Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Η Ελλάδα γίνεται και πάλι επενδυτικός προορισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα γίνεται και πάλι επενδυτικός προορισμός

Συνέχεια στις επαφές με αντικείμενο την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της έδωσε ο Αλ. Τσίπρας με δύο σημαντικές συναντήσεις χθες, αφενός με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και αφετέρου με τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της JP Morgan Chase.

Ο Γουίλμπουρ Ρος εξεφρασε τον θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας να βγει από την πολυετή κρίση και τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι καλύτερες παρά ποτέ. Στο πολύωρο γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό συμμετείχαν πολλά στελέχη αμερικανικών εταιρειών. Εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής. Επίσης, στελέχη από τον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία καθώς επίσης και επενδυτικά funds και τράπεζες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες της Ελλάδας να αναπτυχθεί δυναμικά έγινε από στελέχη εταιριών που ήδη έχουν επενδύσει στη χώρα. Από όλους τονίστηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικα ικανό ανθρώπινο δυναμικό, υποδομες αλλά και φυσικούς πόρους, δεδομένα που την κατατάσσουν στους ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, αλλά και των σχέσεων με την Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση ήρθε ουσιαστικά να δώσει συνέχεια στην ανάλογη συνάντηση -του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Ρος με τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή ενδιαφέρονται να το κάνουν- που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Όπως έχουν επισημάνει κυβερνητικές πηγές, ήταν επιθυμία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ να υπάρξει μια νέα συνάντηση κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντιόταν με τον ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan, Jamie Dimon. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ για την ανάκαμψη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του ο J. Dimon τόνισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, γίνεται και πάλι επενδυτικός προορισμός και ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να στηριχθεί περαιτέρω αυτή η προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL