Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Η Αχεντ Ταμίμι στην "Α": / Η Αχεντ Ταμίμι στην "Α": "Συνεχίστε να μας στηρίζετε μέχρι να ελευθερωθούμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αχεντ Ταμίμι στην "Α": / Η Αχεντ Ταμίμι στην "Α": "Συνεχίστε να μας στηρίζετε μέχρι να ελευθερωθούμε"

"Θα καθυστερήσουμε λίγο. Η Άχεντ και η οικογένειά της ήθελαν να επισκεφθούν την Ακρόπολη" μας εξηγεί ο πρέσβης Μαρουάν Τουμπασί, που μας υποδέχεται στην πρεσβεία της Παλαιστίνης το πρωί της Κυριακής. Λίγη ώρα αργότερα, φτάνει μαζί με τον πατέρα της Μπασέμ, τη μητέρα της Ναριμάν και τα δυο μικρότερα αδέλφια της, οι οποίοι μας καλημερίζουν με χαμόγελο. Η κούραση είναι εμφανής, αφού ήρθε από τη Γαλλία, όπου συμμετείχε στο φεστιβάλ της "Ουμανιτέ", μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου που της είχε επιβάλει το Ισραήλ έπειτα από μεγάλη διεθνή κινητοποίηση και πίεση. Το προηγούμενο βράδυ η Άχεντ απηύθυνε χαιρετισμό στο φεστιβάλ της ΚΝΕ.

"Δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη"

Η Άχεντ είναι ένα κορίτσι 17 χρόνων, όμως ο λόγος της, η συγκρότησή της, η αποφασιστικότητά της και η πίστη στο δίκαιο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού επ' ουδενί μαρτυρούν την ηλικία της. "Όταν μεγαλώνεις μέσα στην κατοχή και την καταπίεση, δεν έχεις άλλο δρόμο παρά να αγωνιστείς από παιδί" μου λέει.

"Όχι μόνο δεν πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση του αγώνα, αλλά πρέπει να ενταθεί" τονίζει. Απαντώντας στο εάν η λύση των δύο κρατών παραμένει ένα βιώσιμο αίτημα, αναφέρει: "Έχουν δώσει χιλιάδες τη ζωή τους από τις προηγούμενες γενιές για να υπάρχει αυτή η προοπτική. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια" τονίζει. Άλλωστε η Άχεντ εκπροσωπεί τη νέα γενιά της παλαιστινιακής αντίστασης, "τη γενιά της ελευθερίας", όπως λέει η ίδια, και πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό της μια νέα ηγετική φυσιογνωμία.

"Δεν θέλουμε τα λεφτά τους, θέλουμε την ελευθερία μας"

Τη ρωτάω τι σημαίνει για το μέλλον της παλαιστινιακής υπόθεσης η απόφαση του Ντ. Τραμπ να θέσει σε "ασφυξία" τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. "Δεν είναι όλο το θέμα τα λεφτά. Ζητάμε να πάρουμε τα δικαιώματά μας, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά τους. Θέλουμε την ελευθερία μας, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να λύσει ο λαός μας μόνος του τα προβλήματά του" λέει χαρακτηριστικά.

"Στόχος μου να υπερασπιστώ την Παλαιστίνη στα διεθνή φόρα"

Η Άχεντ μπορεί να είναι πλέον ένα διεθνές σύμβολο αντίστασης, όμως παραμένει μια νέα γυναίκα με όνειρα και στόχους. "Σκοπεύω να σπουδάσω Διεθνές Δίκαιο για να μπορώ να υπερασπιστώ την Παλαιστίνη στα διεθνή φόρα, ώστε να μπορώ να στέκομαι και να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου. Το δικό μου όραμα και ελπίδα είναι να απελευθερωθεί η Παλαιστίνη επί των ημερών μου, ώστε να μην χρειαστεί να υποφέρουν και οι επόμενες γενιές όπως εμείς" υπογραμμίζει.

"Η σκέψη ότι έχω δίκιο με κράτησε δυνατή στη φυλακή"

Οκτώ μήνες σε σκληρές συνθήκες μέσα στις ισραηλινές φυλακές. "Ποια σκέψη σε κράτησε δυνατή;" τη ρωτάμε. "Μόνο η σκέψη ότι έχω δίκιο και ότι δεν έχω κάνει κανένα λάθος" απαντάει χωρίς δισταγμό. "Όλες αυτές οι σκέψεις, η αλληλεγγύη που μάθαινα ότι έρχεται από τον κόσμο, μα κυρίως η συμπαράσταση των συγκρατουμένων που ήταν μαζί μου στη φυλακή, που με στήριζαν ψυχολογικά, μου ανέβαζαν το ηθικό. Πίστευα πως βρισκόμουν εδώ για συγκεκριμένο λόγο" συμπληρώνει.

"Συνεχίστε να μας στηρίζετε μέχρι να φτάσουμε στην ελευθερία μας"

Κλείνοντας τη συνέντευξη η Άχεντ έστειλε το δικό της μήνυμα στον ελληνικό λαό: "Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για τη διαχρονική στήριξη στο δικό μας ζήτημα. Σας ευχαριστώ, γιατί αυτή η στήριξη μας δίνει εφόδια να συνεχίσουμε τον αγώνα. Γιατί νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε την στήριξη μέχρι να φτάσουμε στην ελευθερία μας".

Δήλωση του Παλαιστίνιου πρέσβη Μαρουάν Τουμπασί στην "Α":

"Η Άχεντ είναι ελεύθερη, όμως 6.500 ακόμη κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές"

"Ευχαριστώ τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για την αλληλεγγύη"

"Ως πρέσβης της Παλαιστίνης θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και ιδιαιτέρως τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την ειλικρινή αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Και φυσικά για τη στήριξη στην απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι, που ήταν αποτέλεσμα μιας διεθνους καμπάνιας αλληλεγγύης, που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και όλες τις οργανώσεις που αντιτάχθηκαν στην κράτησή της" αναφέρει μιλώντας στην "Α" ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπασί. "Η Άχεντ είναι ελεύθερη, όμως υπάρχουν 6.500 πολιτικοί κρατούμενοι που περιμένουν την ελευθερία τους" λέει χαρακτηριστικά.

"Στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρευρεθήκαμε ως παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, καθώς θεωρούμε ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές. Αυτές της ελευθερίας, της ειρήνης και της αξιοπρέπειας. Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους, αλλά για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για τη δικαίωση του παλαιστινιακού σκοπού που επηρεάζει όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου" λέει, χαρακτηρίζοντας ως "μόνο δρόμο" την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967

"Μοιραζόμαστε με τους Έλληνες τις αξίες της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς, της ειρήνης" σημειώνει. "Δεν μοιράζεστε τις ίδιες αξίες με το ισραηλινό καθεστώς, που ως στρατός κατοχής καταπιέζει άλλους λαούς" συμπληρώνει. Όπως υπογραμμίζει, ο μόνος τρόπος Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον, με ειρήνη και ασφάλεια για όλους, είναι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. "Περιμένουμε ειλικρινά από τη φιλική κυβέρνηση της Ελλάδας να το αναγνωρίσει. Όπως έχει αποφασίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο, που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης το 2015" τονίζει.

"Δεν είναι μόνο στρατιωτική κατοχή, αλλά αποικιοκρατία. Υπάρχουν σήμερα 850.000 έποικοι στα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό δεν θα εξασφαλίσει ποτέ ειρήνη και σταθερότητα" συμπληρώνει, χαρακτηρίζοντας καταπάτηση του διεθνούς δικαίου την "αμερικανική επέμβαση με την απόφαση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ποτέ ένα κράτος δεν έχει αποφασίσει για την πρωτεύουσα ενός άλλου κράτους. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι υπό κατοχή από το 1967".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL