Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Το Ποτάμι θα πράξει το "πατριωτικά σωστό" για τη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ποτάμι θα πράξει το "πατριωτικά σωστό" για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο» στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ήταν το μήνυμα που έστειλε κυρίως προς διάφορα στελέχη του κόμματός του ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 83η ΔΕΘ.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών, αφού υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα πάνω στα παλιά και γι' αυτό πρέπει να ηττηθεί», πρόσθεσε ότι «στον νικητή των εκλογών θα παρουσιαστούμε με συγκεκριμένες πατριωτικές (και όχι κομματικές) θέσεις. Αν ο νικητής στηρίξει τις θέσεις αυτές, εμείς θα είμαστε εκεί είτε για ψήφο εμπιστοσύνης είτε για συμμετοχή".

Απαντώντας στο αν ήταν λάθος η συμμετοχή του Ποταμιού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε ότι «δεν ήταν λάθος η ιδέα που οδήγησε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ήταν λάθος η εκτίμησή μου ότι μπορούσαμε να συνυπάρξουμε όσοι δηλώνουμε εχθροί του λαϊκισμού και του συντηρητισμού. Τα σχέδια κάποιων ήταν άλλα: ήθελαν να στήσουν παλιά εικονίσματα και να επιστρέψουν σε λύσεις του παρελθόντος».

Εκλογές αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Στις ερωτήσεις που δέχτηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε αρχικά ότι για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «χρειαζόμαστε πατριωτική πολιτική χαραγμένη από κοινού ή, τουλάχιστον, μετά από μια στοιχειώδη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων». Πρόσθεσε ότι «το brand name Μακεδονία -στα προϊόντα, στον πολιτισμό, στον τουρισμό- οφείλεται στην ελληνική Μακεδονία» και πως πρέπει «να βγούμε λοιπόν μπροστά, χωρίς φοβίες».

Αναφέρθηκε και σε επιδιώξεις της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός ισλαμικού τόξου στα Βαλκάνια υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας των μικρών βαλκανικών χωρών να συναντήσουν την Ε.Ε. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή είναι η πατριωτικά υπεύθυνη στάση» και έσπευσε να διεκρινίσει: «Δεν ταυτίζουμε την πατριωτική πολιτική με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛΛ.. Κάνουμε, όσα χρόνια είμαστε στην πολιτική, αυτό που θεωρούμε πατριωτικά σωστό».

«Βέβαια, εάν ο κ. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν στηρίξουν αυτή την απόφαση της κυβέρνησης για το 'Μακεδονικό' είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές» ξεκαθάρισε, ενώ υποστήριξε ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα μιας ευρύτερης περιοχής αν λυθεί το Σκοπιανό. Όλες οι γειτονικές χώρες χρειάζονται έναν οδηγό και αυτός μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη».

"Στηρίζουμε τη συμφωνία, όχι την κυβέρνηση"

Πηγές της Σεβαστουπόλεως διευκρίνισαν σε ερώτημα της "Α" ότι η αναφορά του Στ. Θεοδωράκη πως θα πρέπει να γίνουν εκλογές εάν οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν στηρίξουν τη συμφωνία της κυβέρνησης δεν σημαίνει πως το Ποτάμι εξαρτά τη στάση του στην ψηφοφορία από τη στάση που θα κρατήσει ο Π. Καμμένος.

Τονίζουν ότι το Ποτάμι δεν ετεροπροσδιορίζεται και ότι θα στηρίξει τη συμφωνία με την ψήφο του στη Βουλή. "Η ψήφος μας θα είναι υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν θα σηματοδοτεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση" αναφέρουν εξηγώντας πως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, εάν οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν την έχουν στηρίξει, θα πρέπει να γίνουν εκλογές.

Επισήμαιναν δε ότι όλες οι αποφάσεις του συνεδρίου τον Νοέμβριο θα είναι δεσμευτικές για τους βουλευτές. Στις αποφάσεις θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL