότητας". Αναζητούν δε καταφύγιο στο αίτημα για εκλογές, ώστε να "προσπεράσουν" τη δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. -στον γερμανικό Τύπο- ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία εφόσον επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Παράλληλα, η Ν.Δ. επιδιώκει να αξιοποιήσει για μικροκομματικούς λόγος τη στάση του Πάνου Καμμένου και όσων βουλευτών των ΑΝ.ΕΛΛ. εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία.

"Ζητάμε εκλογές. Αυτό είναι το μόνο δημοψήφισμα που παράγει αμέσως πολιτικό αποτέλεσμα. Για να μας δώσουν οι πολίτες την εντολή και την ευθύνη να αποτρέψουμε αυτή την επιζήμια συμφωνία" ανήρτησε χθες στο Διαδίκτυο ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Συμπλήρωσε δε ότι "ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα έλεγε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Τώρα είναι η ώρα ο κ. Καμμένος να αποδείξει πως δεν είναι 'τσάμπα μάγκας'"...

Επιπλέον, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε με νόημα (Πρακτορείο 104,9): "Το ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται τετελεσμένα είναι μία πραγματικότητα για την εξέλιξη της οποίας ευθύνονται αποκλειστικά η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος".

Ούρα της Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πριν λίγες εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κάλεσε "όλους τους προοδευτικούς και τα κόμματα που είναι μέλη του να υποστηρίξουν την ιστορική συμφωνία". Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά δεν ακολουθεί τη γραμμή της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας που ανήκει το ΠΑΣΟΚ. Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών ισχυρίστηκε "ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ δεν αποτελεί λύση, αντίθετα ανοίγει νέα τραύματα"... Το οξύμωρο είναι ότι προχθές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό διότι "από την πρώτη στιγμή επέλεξε να διαχειριστεί το ζήτημα με την ΠΓΔΜ με εσωτερικούς όρους"!

"Υπέρ" με απώλειες το Ποτάμι

Στη φράση του Στ. Θεοδωράκη "η συμφωνία για το 'Μακεδονικό' ναι μεν δεν είναι η συμφωνία που θέλουμε, αλλά δεν έχουμε και άλλο δρόμο" συμπυκνώνεται η θετική στάση του Ποταμιού έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει δημόσια ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς, "διαφοροποιούνται από την κοινή 'γραμμή' οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός". Ως γνωστόν, αμφότεροι έχουν βάλει πλώρη για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ...

"Απαράδεκτη" περιορίστηκε να χαρακτηρίσει, στις αρχές της εβδομάδας, τη συμφωνία των Πρεσπών ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει στη Βουλή. Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ έχει εναντιωθεί στα συλλαλητήρια με εθνικιστικό και αλυτρωτικό περιεχόμενο".

Τέλος, χρησιμοποιώντας ακροδεξιό και αλλοπρόσαλλο λόγο, ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε "να παραπεμφθούν σε δίκη οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς επειδή υπέγραψαν μια μειοδοσία"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL