Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Με τους ψηφοφόρους σε περισυλλογή για το αυριανό δημοψήφισμα και τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ να τηρούν την απαγόρευση μετάδοσης πολιτικών δηλώσεων, το πρακτορείο ΜΙΑ έκανε πρώτη είδηση τις πληροφορίες ότι από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Σκοπίων με δύο πτήσεις την εβδομάδα. Το μήνυμα είναι σαφές: Η αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης, με αεροπλάνο χωρητικότητας 78 θέσεων, γίνεται εφικτή μετά την κατάργηση της ονομασίας "Μέγας Αλέξανδρος" από το αεροδρόμιο και στο πλαίσιο του καλού διμερούς κλίματος που διαμόρφωσε η συμφωνία των Πρεσπών. Επί αυτής της συμφωνίας (και της αλλαγής του ονόματος της χώρας) καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, απαντώντας με ένα "ναι" ή ένα "όχι" στο ερώτημα που δίνει έμφαση στην προοπτική της χώρας να ενταχθεί στους δυτικούς οργανισμούς: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της 'Μακεδονίας' και την Ελληνική Δημοκρατία;»

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα του αποτελέσματος, καθώς η εθνικιστική αντιπολίτευση επιχειρεί την απονομιμοποίηση της διαδικασίας καλώντας τους πολίτες σε αποχή. Η επίσημη θέση του νέου ηγέτη του VMRO - DPMNE Μίτσκοσκι προς τους οπαδούς του είναι "πράξτε κατά συνείδηση" (και όχι "ψήφος κατά συνείδηση", που θα ήταν προτροπή σε συμμετοχή και επιλογή "ναι" ή "όχι" κατά συνείδηση). Αυτή η έμμεση προτροπή για μποϊκοτάζ των εκλογών, που ισοδυναμούσε με ακροβασία πάνω στα όρια της πολιτικής "ανοχής" των δυτικών πρωτευουσών, έγινε άμεση από τον Πρόεδρο της χώρας Ιβάνοφ, και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα μέσα της εβδομάδας. Ο Ιβάνοφ είχε εκλεγεί Πρόεδρος από τους εθνικιστές επί παντοδυναμίας Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 εν μέσω σκανδάλων και έπειτα από μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξίσου καθοριστική σημασία έχει η βάση πάνω στην οποία θα μετρηθεί η αναγκαία συμμετοχή άνω του 50%. Οι εκλογικοί κατάλογοι διαμορφώθηκαν το 2002 και έκτοτε δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνουν το υψηλό ποσοστό της μετανάστευσης, το οποίο θα προσμετρηθεί στο ποσοστό της αποχής. Ενδεικτικά όμως, και για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έγιναν σε κλίμα πόλωσης τον Δεκέμβριο του 2016 η συμμετοχή ήταν 66,79% (ψήφισαν 1.191.832 πολίτες από 1.784.416 εγγεγραμμένους).

Οι εκτιμήσεις των περισσότερων Δυτικών αναλυτών συγκλίνουν σε μια επικράτηση του "Ναι" την Κυριακή, με οριακή επίτευξη του αναγκαίου ποσοστού συμμετοχής και μαζική προσέλευση του αλβανικού στοιχείου στις κάλπες. Ωστόσο, αρκετοί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, ειδικά της νεολαίας, έχει ήδη αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, είτε προέρχεται από το αλβανικό στοιχείο είτε από το σλαβικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL