Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το λιντσάρισμα και το «μάρκετινγκ» της Τατιάνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το λιντσάρισμα και το «μάρκετινγκ» της Τατιάνας

Ξέπλυμα των "αγανακτισμένων νοικοκυραίων" αλλά και φασιστικών πρακτικών που σχετικοποιούν την αξία της ζωής τα "γκάλοπ" του Γ. Καρατζαφέρη και της Τατιάνας Στεφανίδου

Πεδίο ρατσιστικών σχολίων, μισαλλόδοξων αντιλήψεων και φασιστοειδών θεωριών έγινε ο τραγικός θάνατος το βράδυ της περασμένης Παρασκευής του Ζακ Κωστόπουλου, στελέχους του ακτιβιστικού κινήματος Pride. Ο τρόπος διαχείρισης της είδησης του θανάτου του από τα ΜΜΕ, ιδίως από το το Διαδίκτυο, έγινε αφορμή να βγει στην επιφάνεια η φοβική ρητορική των «νοικοκυραίων», το δόγμα «νόμος και τάξη» ακόμα και η δικαίωση του «λιντσαρίσματος» από ορισμένους, η πρακτική της αυτοδικίας, που φτάνει στη δολοφονία. Πίσω στην άγρια Δύση του 19ου αιώνα... Και στον κάλαθο των αχρήστων αιώνες νομικού πολιτισμού. Ακριβώς στο επίκεντρο της ατζέντας της Χρυσής Αυγής.

Βάλανε στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή με τον φόβο. Τι αξίζει περισσότερο; Η ανθρώπινη ζωή ή ο κίνδυνος για την περιουσία; Η ανθρώπινη ζωή ή η "νόμιμη άμυνα" όπως ονομάζουν ορισμένοι την αυτοδικία. «Δεν υπάρχει νόμιμη αυτοδικία, υπάρχει νόμιμη άμυνα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη. Και συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση ερευνάται εάν υπάρχει ισορροπία των μέσων που μετέρχεται κανείς με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

«Γκάλοπ» από ΣΚΑΪ και Καρατζαφέρη

Το «γκάλοπ» υψηλής χρέωσης που έβγαλε ο Καρατζεφέρης στο κανάλι ART (βλ. φωτό) είναι ένα δείγμα από τον οχετό που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο αυτές τις μέρες. Και δείχνει την ιδεολογική συγγένεια με ανάλογο «γκάλοπ» της Τ. Στεφανίδου λίγο πριν ξεκινήσει η νέα εκπομπή στον ΣΚΑΪ. Ένα «γκάλοπ» που ξεπλένει τους «αγανακτισμένους νοικοκυραίους», σχετικοποιεί την αξία της ζωής και δίνει βήμα έκφρασης σε αντιλήψεις εκτός του τόξου της δημοκρατίας.

"Συμφωνείτε με το λιντσάρισμα;" ήταν η πραγματική ερώτηση. Δεδομένου ότι καμία ανοησία περί "άμυνας" δεν στέκει, καθώς όσοι χτυπούσαν το θύμα καμία περιουσία δεν προστάτευαν εκείνη την ώρα.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η εκπομπή που ακολούθησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον ΣΚΑΪ διατήρησε τους τόνους χαμηλούς. Το «γκάλοπ» του αίσχους δεν βγήκε στον αέρα και, όπως φαίνεται, δεν ήταν παρά το promo για την πρεμιέρα της νέας εκπομπής στον ΣΚΑΪ: ένα είδος «προωθητικής ενέργειας», «μάρκετινγκ» για την τηλεθέαση και τη δημοσιότητα. Είναι πιθανόν «η κοινοτοπία του κακού», όπως είχε διατυπώσει πριν χρόνια η Χάνα Άρεντ, επιχειρώντας να ερμηνεύσει εγκλήματα που είχαν γίνει ρουτίνα και κανονική καθημερινότητα, να έχει εφαρμογή εδώ, στην ελαφράδα, την άγνοια και την επιπολαιότητα που πιάνουν στο στόμα τους οι ανίδεοι για «να κάνουν νούμερα» τηλεθέασης.

Ο ηθικός συμψηφισμός τρομακτικά ανήθικος

Η «Αυγή» επικοινώνησε με τον Δημήτρη Χριστόπουλο, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου και πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Δ. Χριστόπουλος κρούει τον κώδωνα για την κοινωνική ειρήνη: «Αν βάλουμε την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, και μάλιστα κατόπιν λιντσαρίσματος, στο ζύγι ενός ηθικού συμψηφισμού με την υποτιθέμενη απαξία των πράξεων ή της ταυτότητας του θύματος, τότε απλώς αφήνουμε την κοινωνία μας να κατευθύνεται στην απόλυτη βαρβαρότητα. Ο 'ηθικός' συμψηφισμός γίνεται ντροπιαστικά ανήθικος. Κανένα δικαίωμα, πολλώ δε μάλλον το δικαίωμα στη ζωή, δεν χωρά τέτοιες λογικές. Η κοινωνία που επιδοκιμάζει ή ανέχεται την τόσο αισχρή σχετικοποίηση των εγκληματικών κινήτρων ουσιαστικά τα συγχωρεί. Είναι ανάξια δηλαδή να διεκδικεί την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλειά της. Θα βρει μπροστά της τους εφιάλτες της».

«Θετική φωνή»: "Χαϊδεύουν" φοβικά ένστικτα

Η πρωτοβουλία της εκπομπής της Τ. Στεφανίδου συνιστά πράξη απολύτως απαράδεκτη, σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική φωνή» και εξηγεί:

* Ζητάει τη γνώμη του κοινού και επομένως νομιμοποιεί την πράξη της αυτοδικίας και τη βάρβαρη συμπεριφορά όσων πήραν μέρος αλλά και όσων αδιαφόρησαν βλέποντας μπροστά στα μάτια τους να τελείται ένα έγκλημα. Από το οπτικοακουστικό υλικό προκύπτει αυτονόητα ότι η παραμικρή εκδοχή «νόμιμης άμυνας» δεν αντέχει ούτε στη λογική, ούτε πολύ περισσότερο στο οποιοδήποτε δικαστήριο.

* Παραθέτει ως δεδομένα στοιχεία που αμφισβητούνται από αυτόπτες μάρτυρες, όπως π.χ. ότι ο Ζαχαρίας ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, για τη δημιουργία εντυπώσεων στο κοινό.

* Αντίθετα, η διατύπωση του κειμένου είναι εξαιρετικά επιεικής για τη στάση όσων επιτέθηκαν στον Ζακ. Η αποστροφή «Ο Ζακ έχασε τη ζωή του» σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει ή έστω υπονοεί την εικόνα να κλοτσάνε το κεφάλι ενός απροστάτευτου ανθρώπου στο πεζοδρόμιο.

«Μπροστά σε ένα έγκλημα όπως αυτό που συντελέστηκε, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να αναδείξουν την ουσία: τους κοινωνικούς μηχανισμούς που ωθούν τους ανθρώπους στο περιθώριο, τις στιγματικές συμπεριφορές, τις συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης, την απουσία της Πολιτείας από την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών ως ασθένεια και όχι ως έγκλημα» σημειώνει η "Θετική Φωνή" και συμπληρώνει: «Αντί των παραπάνω, πράξεις όπως η συγκεκριμένη 'έρευνα' 'χαϊδεύουν' τα πιο φοβικά ένστικτα και αντανακλαστικά της κοινής γνώμης».

Η "Θετική Φωνή" ζήτησε την παρέμβαση του ΕΣΡ και από τον ΣΚΑΪ και την Τ. Στεφανίδου να ζητήσουν συγγνώμη. Μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL