Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Μνημόνιο ΔΝΤ το πρόγραμμα Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνημόνιο ΔΝΤ το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Χρήσιμα και αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα στον απολογισμό της φετινής ΔΕΘ καθώς οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δυο πολιτικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., έγιναν σαφείς και ξεκάθαρες.

"Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε Μνημόνιο ΔΝΤ που θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στο ΔΝΤ" σχολίαζε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. το Σάββατο σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. φέρνει από το παράθυρο θέσεις του ΔΝΤ που έχουν απορριφθεί την προηγούμενη τριετία.

"Από τη μια μεριά η κυβέρνηση μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια έχει πει ότι έχει βασικό στόχο το να δημιουργήσει έναν κύκλο επενδύσεων και να τονώσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βάζοντας στο επίκεντρο την εργασία και την κοινωνική στήριξη και ελάφρυνση κατηγοριών οι οποίες επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα από την κρίση" σημείωσε στο ραδιόφωνο News 247 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, αντιπαραβάλλοντας το πρόγραμμα Μητσοτάκη που "διαπνέεται από την ίδια λογική από την οποία διαπνέονται και οι προτάσεις του ΔΝΤ".

"Το γεγονός ότι η προστασία των εργαζομένων, οι προστατευτικές ρυθμίσεις των εργαζομένων δεν χρειάζονται, οι συνολικές διαπραγματεύσεις για παράδειγμα, αλλά, αντιθέτως, ο τρόπος για να αυξηθούν οι μισθοί, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι μόνο η κινητροδότηση στους εργοδότες" εξήγησε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκπαίδευση ενώ υπογράμμισε την πρόταση για το ασφαλιστικό, όπου "επέμεινε στη λογική ενός ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ, το οποίο θέτει σε κίνδυνο ενάμισι εκατομμύριο επικουρικούς συνταξιούχους".

Μαξίμου: Ευχαριστούμε θερμά για το προεκλογικό υλικό

Για το κυβερνητικό επιτελείο, μάλιστα, η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έδωσε υλικό για καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019. "Να βλέπουν οι πολίτες που δηλώνουν αναποφάσιστοι τον κ. Μητσοτάκη και να τρέχουν μαζικά στις κάλπες για να γλιτώσουν την επιστροφή στο ΔΝΤ και την κοινωνική λεηλασία που αυτός πρεσβεύει" σχολίαζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι σκοπεύει να προσφύγει εκ νέου στο ΔΝΤ, σχολιάζει το Μαξίμου. "Όχι μόνο δεν το απέκλεισε, αλλά το προεξόφλησε κιόλας". Σκοπεύει ακόμη, σημειώνεται, να αφήσει στον αέρα 1,5 εκατ. συνταξιούχους, "επέμεινε στη θέση του για το ασφαλιστικό Πινοσέτ". Να υπονομεύσει τα εργασιακά δικαιώματα και την εργατική νομοθεσία. "Τα θεωρεί προαιρετικά, ενώ κεντρική του θέση είναι μόνο τα κίνητρα προς τους επιχειρηματίες". Να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου που ζήτησε το ΔΝΤ για το 2020.

Στόχος να σβήσει τα θαλασσοδάνεια μισού δισ. Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, τονίζεται, σκοπεύει να αμνηστεύσει τους φοροφυγάδες δεσμευόμενος ότι θα διαγράψει τα χρέη τους, "ώστε να μπορέσει να σβήσει και τα θαλασσοδάνεια μισού δισ. ευρώ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ". Να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και σε απολύσεις, αφού υποσχέθηκε μονάχα μειώσεις βαρών στους έχοντες και "ομολόγησε ότι δεν έχει ιδέα για το πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του με τους δεδομένους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας".

Τζάμπα μάγκας για χάρη της ακδροδεξιάς του πτέρυγας

Επιπλέον επισημαίνουν στην κυβέρνηση, πως δεν σκοπεύει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ. "Τον υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ, όσα εισπράττονται και σήμερα", ενώ δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, "αλλά συνεχίζει να κάνει τον τζάμπα μάγκα και να εκθέτει τη χώρα, μόνο και μόνο για να τα έχει καλά με την ακροδεξιά του πτέρυγα".

"Φανταζόμαστε ότι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που δεσμεύθηκε ότι θα κυνηγήσει, συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του, που έχει συνδέσει το όνομά του με όλα τα σκάνδαλα της τελευταίας δεκαπενταετίας" καταλήγει η κυβέρνηση.

Θεωρεί ότι τον ακούνε μόνο το ΔΝΤ και η ολιγαρχία

"Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα βασικό λάθος: θεωρεί ότι τις εξαγγελίες αυτές τις ακούνε μόνο το ΔΝΤ και η ολιγαρχία που τον υποστηρίζει" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι στην πραγματικότητα, τον ακούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. "Δεν θα τον αφήσουν να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος" υπογραμμίζεται.

Πιο αδρές οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε δεξιά και Αριστερά

"Είναι πιο αδρές παρά ποτέ οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε Δεξιά ή Αριστερά, κοινωνικό κράτος ή φονταμενταλισμός των αγορών, νεοφιλελευθερισμό ή προοδευτικό πόλο" υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μιλώντας στο Κόκκινο. Οι προτάσεις των κομμάτων θα πρέπει να συγκροτηθούν κυρίως στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και σε μείζονα θέματα όπως το "Μακεδονικό", τα θέματα ασφάλειας αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση, συμπλήρωσε.

Δεν καταλαβαίνει, δεν γνωρίζει

Επίθεση στον αρχηγό της Ν.Δ. εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τις τοποθετήσεις του για το "Μακεδονικό" αλλά και την αναφορά περί "Τσάμικου", το οποίο η κυβέρνηση "απορρίπτει να το δεχτεί ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

"Δεν καταλαβαίνει, δεν γνωρίζει, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Φαίνεται ότι δεν του είπαν ότι τη 'μακεδονική γλώσσα' πρώτοι την 'αναγνώρισαν' στη δεκαετία του πενήντα οι υπουργοί της ΕΡΕ και την παρέδωσε επίσημα η Ν.Δ. το 1977" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ν. Κότζιας. "Επιβεβαίωσε τους λόγους για τους οποίους αρνείται να ενημερώνεται προσωπικά από τον ΥΠΕΞ" συμπλήρωσε.

Νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός

Για μια "ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων με αντικοινωνικές προτάσεις σε Υγεία, εκπαίδευση, εργασιακά, Αυτοδιοίκηση" μίλησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης κάνοντας λόγο για "νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό". Κατηγόρησε μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη ότι προσπάθησε να κρύψει από τον πυρήνα της προγραμματικής του πρότασης, "που συνιστά μία σκληρή αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη πρόταση, η οποία σε πάρα πολλές πλευρές υιοθετεί και συναντάται με έναν ακροδεξιό λόγο".

"Φάνηκε ότι εκπροσωπεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους" ανέφερε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL