Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της νέας γενιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της νέας γενιάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στη νέα γενιά, όπως δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι και οι νέοι που ζουν στην Ελλάδα, και οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά τους. Έτσι, λίγο πριν ανοίξει το θέμα της ψήφου των αποδήμων, καταρρίπτονται πολιτικοί “μύθοι” όπως ότι οι νέοι Έλληνες του εξωτερικού κυριαρχούνται από αντιαριστερά αισθήματα.

Σημαντικό ακόμη είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, επανακάμπτει η αισιοδοξία για το μέλλον και εμπεδώνεται η εικόνα ότι τα χειρότερα πέρασαν. Βεβαίως, η εικόνα συνολικά έχει αρνητικό πρόσημο, όμως είναι εμφανής η βελτίωση όλων των δεικτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των νέων κατοίκων της Ελλάδας που απαντά ότι θα έφευγε από τη χώρα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το ξεκίνημα της κρίσης. Από το 74% που απαντούσε καταφατικά τον Ιούνιο του 2010, μόλις το 39% λέει πλέον «Ναι» στη μετανάστευση.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στους νέους, η απάντηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε εκείνους που ζουν στην Ελλάδα, και σε εκείνους που μετανάστευσαν. Στους κατοίκους Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 19%, η Ν.Δ. 13% και τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 8%, ενώ το 40% δηλώνει “κανένα” (το 2010 τα ποσοστά ήταν ΠΑΣΟΚ 9%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, Ν.Δ. 4%, κανένας 72%). Και στους κατοίκους εξωτερικού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα με 16%, η Ν.Δ. ακολουθεί με 10%, το Ποτάμι έχει 9% και “κανένα” δηλώνει το 52%.

Μειώνεται η απαισιοδοξία

Σημαντική υποχώρηση δείχνει και η αίσθηση απαισιοδοξίας, όπως προκύπτει από δύο ερωτήσεις.

α) Το 48% των νέων που ζουν στην Ελλάδα θεωρούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, όταν το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν στο 87%. Επίσης το 48% όσων ζουν στο εξωτερικό θεωρούν πως τα χειρότερα πέρασαν.

β) Σήμερα το 50% θα έφευγε από την Ελλάδα, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν 74%.

Πάντως, το κυρίαρχο αίσθημα των Ελλήνων του εξωτερικού είναι «ηρεμία», ενώ της Ελλάδας «απογοήτευση». Οι νέοι Έλληνες, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, συμφωνούν όταν καλούνται να απαντήσουν για τις «λέξεις που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα του μέλλοντος». «Στασιμότητα» και «κρίση» είναι οι απαντήσεις που κυριαρχούν σε αμφότερες τις κατηγορίες. Νέοι Ελλάδας και εξωτερικού συμφωνούν και στην ιεράρχηση των κυριότερων αιτιών της ελληνικής κρίσης, βάζοντας πρώτες τις απαντήσεις «η διαφθορά στη δημόσια ζωή» και «οι πολιτικές των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης».

Η έρευνα της Κάπα Research πραγματοποιήθηκε σε Έλληνες 16 ώς 39 ετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL