Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
"ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" / Στην τελική ευθέια για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" / Στην τελική ευθέια για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Λιγότερες από δυο εβδομάδες έμειναν για τη διεξαγωγή του ιστορικού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Από το Στρασβούργο όπου οι ευρωβουλευτές τον καταχειροκρότησαν όρθιοι, ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε τις συντεταγμένες και κατέστησε σαφές ότι η ψήφος στο δημοψήφισμα εντάσσει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αφού και το ερώτημα θα έχει την εξής διατύπωση: "Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στη 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' και την Ελλάδα;". Σε όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου, με εξαίρεση τις ακροδεξιές φωνές, εντός και εκτός του ΕΛΚ, αλλά και των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., είναι κοινός τόπος πως πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν τη συμφωνία των Πρεσπών "παράδειγμα για την ειρηνική επίλυση διμερών διαφορών, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο".

Στον δρόμο προς το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, με τις ενδείξεις να δείχνουν πως το "ναι" προηγείται, η πολιτική τράπουλα ανακατεύεται μετά την απόφαση του VMRO - DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, δηλώνοντας παράλληλα ότι απορρίπτει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εάν λοιπόν η έκβαση είναι θετική, η Βουλή στη γείτονα χώρα θα κληθεί να επικυρώσει με τα 2/3 τη συνταγματική αλλαγή. Ακολουθεί η συγγραφή του πρωτοκόλλου ένταξης και η υπογραφή του στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία. Εν συνεχεία, η μπάλα περνάει στο ελληνικό γήπεδο. Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή περί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όπου, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα στο Euronews, "θα βρει απόλυτη πλειοψηφία". Αναφερόμενος στον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο, εκτίμησε ότι θα τηρήσει τις αρχές του,"αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα".

Ψηφίζει το Ποτάμι, καταψηφίζει η Γεννηματά

Διχασμένος είναι ο χώρος της “Κεντροαριστεράς”, καθώς, πέρα από την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ποταμιού, το τοπίο είναι “θολό” ακόμα και μέσα στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πηγές του Ποταμιού διευκρίνισαν ότι το κόμμα θα ψηφίσει θετικά τη συμφωνία στη Βουλή αλλά, εφόσον οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν τη στηρίξουν, θα πρέπει κατόπιν να γίνουν εκλογές.

Στον αντίποδα, η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η παράταξη της δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, επιδεικνύοντας παράλληλα χαρακτηριστική ανοχή στην προκλητική δήλωση του Λ. Γρηγοράκου που ταύτισε τον Αλ. Τσίπρα με τον Ιωαννίδη. Όμως, ο Θ. Θεοχαρόπουλος κινείται σε άλλο μήκος κύματος: “Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει τοποθετηθεί καθαρά ότι απαιτείται επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος”. Ερώτημα παραμένει η τελική στάση που θα κρατήσουν οι Ευ. Βενιζέλος και Δ. Κρεμαστινός.

Εμμένει στα εθνικιστικά παιχνίδια η Ν.Δ.

Στα θολά νερά του ακροδεξιού λαϊκισμού συνεχίζει να ψαρεύει η αξιωματική αντιπολίτευση, εμμένοντας στην καταψήφιση της συμφωνίας, με την εκπρόσωπο Τύπου Μ. Σπυράκη να ζητάει εκλογές προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL