Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Με εμπάργκο στην ΕΡΤ προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με εμπάργκο στην ΕΡΤ προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα

Στις 11 Ιουνίου 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά έριξε μαύρο στην ΕΡΤ

Τον στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά την απαξίωση και "στοχοποίηση" της δημόσιας τηλεόρασης θέτει σε εφαρμογή η Ν.Δ., χρησιμοποιώντας ως πάτημα σχόλιο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Σωτήρη Καψώχα που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, “παρομοίασε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον δικτάτορα Μουσολίνι”. Η Ν.Δ. αποφάσισε να προχωρήσει σε εμπάργκο της ΕΡΤ καλώντας χωρίς αποτέλεσμα, και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την επιλογή της. «Η Ν.Δ. έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν σε σχέση με την ΕΡΤ, την έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ” σχολίασε σκωπτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η Ν.Δ. αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ” ανακοίνωσε χθες η Ν.Δ.. Την προηγούμενη ημέρα, ο Σωτήρης Καψώχας στην εκπομπή “Δεύτερη Ματιά” της ΕΡΤ1 είχε τονίσει: “Νόμιζα πως άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι” σχολιάζοντας “το σύνολο της ομιλίας” του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

"Δείχνει την αντίληψή της για την ΕΡΤ”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτικών, πήρε αποστάσεις από το επίμαχο σχόλιο του δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι “«δεν θα έκανα μια παρόμοια δήλωση” και συμπλήρωσε ότι “από εκεί και πέρα δεν θα λογοκρίνουμε τους δημοσιογράφους». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας το “λουκέτο” στην ΕΡΤ το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά, τόνισε ότι “το εμπάργκο δεν είναι και η απόλυτη κλιμάκωση την οποία θα μπορούσε να κάνει η Ν.Δ. Δείχνει τη συνολική της αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς τη δημόσια τηλεόραση».

Επιπλέον, κατέστησε ξανά σαφές ότι ο λόγος που γίνεται το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ από την κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, από τον ΣΥΡΙΖΑ «έχει να κάνει με την εξακολουθητική τάση του συγκεκριμένου καναλιού να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Δεν νομίζω πως αυτό μπορεί να το ισχυριστεί κανένας για την ΕΡΤ» κατέληξε χαρακτηριστικά.

"Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία"

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "το εμπάργκο της Ν.Δ. στην ΕΡΤ δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία" αλλά "αποτελεί την κλιμάκωση της μεθοδευμένης και συστηματικής στοχοποίησης της δημόσιας τηλεόρασης από τον Κ. Μητσοτάκη" όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, "είναι προφανές ότι στην αντίληψη της Ν.Δ. για την ενημέρωση δεν χωρά η δημόσια ραδιοτηλεόραση, παρά μόνο οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτό έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, με το αντισυνταγματικό κλείσιμο και το 'μαύρο' στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για το οποίο διασύρθηκε η χώρα μας διεθνώς". Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με το συμπέρασμα ότι "η Ν.Δ. είναι εκτεθειμένη πρώτα απ' όλα στους Έλληνες πολίτες, που στηρίζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση".

Έμεινε με την ελπίδα η Ν.Δ...

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι δεν ευοδώθηκε η “ελπίδα” της Ν.Δ. “και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την αυτονόητη αυτή επιλογή της”. Ο γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης κατέστησε σαφές μέσω Twitter ότι “δεν κάνουμε εμπάργκο στην ΕΡΤ, καταγγέλλουμε τον κ. Καψώχα για τις δηλώσεις του»... Επιπλέον, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Βοσδογάννης, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι "οι αποκλεισμοί δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα", ότι "αν μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα σε σχέση με αυτή τη διαμάχη για την ΕΡΤ, είναι ότι επιτέλους χρειάζεται μια δημόσια τηλεόραση που δεν θα είναι φερέφωνο κανενός"...

Συν τοις άλλοις, «η ΕΡΤ πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα στην πληροφόρηση, πρέπει να διακρίνεται για τον πλουραλισμό στη λειτουργία της και την αμεροληψία στις εκπομπές της» επισημαίνει η Ένωση Κεντρώων, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο "γαλάζιο" προσκλητήριο για συνολικό εμπάργκο της δημόσιας τηλεόρασης από τα κόμμα της αντιπολίτευσης...

Θυμήθηκε το σύνταγμα...

Η Ν.Δ. στην εκτενή ανακοίνωση της δηλώνει “ότι δεν επιθυμεί στο εξής να υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις δραστηριότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στα δελτία ειδήσεων, όσο και στις τάχα ενημερωτικές εκπομπές τους”. Κλιμακώνοντας την επιθετική ρητορική κατά των δημοσιογράφων της ΕΡΤ προσθέτει ότι για “κάθε προπαγανδιστικό σχόλιο που θα κάνουν στο εξής οι συριζαίοι γκαουλάιτερ, η Ν.Δ. θα προσφεύγει αμέσως στο ΕΣΡ -που παραδόξως έμεινε άφωνο από χθες- για να υπενθυμίζει και σε εκείνο ότι εκ του συντάγματος έχει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να διασφαλίζει την αντικειμενική μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών από την ΕΡΤ”.

Υπέρ πλουραλιστικής ΕΡΤ!

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση -προσπερνώντας το “μαύρο" στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης επί προηγούμενων κυβερνήσεων- “δεσμεύεται έναντι όλων των πολιτών ότι η ΕΡΤ θα γίνει πολύ σύντομα μια τηλεόραση σύγχρονη, πλουραλιστική και ακομμάτιστη, στην οποία προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι σημερινοί εγκάθετοι του Μαξίμου που ντροπιάζουν καθημερινά κάθε έννοια δημοσιογραφικής αμεροληψίας”!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL