Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους

«Μια μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους» χαρακτήρισε τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Η κύρωση της σύμβασης ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΑΝ.ΕΛΛ. και Ποτάμι, ενώ τα άλλα κόμματα ψήφισαν "παρών" και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε. Η κύρωση της σύμβασης δωρεάς θα συζητηθεί αύριο από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπολογίζεται σε 200 με 250 εκατ. ευρώ και αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή και εξοπλισμό του Νοσοκομείου Κομοτηνής και του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, την κατασκευή του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών εντός του Ευαγγελισμού, την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τον Ευαγγελισμό, τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ και άλλα επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις ενδονοσοκοµειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε ότι η δωρεά αποτελεί «μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που υπηρετεί ένα πολιτικό σχέδιο», επισημαίνοντας ότι «έρχεται ένα ίδρυμα με μεγάλη οικονομική επιρροή να ενισχύσει και να στηρίξει, αποδεχόμενο πλήρως το σχεδιασμό και την ιεράρχηση που κάνει η Πολιτεία». Ο Αν. Ξανθός σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις που «με τα δημοσιονομικά δεδομένα αυτής της περιόδου δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε» χωρίς τη δωρεά.

Κατά της γραφειοκρατίας ο Π. Πολάκης

«Έχουμε παραλάβει ένα κράτος το οποίο είναι βαριά δυσκίνητο, βαριά γραφειοκρατικό και βαριά δυσλειτουργικό, γιατί έχει φτιαχτεί εβδομήντα χρόνια τώρα με δύο λογικές: του πελατειακού κράτους και της διακίνησης του μαύρου χρήματος» τόνισε με αφορμή τη δωρεά ο Παύλος Πολάκης περιγράφοντας τη λειτουργία της γραφειοκρατίας που συντηρεί διαδικασίες για να ευνοεί τη διαφθορά. «Αυτό το 'κάστρο' πρέπει να 'σπάσουμε'" σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, παρατηρώντας ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ώστε την επόμενη τετραετία «να περάσουν σε χαμηλότερες δομές του κράτους αποφασιστικές και αδειοδοτικές αρμοδιότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL