Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Συζήτηση κωφών στο Σάλτσμπουργκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συζήτηση κωφών στο Σάλτσμπουργκ

Την “καυτή πατάτα” της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, μέσω της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, αλλά και της μεταρρύθμισης του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο, που βρίσκεται σε αδιέξοδο, έπιασαν και πάλι οι ηγέτες της Ε.Ε. στη διήμερη άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε χθες το βράδυ και ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Τι κι αν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εδώ και πολλά συναπτά τρίμηνα προειδοποιεί ότι πρέπει να βρεθεί μια συνολική και μόνιμη λύση στο εν λόγω ζήτημα, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. φαίνεται πως είναι αδύνατο να συμφωνήσουν.

Πριν από την έναρξη του χθεσινού δείπνου εργασίας, ο Τουσκ απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση στους 28 της Ε.Ε. “να σταματήσουν το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών”, αναγνωρίζοντας ότι μεταξύ τους υπάρχει “επιθετική ρητορική” παρόλο που η κρίση αυτή καθαυτή έχει ξεπεραστεί και η προσέλευση των μεταναστών έχει φτάσει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, όπως επισήμανε ο ίδιος. “Δεν μπορούμε πλέον να χωριζόμαστε σε εκείνους που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτικό όφελος” δήλωνε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στόχος δεν ήταν να ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν κάνει λιγότερο περίπλοκες τις συζητήσεις, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις δεν είναι δυνατό να ληφθούν ούτε στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο, στις 18 Οκτωβρίου.

Κι αυτό γιατί τα πολλά και διαφορετικά στρατόπεδα συνεχίζουν να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ενώ όποια “ρηξικέλευθη” ιδέα (όπως η εξωτερική ανάθεση της διαχείρισης των προσφύγων σε αντιδημοκρατικές χώρες) δεν φαίνεται να γίνεται επί της ουσίας αποδεκτή από τους “μεγάλους”, Γαλλία και Γερμανία, ούτε βέβαια και από τις πιο προοδευτικές κυβερνήσεις της Ε.Ε..

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές στην Ιταλία, οι οποίες έφεραν στη θέση του αρμόδιου υπουργού για το μεταναστευτικό τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι δεν δίστασε να συμπαραταχθεί ακόμα και με τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν προκειμένου να κρατήσει τους μετανάστες εκτός Ιταλίας.

Στο επίκεντρο, όμως, των διαφωνιών μεταξύ των κρατών - μελών βρίσκεται, όπως ήταν αναμενόμενο, η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία, αν και κλειδί για τη συνολική λύση, παραμένει σε πλήρες αδιέξοδο. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης (οι λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, προκαλώντας τη μήνιν των Βορείων και των Νοτίων της Ευρώπης που συνεχίζουν να μιλούν για την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., ακόμα και οι προσπάθειες του ιδιαιτέρως συντηρητικού Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελαρίου της Αυστρίας (που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. γι' αυτό το εξάμηνο), να υπάρξει σχετική πρόοδος στο εν λόγω ζήτημα δεν ευοδώθηκαν.

Και για να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η εξίσωση της επίλυσης του γενικότερου ζητήματος, η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και της Υπηρεσίας Ασύλου της Ε.Ε., κάτι που όμως προσκρούει κι αυτό σε αντιδράσεις από ορισμένους που μιλούν για εκχώρηση κυριαρχίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια είναι σίγουρο ότι στενεύουν, καθώς όλοι συμφωνούν ότι η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, στις οποίες υπάρχει έντονος ο φόβος ότι τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη θα ενισχυθούν σημαντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL