Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Η Χ.Α. μέσα από το "πλυντήριο" των ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Χ.Α. μέσα από το "πλυντήριο" των ΜΜΕ

Η "αγανακτισμένη" Θ. Σκορδέλη το 2010 έβαλε στα σπίτια μας τον ρατσιστικό λόγο της Χρυσής Αυγής

Ήταν Οκτώβριος του 2010. Η ελληνική κοινωνία έμπαινε στη στενωπό των Μνημονίων και κάποια, ακόμη τότε, άγνωστα στο ευρύ κοινό πρόσωπα έμπαιναν στα σπίτια της κοινής γνώμης μέσω των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μεταφέροντας την αγανάκτηση των κατοίκων του Άγιου Παντελεήμονα, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε χιλιάδες “παραβατικούς λαθρομετανάστες”. Η Θέμιδα Σκορδέλη και ο Ηλίας Παναγιώταρος έκαναν τότε το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο ως “αγανακτισμένοι κάτοικοι” της περιοχής, μεταφέροντας μέσω της μικρής οθόνης τον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο μιας πολιτικής οργάνωσης με ελάχιστη μέχρι τότε αναγνωρισιμότητα. Πρωτοκλασάτα στελέχη της Χ.Α. σε ρόλο αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής νομιμοποιούνταν διά της παρουσίας τους στα τηλεοπτικά παράθυρα να επιχειρηματολογούν για τις επιθέσεις τους στον Αλέκο Αλαβάνο και Ελένη Πορτάλιου.

Κεντρικός παρουσιαστής μεγάλου καναλιού δε ερχόταν σε αντιπαράθεση με την τότε υποψήφια δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα που κατήγγειλε τους “αγανακτισμένους” ως ρατσιστές, λέγοντάς της: “Δεν βλέπω τραμπούκους, ούτε ρατσιστές. Βλέπω συνταξιούχους, ηλικιωμένους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αργότερα στο ρεπορτάζ λένε ότι φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας και δεν μπορούμε να έρχονται άνθρωποι εδώ και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών και όχι των κατοίκων”. Της εξοικείωσής με τα στελέχη της Χ.Α. είχε προηγηθεί η τροφοδοσία του τηλεοπτικού κοινού με ειδήσεις για “αλλοδαπούς που τρώνε σκυλιά”, “Πακιστανούς μουσουλμάνους που βιάζουν κορίτσια”, “αδίστακτους Σομαλούς που χτυπούν ηλικιωμένους”, “λαθρομετανάστες που φέρνουν ασθένειες” κ.ο.κ. Το πρώτο στάδιο της νομιμοποίησης της Χ.Α. από τα ιδιωτικά MME είχε επιτευχθεί μέσω των “αγανακτισμένων πολιτών” που δικαιολογούσαν κάθε εγκληματική πράξη της άγνωστης ακόμη στο ευρύ κοινό ναζιστικής οργάνωσης.

Προεκλογικό λίφτινγκ

Σε δεύτερο στάδιο, και συγκεκριμένα το 2012, θα ακολουθήσει προεκλογικό λίφτινγκ της Χ.Α. με “ρεπορτάζ” που αναδεικνύουν το κοινωνικό και δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο του τέρατος. Ειδήσεις μαϊμού, όπως το περίφημο “Μέλη της Χρυσής Αυγής έδειραν γιατρό που ζήτησε φακελάκι”, και στημένα ρεπορτάζ, όπως το αλησμόνητο “Πέτα τη γιαγιά... στη Χρυσή Αυγή”, με τους χρυσαυγίτες να συνοδεύουν ηλικιωμένες κυρίες στα ΑΤΜ του Άγιου Παντελεήμονα παρότι η μία κυρία ήταν η μητέρα του Αλέκου Πλωμαρίτη, τοπάρχη της Χρυσής Αυγής, υποψήφιου βουλευτή και “πρωταγωνιστή” στο ντοκιμαντέρ “The Cleaners” του Κώστα Γεωργούση όπου είχε γίνει γνωστός με το ρατσιστικό του παραλήρημα για “φούρνους και σαπούνια”.

Αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε την τιμητική του σε ουκ ολίγα ΜΜΕ που έσπευσαν να προβάλουν τις απόψεις του “φυρερίσκου” - με κριτική διάθεση πάντα. Ο Μιχαλολιάκος θα δεχτεί δημοσιογράφο του «Πρώτου Θέματος» στο σπίτι του για συνέντευξη και μάλιστα θα του πει ότι «επιλέγει σε ποιον θα μιλήσει», εκφράζοντας την εύνοιά του για την εφημερίδα που τόσο τον στήριξε στην προεκλογική περίοδο. “Τώρα τους έχω ρίξει πόρτα” θα πει ο Μιχαλολιάκος, συμπληρώνοντας με έμφαση: “Έχω δεχτεί προσκλήσεις και από τον ΣΚΑΪ και από το Mega. Και δεν υπάρχει περίπτωση να συνομιλήσω μαζί τους διότι οι άνθρωποι, αν ήθελαν, θα μπορούσαν πολύ νωρίτερα να το κάνουν αυτό”. Μόνο που δεν ήταν ακριβώς και τόσο απόλυτος στις επιλογές του. Λίγο αργότερα φιλοξενούσε τον Σταύρο Θεοδωράκη του Mega στα γραφεία του μορφώματος, στον οποίο μάλιστα πρόσφερε και καφέ στη γνωστή σε όλους μας εθνικιστική κούπα της Χ.Α., ενώ θα περνούσε και ένα ευχάριστο απόγευμα στα στούντιο του ΣΚΑΪ σε μια χαλαρή κουβεντούλα με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Τον Απρίλιο του 2013 ο Γιώργος Τράγκας από την εκπομπή "Ελεύθερος σκοπευτής" του ΣΚΑΪ αφιερώνει όλο τον χρόνο στους Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Παράλληλα, το πανελλήνιο παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τις δράσεις αλληλεγγύης της Χ.Α. “μόνο για Έλληνες”, είτε αυτές αφορούν διανομή κάποιων τροφίμων, είτε αιμοδοσίες, είτε ξεκαθάρισμα λαϊκών αγορών από αλλοδαπούς.

Και ενώ όλα έβαιναν καλώς για το μόρφωμα του Μιχαλολιάκου και ο Κασιδιάρης πρωταγωνιστούσε σε lifestyle αφιερώματα του Star Channel με τη σβάστικα του μπράτσου εμφανώς ρετουσαρισμένη και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου του ΣΚΑΪ αναρωτιέται στις 11 Σεπτεμβρίου του 2013 “γιατί να μη μετέχει μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή σε συντηρητική κυβερνητική συμμαχία”, ήρθε η νύχτα της 18ης του ίδιου μήνα, που υποχρέωσε άπαντες είτε να αναθεωρήσουν τη στάση τους είτε να ζητούν από τη Χ.Α. να αναθεωρήσει αυτή τη δική της στάση.

Και ενώ ορισμένα ΜΜΕ -όπως το Mega- κήρυξαν εμπάργκο στη Χ.Α., ο ΣΚΑΪ ήταν αυτός που από την αρχική αμηχανία της δολοφονίας Φύσσα, που “μάλλον σκοτώθηκε για τα ποδοσφαιρικά”, πέρασε στο στάδιο των φιλικών συμβουλών του Άρη Πορτοσάλτε προς τον Κασιδιάρη: “Πρέπει να βρείτε τρόπο να μη σας πιάνουν στο στόμα τους”.

Πολιτικά χάδια

Πέραν, όμως, των συστημικών ΜΜΕ, δεν ήταν λίγοι και οι πολιτικοί του “δημοκρατικού τόξου” που χάιδεψαν με τον λόγο τους τη Χ.Α. και τις πρακτικές της. “Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το σεις και με το σας” είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη θέλοντας να δικαιολογήσει "πηγαδάκι" που είχε στήσει με τον Ηλ. Παναγιώταρο στη Βουλή. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, που είχε χαρακτηρίσει τη Χ.Α. ως ήταν το πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά μετά τη Μεταπολίτευση”, τονίζοντας ότι “κάνει ακτιβισμό πάνω σε μεγάλα προβλήματα” και “παράγει εμπιστοσύνη και απολαμβάνει δημοσκοπικά ποσοστά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL