Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Με αναβαθμισμένο ρόλο η Ελλάδα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αναβαθμισμένο ρόλο η Ελλάδα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη φτάνει αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, έχοντας στις αποσκευές του το θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση των μνημονιακών προγραμμάτων αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών. Με πρόσφατη τη διοργάνωση της ΔΕΘ και την παρουσία δεκάδων επιχειρηματικών κολοσσών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ενδιαφέρον για τη χώρα μας αναμένεται να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες. Ήδη από χθες βρίσκεται στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Διμερής συνάντηση με Ερντογάν

Στην ατζέντα της Ελληνικής αποστολής περιλαμβάνονται σειρά υψηλών και σημαντικών επαφών, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ όσο και εκτός, αφού έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς αλλά και εκπροσώπους κρατών. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να έχει τετ-α-τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις λεπτομέρειες της συνάντησης να αναμένονται τις ερχόμενες ημέρες. Πρόκειται για την πρώτη κατ' ιδίαν συνομιλία που θα έχουν οι δύο ηγέτες μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειας με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, συγκεντρώνοντας, όπως είναι λογικό, μεγάλο ενδιαφέρον.

Την Παρασκευή η ομιλία στη γενική συνέλευση

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα της γενικής συνέλευσης είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο το πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι γεμάτο. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο Αλ. Τσίπρας θα προσφωνήσει τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την Ειρήνη - Νέλσον Μαντέλα, ενώ το βράδυ θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί το καλωσόρισμα των επικεφαλής των αντιπροσωπειών από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης. Την Τρίτη επίσης θα δώσει το "παρών" στην ετήσια σύνοδο του οργανισμού Concordia, όπου συμμετέχουν δεκάδες ηγέτες και επιχειρηματικοί παράγοντες από όλο τον κόσμο.

Μήνυμα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έμφαση στις δραστηριότητες του πρωθυπουργού εκτός ΟΗΕ θα εστιαστεί σε επαφές με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως η Bank of America, η Merrill Lynch και η Morgan Stanley, συμμετέχοντας σε πρωινά και γεύματα εργασίας με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων. Όπως εκτιμά η ίδια πηγή, η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και οι επαφές του "δίνουν συνέχεια στην προβολή που δόθηκε στην αμερικανική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ με τη συμμετοχή μεγάλων, γνωστών εταιρειών και τη στήριξη από τις ΗΠΑ, που δίνει ένα θετικό για την Ελλάδα μήνυμα προς τις αγορές και για τις μεταρρυθμίσεις, και για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας".

Από τις επαφές του Αλ. Τσίπρα δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείψουν αυτές με Ελληνοαμερικανούς επενδυτές αλλά και με την ελληνική κοινότητα. Άλλωστε, το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμή του στο γενικό προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας.

Διμερείς επαφές και συναντήσεις υψηλού επιπέδου

Τον κύκλο των διπλωματικών επαφών ωστόσο ξεκινάει αύριο ο Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη, ενώ θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων του Αζερμπαϊτζάν, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισημερινού, της Κούβας και της Ιαπωνίας. Θα έχει επίσης συνάντηση με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων και διεθνείς αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου την Παρασκευή και την τετραμερή Ελλάδας - Βουλγαρίας - Κροατίας - Ρουμανίας την Τετάρτη.

Την Πέμπτη, ο Ν. Κοτζιάς θα είναι κεντρικός ομιλητής στη δεξαμενή σκέψης Συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική ενώ, τέλος, θα συμμετάσχει στην συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στο διατλαντικό δείπνο υπουργών Εξωτερικών, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του Προέδρου Τραμπ για τα ναρκωτικά και στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL