Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Ακόμα ένα βήμα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό Κόλπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμα ένα βήμα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό Κόλπο

Στη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δύο θαλάσσια “οικόπεδα” νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και το θαλάσσιο “μπλοκ 10” στον Κυπαρισσιακό Κόλπο προχωρούν σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γ. Μπασιάς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν επιλεγεί.

Υπενθυμίζεται ότι για την Κρήτη επιλεγείσα αιτούσα είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Τotal (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛ.ΠΕ. (20%), ενώ για το “μπλοκ 10” μοναδικός επιλεγείς αιτών είναι τα ΕΛ.ΠΕ. (100%).

Οι συμφωνίες που μονογράφονται σήμερα μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.

Θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες αμέσως μετά θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή. Την ίδια διαδρομή θα ακολουθήσει και η σύμβαση παραχώρησης για το θαλάσσιο “μπλοκ 10”, καθώς οριστικοποιήθηκε η σύμβαση παραχώρησης έπειτα από τις διαπραγματεύσεις ΕΛ.ΠΕ.-ΥΠΕΝ.

Επόμενα βήματα

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτήν της Κρήτης και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, κατόπιν απόφασης του Γ. Σταθάκη, στα τέλη Αυγούστου για τον ορισμό της κοινοπραξίας, των εταιρειών (Repsol 50%, διαχειριστής) και ΕΛ.ΠΕ. (50%) ως επιλεγείσας αιτούσης.

Το ΥΠΕΝ έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα, με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η σπουδή για άμεσα αποτελέσματα οδήγησε στη μαζική προκήρυξη περιοχών χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σήμερα η διαδικασία προχωρά βήμα-βήμα, με την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την εκ νέου επεξεργασία παλιότερων σε επιλεγμένες περιοχές. Θα ακολουθήσει σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών. Συνολικά, οι δεκαεπτά περιοχές για τις οποίες δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην προηγούμενη διαδικασία θα επαναπροκηρυχθούν, με νέα διάσταση και δομή.

Παράλληλα, προχωρά η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου υδρογονανθράκων, ώστε να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον -συστάθηκε, ήδη, σχετική ομάδα εργασίας-, ενώ ολοκληρώθηκε η θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ, που ανέλαβε την παρακολούθηση όλων των σχετικών διαδικασιών.

Αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος (ειδικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των παράκτιων περιοχών), αλλά και την αποφυγή τυχόν ζημίας σε βασικές οικονομικές δραστηριότητες του παράκτιου μετώπου, σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν είναι απαραίτητα ανταγωνιστική με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Πρίνου. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται ο χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε να υπάρχει σαφής οργάνωση και οριοθέτηση των δραστηριοτήτων στον χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL