Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: Προοδευτική ελάφρυνση για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες θα φέρει η μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: Προοδευτική ελάφρυνση για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες θα φέρει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης και τα προσκείμενα στη Ν.Δ. μέσα να επιχειρούν να πείσουν ότι ο πρωθυπουργός "αντέγραψε" την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τη μία μεριά υπάρχει μια προοδευτική πρόταση, η οποία τείνει να ευνοεί τις χαμηλές και τις μεσαίες περιουσίες, και από την άλλη μεριά βρίσκεται η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη, "η οποία κατ' αρχάς καταστρέφει τον τρόπο που χρηματοδοτείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οδηγεί σε βραχυπρόθεσμη αύξηση του ΕΝΦΙΑ και τελικά ευνοεί ακόμη περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες, καθώς αυξάνει την κοινωνική ανισότητα".

Συγκεκριμένα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση θα είναι 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες το 2019 και το 2020 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες. "Θα είναι όμως μια προοδευτική ελάφρυνση. Θα αφορά κατά κύριο λόγο τις μικρές περιουσίες" εξήγησε. Συγκεκριμένα, το 2019 η ελάφρυνση θα αφορά περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους και για το 2020 αυτό το νούμερο αυξάνεται στους 5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Πρόταση "Φρανκενστάιν", ευνοούνται οι πλούσιοι

Σχολιάζοντας την πρόταση Μητσοτάκη, έκανε λόγο για "πρόταση 'Φρανκενστάιν'". Κατ' αρχάς, η είσπραξη μέσω των δήμων που θα αντικαταστήσει τη ροή χρημάτων από τον προϋπολογισμό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας επί της ουσίας μόνη πηγή χρηματοδότησης τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τις περιφερειακές ανισότητες, οδηγώντας βραχυπρόθεσμα σε αύξησή του.

"Η Αθήνα, για παράδειγμα, ή δήμοι όπως η Κηφισιά, το Ψυχικό, το Χαλάνδρι, θα είχαν μια τεράστια εισροή χρήματος. Από την άλλη μεριά, δήμοι που βρίσκονται σε χαμηλότερες ζώνες και έχουν χαμηλότερης αξίας ακίνητα θα είχαν πολύ λιγότερα έσοδα από ό,τι έχουν σήμερα" επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, θα αυξηθούν και οι κοινωνικές ανισότητες, αφού προβλέπεται οριζόντια μείωση. "Αν υποτεθεί πως κάποιος σήμερα πληρώνει 100, για τον ΕΝΦΙΑ, θα κερδίσει 30 με βάση την πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη" σημείωσε. "Αν υποτεθεί" πρόσθεσε, "πως πληρώνει 100.000 για τον ΕΝΦΙΑ, θα ευνοηθεί κατά 30.000". "Σε απόλυτο νούμερο έχουμε μια αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των πλουσιότερων" υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL