Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα: / Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα: Να υψώσουμε δημοκρατικό τείχος απέναντι στον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα: / Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα: Να υψώσουμε δημοκρατικό τείχος απέναντι στον φασισμό

Η ανάγκη να υπάρξει μέτωπο ενάντια στον φασισμό και τα φαινόμενα ακροδεξιάς βίας από τους πολίτες και τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου υπογραμμίστηκε από την Καλαμάτα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε την Κυριακή ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας.

Δεν είναι μεμονωμένο γεγονός

Για επίθεση απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. "Η επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα σήμερα, τον νεαρό φοιτητή στο Πέραμα, την ημέρα συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η επίθεση στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, όλα αυτά τα γεγονότα έχουν κοινό παρανομαστή την εκδήλωση μιας ακροδεξιάς βίας που στοχεύει στην καρδιά της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν είναι μεμονωμένο γεγονός", είπε χαρακτηριστικά.

Αντιπαράθεση πολιτικών προγραμμάτων, όχι εμφυλιοπολεμικές λογικές

"Η αντιπαράθεση πρέπει να στέκεται στην αντιπαράθεση των πολιτικών προγραμμάτων και όχι να ανασύρει εμφυλιοπολεμικές και διχαστικές λογικές που μπορεί να συσπειρώνουν τους λίγους αλλά δηλητηριάζουν τους πολλούς", υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης. "Ανεξάρτητα από την πολιτική αντιπαράθεση, πρέπει να διαφυλαχθούν οι κανόνες της δημοκρατικής αντιπαράθεσης", σημείωσε.

"Τέτοιου τύπου περιστατικά φασιστικής ακροδεξιάς βίας δεν αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το σύνολο των δυνάμεων του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε", επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για "δημοκρατικό καθήκον όλων των πολιτών να υψώσουν μέτωπο απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα". Μάλιστα τόνισε πως οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της απλής αναλογικής έχουν τον χαρακτήρα της δημιουργίας συνθέσεων και συναινέσεων μέσα από την αντιπαράθεση. "Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στις διχαστικές λογικές", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκαν οι ευθύνες όσων υποθάλπουν τη φασιστική βία. Όπως σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. χωρίζουν τους Έλληνες "σε πατριώτες και προδότες", τρέφεται το δέντρο της μισαλλοδοξίας, του διχασμού, της εμφυλιοπολεμικής λογικής, που γεννά και τροφοδοτεί τέτοια φαινόμενα. "Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του", είπε χαρακτηριστικά

Στην ίδια γραμμή ο Αλ. Χαρίτσης, τόνισε πως με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών ακούγονται "ακραίες τοποθετήσεις, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν το υπόστρωμα για την εκδήλωση φασιστικών πρακτικών". "Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους", σημείωσε, "ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας αναδεικνύονται με ιδιαίτερη ένταση φασιστικά φαινόμενα που παίρνουν ισχυρή πολιτική έκφραση".

Για μεγάλο μερίδιο ευθύνης όσων μιλούν για προδοσία σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών μίλησε ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για "γάμο" νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς στη Ν.Δ. "που έχει ευλογήσει ο Κ. Μητσοτάκης", ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Κεγκέρογλου περί προδοσίας.

Να ξεριζώσουμε τους όρους που γεννούν τη φασιστική βία

"Η εκλογική σύγκρουση το 2019 θα έχει το ίδιο δίλημμα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα: Θα επικρατήσει ο γάμος νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς που θα μας επιστρέψει στο 1930 και στη Βαϊμάρη ή μια προοδευτική συμμαχία που θέλουμε να οικοδομήσουμε στην Ευρώπη και στη χώρα μας", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως "θα κριθούμε από το εάν θα μπορέσουμε να ξεριζώσουμε τους όρους και τις συνθήκες που γεννάνε τη φασιστική βία".

Πατριωτισμός δεν είναι το σκοτάδι

"Η πατριωτική στάση δεν μπορεί να εκφράζεται με μπουνιές, με κλωτσιές, με ξυλοδαρμούς και με νόμους της ζούγκλας. Ο πατριωτισμός δεν εκφράζεται με συμπεριφορές αγέλης. Ο πατριωτισμός δεν είναι το σκοτάδι και δεν είναι τα άκρα. Η πατριωτική στάση εκφράζεται με την ενίσχυση και την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της άποψης", σημείωσε ο Πέτρος Κωνσταντινέας. Τόνισε παράλληλα πως ο τρόμος δεν έχει θέση στην κοινωνία. "Να συμβάλουμε όλοι μας ώστε εκτός από το να καταδικάζουμε τα γεγονότα να λειτουργούμε έτσι ώστε να μπορεί ο λόγος και οι ιδέες να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς τραμπουκισμούς", συμπλήρωσε.

Να υψώσουμε τείχος στον υφέρποντα εκφασισμό

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Π. Σκουρλέτης τόνισε την ανάγκη όλα τα κόμματα να υψώσουν τείχος "σε όλο τον υφέρποντα εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας", αναφέροντας την περίπτωση του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια. "Η αυτοδικία αποτελεί όνειδος για την κοινωνία", τόνισε. "Εχθρός δεν είναι ο αδύναμος. Δεν έχει τεράστια διαφορά από φασιστικές πρακτικές το να κλωτσάς στο κεφάλι έναν πεσμένο άνθρωπο", σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. "Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τη μορφή του τέρατος. Δεν πρέπει να το θρέψουμε, με την ανοχή μας στη διαφορετικότητα, ενάντια στη μισαλλοδοξία, στην αντίθετη άποψη. Ο κάθε δημοκρατικός πολίτης έχει υποχρέωση να αγρυπνά", σημείωσε η βουλευτής Γ. Κοζομπόλη.

"Η Ελληνική Αστυνομία δεν έκανε κάτι εκτός των ορίων της αρμοδιότητας που οφείλει να έχει", ανέφερε σχετικά με το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ρ/σ Alpha. "Δεν είδα καμία αυτοάμυνα, εγώ είδα επίθεση", συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL