Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη / Προϋποθέσεις για το Κυπριακό από τη σταθερή μας στάση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη / Προϋποθέσεις για το Κυπριακό από τη σταθερή μας στάση

Στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν αλλά και εν όψει της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μην παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Επιπλέον, συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

"Βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις", υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση και οι "Ελλαδίτες" έχουν πάντοτε εμπιστοσύνη και στην κυπριακή κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό.

"Η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλει θετικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερες περιφερειακές αλλά και συνεργασίες, να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον", σημείωσε από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η σταθερή στάση των δυο πλευρών όσον αφορά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και για την δημιουργία των συνθηκών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό "έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειές μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής".

"Οι εκάστοτε συναντήσεις στην Αθήνα ή στην Κύπρο έχουν μια άλλη διάσταση και χαίρομαι γιατί σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, εν όψει και τη γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δούμε όλο το φάσμα -ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από επαφές, με τον κ. Τσαβούσογλου και την κ. Λουτ-, να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στο Κυπριακό", σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εξέφρασε παράλληλα την "ευχή" του, οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη "να είναι τέτοιες που να βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο γενικός γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις".

Αύξηση του στρατού στην Κύπρο προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Λίγες ώρες νωρίτερα, επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για νέα βάση στην Κύπρο, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη κάτι τέτοιο. "Το να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη είναι θέμα μερικών λεπτών. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια απόσταση", συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως, ανέφερε ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτεί το αίτημα για μείωση της στρατιωτικής δύναμης στο νησί, αλλά θα την αυξήσει. "Δεν παίρνουν από λόγια", συνέχισε σε υψηλούς τόνους. "Αν έπαιρναν, θα λύναμε αυτό το πρόβλημα τότε με τον Κόφι Ανάν", συμπλήρωσε. "Εμείς τα αποδεχθήκαμε όλα στο Σχέδιο του Ανάν, όμως αυτοί 'πούλησαν’ τη συμφωνία. Άλλα υποσχέθηκαν για το δημοψήφισμα και άλλα έκαναν. Εμείς είπαμε ναι και αυτοί όχι. Μετά τους πήραν στην Ε.Ε. και μας άφησαν έξω. Από δω και στο εξής εμείς θα εφαρμόζουμε τη δική μας ‘συνταγή’", ανέφερε ο Τ. Ερντογάν.

Συνάντηση Τσίπρα με τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τουρμπγέρν Γιάγκλαντ έχει σήμερα στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL