Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η Ευρώπη, οι πρόσφυγες και οι βιγλάτορες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρώπη, οι πρόσφυγες και οι βιγλάτορες

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν για πολλοστή φορά πώς θα προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και απέφευγαν να μιλήσουν για το πώς θα μοιράσουν τους πρόσφυγες που έφτασαν στη... γη της επαγγελίας στα κράτη - μέλη, οι διασώστες του πλοίου Aquarius εντόπιζαν στα ανοιχτά της Λιβύης ένα ακυβέρνητο βαρκάκι φορτωμένο με 11 ανθρώπους. Το σκέφτηκαν δέκα φορές πριν τους μαζέψουν, προσπάθησαν πρώτα να έρθουν σε επαφή με την Ακτοφυλακή της Λιβύης, της Τυνησίας, της Ιταλίας - μάταια. Και τελικά τους ανέβασαν στο κατάστρωμα, εν γνώσει τους ότι θα δουν το ίδιο -ντροπιαστικό για την Ευρώπη- έργο από την αρχή. Θα τους στέλνουν από το ένα λιμάνι στο άλλο, χωρίς να τους αφήνουν να δέσουν, μέχρι να φτάσει η κατάσταση πάνω στο Aquarius στο απροχώρητο και να φιλοτιμηθεί μια χώρα -ίσως και πάλι η Αλβανία- να δεχθεί τους 11 στο έδαφός της.

Είναι αμφίβολο εάν ενημερώθηκαν γι' αυτό οι “28” στο Σάλτσμπουργκ. Οι περισσότεροι άλλωστε δεν θα ήθελαν να ξέρουν. Ο καβγάς που διαιωνίζεται στις τελευταίες συνόδους κορυφής για το προσφυγικό και τη μετανάστευση είναι ένας καυγάς ιδεολογικός - και παρεμπιπτόντως αφορά τις μοίρες των κυνηγημένων ανθρώπων. Το προσφυγικό πρόβλημα ήταν πραγματικό, το 2015 που είχαν ανοίξει οι πόρτες της συριακής κόλασης. Το 2018 οι “ροές”, όπως μάθαμε να λέμε για να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους, έχουν μειωθεί κατακόρυφα, κατά 97%, όπως βαρέθηκε να επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, ενισχύθηκε παντού στην Ευρώπη η Ακροδεξιά, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια και τους φόβους των πολιτών για το μέλλον, και κατάφερε να μπολιάσει με τις απόψεις της τη συστημική κυβερνώσα Δεξιά και όχι μόνο. Ο περίπου αποσυνάγωγος το 2015 Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας δίνει πλέον τον τόνο όχι μόνο στις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ, αλλά και στη νυν προεδρεύουσα της Ε.Ε. Αυστρία, είναι αγαπημένος συνομιλητής των Βαυαρών κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ στη Γερμανία και, παρά το “χαστούκι” που έφαγε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζει ακάθεκτος και δίχως να υφίσταται κυρώσεις να αρνείται να δεχτεί έστω έναν πρόσφυγα στο έδαφός του. Αν παρακολουθήσουμε πώς έχει διολισθήσει η ατζέντα των συνόδων κορυφής από τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων -κάποτε το μείζον ήταν το πρώτο, μετά πήγαιναν χέρι - χέρι και χθες στο Σάλτσμπουργκ το μείζον ήταν το δεύτερο-, θα δούμε ότι η Ευρώπη - φρούριο είναι ήδη εδώ και ψάχνει να βρει σε ποιους θα αναθέσει τον ρόλο του βιγλάτορα.

Από τους αγαπημένους της είναι ο Αλ Σίσι της Αιγύπτου, που “καταφέρνει επιτυχώς να φυλάει τα σύνορά του, χωρίς καν να τον πληρώνουμε”, όπως λένε με θαυμασμό Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Κι έχει κλειστεί ένα ραντεβού της Ε.Ε. με την Αραβική Λίγκα στο Κάιρο, μήπως πειστούν και άλλοι να βάλουν λουκέτο στη Μεσόγειο, από τη νότια πλευρά της. Με την τεχνική βοήθεια και τα χρήματα από τη βόρεια.

Τοποθετήσεις σαν του Αλέξη Τσίπρα, για την ανάγκη να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις “στη βάση της αλληλεγγύης, της δίκαιης κατανομής των ευθυνών και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο”, ελάχιστοι θέλησαν πραγματικά να τις ακούσουν στο Σάλτσμπουργκ. Όσο κι αν συνάδουν απόλυτα με τις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης, στις οποίες πολλοί ομνύουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL