Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Κλείσιμο της "ψαλίδας" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείσιμο της "ψαλίδας" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Κλείσιμο της “ψαλίδας” στη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έδειξαν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο, της Prorata για την “Εφημερίδα των Συντακτών” και της Vox Pop Analysis για το “Documento”. Η μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπως φάνηκε κι από τρίτη δημοσκόπηση, της Rass για τη “Νέα Σελίδα”, που καταγράφει αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες που φτάνει από 74,4% για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι 84,6% για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Στη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 3,5%, ενώ τον Ιούλιο ήταν στο 4,6%. Στη δημοσκόπηση της Prorata η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 5,5%, ενώ τον Ιούλιο ήταν στο 8%, με διαφορετική όμως μεθοδολογία (δυνητική εκλογική επιρροή κομμάτων έναντι πρόθεσης ψήφου στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου).

Εκτός Βουλής ΑΝ.ΕΛΛ., Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι

Η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis δείχνει τη Ν.Δ. στο 29,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26%. Η Χρυσή Αυγή καταγράφεται στο 8,1%, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο 5,6% και το ΚΚΕ στο 4%, ενώ τα όλα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή με την Ένωση Κεντρώων στο 1,3%, τους ΑΝ.ΕΛΛ. στο 0,6% και το Ποτάμι στο 0,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,2%, ενώ στην παράσταση νίκης προηγείται η Ν.Δ. με 56,83% έναντι 27,96% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση της Prorata δείχνει τη Ν.Δ. στο 24,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 19%, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι στο 7%, η Χρυσή Αυγή στο 6% και το ΚΚΕ στο 4,5%. Και σε αυτήν τη δημοσκόπηση τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 3% με το Ποτάμι στο 2%, την Ένωση Κεντρώων στο 1,5% και τους ΑΝ.ΕΛΛ. στο 1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 18%.

Υψηλή αποδοχή για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων

Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 66% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 67% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρούν “απολύτως σημαντικό” το να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Πάντως, το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 90% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρούν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι “προεκλογικές υποσχέσεις”. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Rass, το 73,3% των πολιτών θεωρεί σωστή και μάλλον σωστή την εξαγγελία του πρωθυπουργού για προσπάθεια ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων.

Πιο θετική η εικόνα του Αλ. Τσίπρα σε σχέση με αυτήν του Κ. Μητσοτάκη

Η δημοσκόπηση της Rass καταγράφει ότι το 29% των πολιτών αισθάνονται πιο αισιόδοξοι σε σχέση με πέρυσι, το 24,5% πιο απαισιόδοξοι, ενώ το 45,2% αισθάνονται το ίδιο ακριβώς. Όσον αφορά τη σύγκριση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πολίτες θεωρούν τον πρωθυπουργό πιο ευφυή και πιο κοντά στον πολίτη σε σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς και λιγότερο εξαρτημένο από συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL