Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ν. Βούτσης: Ηθική και ιστορική υποχρέωση η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Ηθική και ιστορική υποχρέωση η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

"Έχουμε υποχρέωση ηθική, ιστορική να φέρουμε άμεσα αυτά τα θέματα στην επιφάνεια, να τα διεκδικήσουμε και να μην ξαναμπορέσει ποτέ ο ναζισμός, ο φασισμός, να οδηγήσει σε τέτοια εγκλήματα" τόνισε σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την τελετή μνήμης για τα 75 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Βιάννου με τη δολοφονία 401 πολιτών της περιοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε την ανάγκη “επανασύστασης και θεμελίωσης μιας κοινής κουλτούρας μνήμης” στη σημερινή συγκυρία με την προσπάθεια να σπάσει ξανά το “αυγό του φιδιού” στην Ευρώπη, αλλά και τη δράση των αναθεωρητών ιστορικών που θέλουν να δικαιώσουν τους ναζί.

Ο Ν. Βούτσης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στο ηρώο του ολοκαυτώματος της Βιάννου για τα συνολικά 461 θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων από την περιοχή και τόνισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν αφορμή για να δούμε τί συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου “με αφορμή και με πρόσχημα τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές” γίνεται προσπάθεια να σπάσει εκ νέου το “αυγό” και “να βγει το φίδι της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, των φιλοναζιστικών, φιλοφασιστικών αντιλήψεων και πολιτικών”.

Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας παρατηρώντας δηκτικά ότι “χρειάστηκαν 39 χρόνια για να αναφερθεί πρώτη φορά σε κλίμακα πανελλαδική η εγκληματική πράξη που διαπράχθηκε εδώ, το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου. Γιατί άραγε;”. Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι οι διεκδικήσεις για τις γερμανικές επανορθώσεις κι αποζημιώσεις “έχουν μπει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στις ράγες” μετά από δεκαετίες προσπαθειών για λήθη.

Ο Ν. Βούτσης εξήρε τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ανάδειξη του ζητήματος και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κάνδανο επαναλαμβάνοντας ότι μέσα στο 2018 το “εξαιρετικά τεκμηριωμένο” πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής θα κυρωθεί από την Ολομέλεια ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη στρατηγική άμεσης διεκδίκησης των επανορθώσεων.

Αλ. Χαρίτσης: Ανθρωπιστικό και αντιφασιστικό καθήκον η διεκδίκηση

“Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει μόνο νομική και οικονομική πλευρά, αλλά αποτελεί ανθρωπιστικό και αντιφασιστικό καθήκον” σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αποτελεί ταυτόχρονα και “χρέος μας απέναντι και στις νέες γενιές. Ειδικά τώρα που βλέπουμε τον φασισμό να ξανασηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, με πρόσχημα την προσφυγική κρίση”.

“Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο για να έλθουν η Δικαιοσύνη και η αποζημίωση και η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτόν τον τόπο και σε όλη την Ελλάδα” τόνισε ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

“Εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους, που είναι καταδίκη του ναζίσμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού” υπογράμμισε σχετικά με τα θύματα του ολοκαυτώματος της Βιάννου ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σημείωσε ότι "η θυσία τους υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες της ειρήνης και του ανθρωπισμού απέναντι στη βία και τη βαρβαρότητα του φασισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL