Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Άρθρο Αλ. Τσίπρα στο επετειακό φύλλο της "Welt" / Σε ιστορικό σταυροδρόμι για το μέλλον της η Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρθρο Αλ. Τσίπρα στο επετειακό φύλλο της "Welt" / Σε ιστορικό σταυροδρόμι για το μέλλον της η Ευρώπη

"Πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, προκειμένου να εργαστούμε για τις καλύτερες λύσεις στις κοινές ευρωπαϊκές μας προκλήσεις", υπογραμμίζει σε άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Welt" ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την 70ή επέτειο από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της.

Αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο κυκλοφόρησε η εφημερίδα, το 1948, μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου "η Ευρώπη όπως και η Γερμανία προσπαθούσαν να γιατρέψουν τις πληγές τους, ενώ παρέμεναν και οι δυο διαιρεμένες υπό το βάρος του Ψυχρού Πολέμου". "Σε αυτό το φόντο γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, εμφορούμενη προπάντων από τη συλλογική υπόσχεση να μη συνεχιστεί η διάσπαση της Ευρώπης", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

"Το όραμα γι’ αυτό το μέλλον βασίστηκε στην κοινή ανάπτυξη και ευημερία και δεν άφησε περιθώρια να εξαπλωθούν ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία στην Ευρώπη. Στόχος ήταν ένα μέλλον της κοινής προόδου για τις κοινωνίες της Ευρώπης", σημειώνει, τονίζοντας πως μπορεί να είναι μικρή η απόσταση ανάμεσα σε ένα ευοίωνο μέλλον και σε μια καταστροφική επιστροφή στο παρελθόν.

Δύσκολες αποφάσεις για την Ευρώπη

Όπως επισημαίνει, "η Ευρώπη, αφού αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική και προσφυγική κρίση, τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την έξοδο ενός σημαντικού μέλους της Ε.Ε., βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στο οποίο πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις, με βαρυσήμαντες συνέπειες για το μέλλον της ηπείρου".

"Ερχόμαστε αντιμέτωποι με θεμελιώδη ζητήματα", υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας: "Ή θα δουλέψουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, θα βρούμε μια κοινή βάση, για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας, να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, να προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δράσουμε αποφασιστικά κατά της κλιματικής αλλαγής. Ή θα δημιουργήσουμε φραγμούς φόβου και μίσους, θα χτίσουμε τείχη και φράχτες ενάντια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα διευρύνουμε το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων και της υπόλοιπης κοινωνίας και θα χωριστούμε στον έντιμο Βορρά και στον ανεύθυνο Νότο".

Παράλληλα, αναφέρεται στις σχέσεις των Ελλήνων και των Γερμανών που οικοδομούνται από τη μεταπολεμική περίοδο, με το μεγάλο κύμα μεταναστών στη Γερμανία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, κάνοντας λόγο για τεχνητό διχασμό ανάμεσα στις δυο χώρες και τους πολίτες, "κάνοντας την Ελλάδα αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρωζώνης" τα χρόνια της κρίσης. "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες διχαστικές φωνές, ιδιαίτερα μέσω των ΜΜΕ, να κερδίσουν ως προς αυτό το πάνω χέρι μεταξύ των λαών μας", τονίζει.

Καλή είδηση το "comeback" της Ελλάδας

"Το διατηρούμενο comeback της Ελλάδας είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί, εκτός από την οικονομική ανάκαμψη, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν καίριο γεωπολιτικό ρόλο", αναφέρει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, "όπως απέδειξε μόλις πρόσφατα η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ".

Υπογραμμίζει ακόμη τη στενή συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ για την αντιμετώπιση "των κοινών ευρωπαϊκών μας προκλήσεων", μιλώντας για "αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης". "Η Γερμανίδα καγκελάριος απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία", σημειώνει χαρακτηριστικά, αντιπαραβάλλοντας τις λαϊκιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λαούς της με την προώθηση του εθνικισμού και του ρατσισμού. "Αυτές οι προσπάθειες ανήκουν σε ένα παρελθόν στην επιστροφή του οποίου θα πρέπει να αντισταθεί αποφασιστικά κάθε Ευρωπαίος", καταλήγει το άρθρο του Αλ. Τσίπρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL