Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: / Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Η συμφωνία των Πρεσπών "είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: / Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Η συμφωνία των Πρεσπών "είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας"

Ως «εισιτήριο» για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε «πίστη» στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες για να εισπράξει θερμό χειροκρότημα από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλην ελαχίστων ακροδεξιών.

Ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι «για τον λαό της Μακεδονίας» είναι μια «ιστορική στιγμή», διότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιλώντας στη γλώσσα του. «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, στο σπίτι όπου ανήκουμε, στο σπίτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, και αισθάνομαι ευπρόσδεκτος», είπε. Επισήμανε δε ότι ο λαός της χώρας του βρίσκεται μπροστά σε ένα «σημαντικό σταυροδρόμι» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα του έλαβε σημαντική ενθάρρυνση από Ευρωπαίους ηγέτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη του Ε.Κ., οι οποίοι επισκέφθηκαν τα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για το δημοψήφισμα. «Γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Είναι το εισιτήριο για να ενταχθούμε στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου θα στεφθεί με επιτυχία. Σημείωσε δε ότι πάνω από το 75% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν την ένταξη στην Ε.Ε., συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές αξίες, νιώθουν Ευρωπαίοι και ανήκουν στην Ευρώπη.

«Εμείς θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική δυνατότητα που μας δίνεται για να ολοκληρώσουμε την πορεία προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», είπε, τονίζοντας ότι το διακύβευμα είναι η «δεύτερη ανεξαρτησία μας και είναι ιστορικών διαστάσεων μετά το 1991». Συνέχισε λέγοντας ότι τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο «φάρος» που οδηγεί τον λαό του και ότι «η πίστη μας στην Ευρώπη είναι ένα κίνητρο που μας οδήγησε στην ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», ευχαριστώντας παράλληλα τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Ζ. Ζάεφ αναγνώρισε ότι η 25ετής διαφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα που εμπόδιζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις «ευαίσθητες» και «σωστές» διαπραγματεύσεις που κατάφεραν να διεξάγουν, λέγοντας ότι: «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος του μέλλοντος των λαών μας». Παράλληλα, ο Ζ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Όπως είπε είναι μια «αξιοπρεπής συμφωνία προς όφελος των λαών», αλλά και μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει «υπόδειγμα» και για άλλες διμερείς διαφωνίες. «Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε από το στάτους κβο», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν και να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον».

Εξάλλου, ο Ζ. Ζάεφ αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στη χώρα του όσον αφορά την οικονομία, τις εμπορικές συναλλαγές, τις ξένες επενδύσεις. Τόνισε ότι η χώρα του έχει δουλέψει πολύ σκληρά για να επιτύχει τους στόχους όσον αφορά την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας ότι η χώρα του απέδειξε ότι μπορεί να συνεργαστεί και να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL