Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς την περικοπή των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς την περικοπή των συντάξεων

Τις εκτιμήσεις της Αθήνας για τη μη αναγκαιότητα περικοπής των συντάξεων το 2019 φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι θεσμοί, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, που μόλις πριν από λίγες ημέρες δήλωνε στο Euronews αισιόδοξος πως η επίτευξη των συμφωνημένων στόχων θα οδηγήσει στην αποφυγή εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, χθες το πρωί οι θεσμοί, μετά τις επαφές που είχαν με το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα, θεωρούν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βιώσιμο, μιλώντας για ακύρωση του προνομοθετημένου μέτρου και όχι απλά αναβολή. Για τη συγκεκριμένη θέση των θεσμών, μάλιστα, εμφανίζονται να έχουν ενημερωθεί και κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις χθες από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τα στοιχεία που παρέθεσε η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων για τη μη αναγκαιότητα μείωσης εκ νέου των συντάξεων.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης φέρονται να παρουσίασαν την ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης, χωρίς τη μείωση των συντάξεων, και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, την πρόβλεψη για δημοσιονομικό χώρο άνω των 700 εκατομμυρίων για το 2019, μεγαλύτερο δηλαδή από την πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς και την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, οι επικεφαλής των κλιμακίων, ακόμη και του ΔΝΤ, φέρεται να αναγνωρίζουν πλέον ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, κόντρα στα όσα υποστήριζε μέχρι πρότινος με σθένος το Ταμείο.

Επισημαίνεται ακόμη και μια ευρύτερη πτυχή του ζητήματος, καθώς όπως υπογραμμίζεται, οι ίδιοι οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι το θέμα της περικοπής των συντάξεων έχει αρνητική επίπτωση στην προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές καθώς λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads, μαζί με την αποσταθεροποίηση στην Τουρκία και την κρίση στην Ιταλία.

Τον Νοέμβριο κλειδώνει η ακύρωση του μέτρου

Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου, όπου η Αθήνα αναμένει να επιβεβαιωθεί η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, κάτι που θα "κλειδώσει" και τυπικά την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. Την ίδια περίοδο θα δημοσιευθεί η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής, όπου θα γίνεται απολογισμός της πορείας της οικονομίας και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα, την 1η Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, από το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απουσιάζει η περικοπή των συντάξεων. Το τελικό κείμενο αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επιτευχθεί, το μέτρο θα ακυρωθεί με απλή νομοθετική πρωτοβουλία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι θεσμικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Ζ.Κ. Γιούνκερ, τις οποίες επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, για την εφαρμογή των συμφωνημένων. Δηλώσεις που θα επαναλαμβάνονται μέχρι το Eurogroup. Όπως αναφέρουν άλλωστε κυβερνητικοί παράγοντες, η επιβολή του μέτρου προήλθε από την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι οι στόχοι για το πλεόνασμα και τη δημοσιονομική πορεία δεν θα επιτευχθούν χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Άλλη μια πρόβλεψη δηλαδή του Ταμείου που διαψεύδεται πανηγυρικά από την πραγματικότητα.

Αλ. Τσίπρας στο Euronews: Αχρείαστο, αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό το μέτρο

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Euronews, υπογράμμισε: "Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι".

"Έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019" ανέφερε ακόμα υποστηρίζοντας ότι, στον βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, κάτι που ενισχύουν τα στατιστικά στοιχεία, "τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται, τον προϋπολογισμό του 2019, στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν". "Θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση", προσθέτει ο πρωθυπουργός, "και είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι αυτό το οποίο θα επικρατήσει, είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία".

Καταλήγοντας τονίζει πως "ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης".

"Η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια. Και η Ν.Δ. καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ" ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας πως όσο η Ν.Δ. θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, "τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL